Parmesan gravid
Även när man är gravid så vill man väl ha parmesanost på pastan eller salladen. Under graviditeten är dock många som blir osäkra på om det går bra att äta parmesanost eller inte.
Parmesanost, eller Parmigiano-Reggiano som originalet heter, är en klassisk italiensk hårdost gjord på komjölk. Den äkta parmesanosten tillverkas endast av opastöriserad mjölk och lagras normalt i mellan 22 till 36 månader. I vardagligt tal kallas osten för endast ”Parmesan”.

Kan gravida äta parmesanost?
Enligt livsmedelsverket går det bra att äta parmesanost från både pastöriserad och opastöriserad mjölk. Dessa ostar mognar långsamt och länge. Det ger dem ett lågt pH och så låg vattenhalt att bakterierna inte kan växa till i osten. Det är därför fritt fram att njuta av parmesanost när du är gravid.
Läs även: Fetaost under graviditeten, mozzarella eller brieost.
Här kan du se livsmedelsverket ostguide.
Källa parmesanost gravid: Livsmedelsverket, 1177, wikipedia samt svar från barnmorskor.