prematur for tidigt fodda kroppen

Kroppen hos prematura barn

Kroppen hos prematur barn. Hos för tidigt födda barn har kroppen inte hunnit med att utvecklas i den utsträckning som det krävs för att upprätthålla alla kroppens funktioner. Hur tidigt barnet är fött påverkar hur mycket hjälp barnet behöver. Fakta och information om barnets kropp och dess funktioner när de är tidigt födda.

Prematura barnets kropp och dess funktioner

För ett barn som är för tidigt född innebär förlossningen en svårare omställning än för ett så kallat fullgånget barn. I normala fall tar denna omställning bara några timmar men för det tidigt födda barnet kan det ta dagar och ibland veckor.

Organen hos ett för tidigt fött barn är inte fullt utvecklade vilket resulterar i att barnet inte är redo för livet utanför livmodern. Barnet behöver därför hjälp att upprätthålla flera livsviktiga funktioner den första tiden efter förlossningen. Ofta väntar långa sjukhusvistelser som ofta är lika långa som den beräknade återstoden av graviditeten. Inte sällan kantras vägen av både framgång och motgång.

Andningen hos tidigt födda barn

Efter förlossningen är det viktigt att andningen kommer igång. Barnets lungblåsor ska tömmas på vätska och fyllas med luft. Genom att använda en andningsmask som placeras över barnets näsa och mun hjälper barnläkaren till med andningen genom att ge andetag åt barnet och tillföra luft och syrgas efter behov. Barn som är födda före den 35:e graviditetsveckan är ofta i behov av någon typ av andningshjälp. Barn som är födda runt 25:e graviditetsveckan orkar normalt inte andas själv, utan behöver hjälp av en respirator. För att mäta barnets syremängd och kontrollera att rätt nivåer upprätthålls så används ofta en saturationsmätare som är fäst vid barnets hand eller fot.

Hos det tidigt födda barnet är lungornas och hjärnans kontroll över andningen inte fullt utvecklad och barnet andas därför oregelbundet och ibland glömmer det helt bort att andas. För att få igång andningen räcker det ofta att bara röra barnets rygg eller fot, men ibland kräver det medicinsk hjälp.

Hos barn som är födda före vecka 34 kan lungorna lida brist på surfaktant. Detta ämne gör att lungblåsorna hålls öppna och gör det lättare att ta upp syre. Surfaktant ges via en tub i luftstrupen direkt ner i lungorna. Vet man i förväg att kvinnan kommer att föda för tidigt så kan man påskynda utvecklingen av barnets lungor och bildandet av surfaktant genom att ge henne en kortisonspruta.

Värmeregleringen hos för tidigt födda barn

Efter förlossningen drabbas ett tidigt fött barn lätt av nedkylning och för att hålla barnets temperatur så täcks det med varma dukar. Det händer även att barnet placeras i en plastpåse där bara huvudet sticker ut för att lättare bibehålla värmen.

Anledningen till att barnet inte klarar av att hålla kroppstemperaturen är att det saknar underhudsfett som värmeisolerar. Under sjukhusvistelsen får barnet ligga i en varm kuvös. Om barnet är fött mycket för tidigt försvinner mycket vätska genom huden. Detta regleras genom fuktigheten i kuvösen.

Näringsupptag hos för tidigt födda barn

Barn som är födda för tidigt är ofta inte tillräckligt starka för att klara av att suga ut mammans bröstmjölk. De har även svårt att koordinera sug- och sväljrörelserna, vilket gör att barnet måste matas med en sond. Denna sond är nedlagd till magsäcken genom näsa eller mun och svalg. I första hand försöker man att ge barnet mammans bröstmjölk eftersom den är anpassad efter barnet och dess ålder.

I vissa fall tillsätter man även näringsämnen såsom fett, kolhydrater, proteiner, vitaminer och / eller salter i mjölken. För det tidigt födda barnet är det viktigt att rätt mängder av de olika ämnena finns tillgängligt för att bland annat hjärnan ska utvecklas på ett bra sätt. Vissa barn får därför även extra näring via blodet med dropp.

Hjärnan hos tidigt födda barn

Det lilla barnets hjärna ska inte utsättas för mängder av sinnesintryck eller störas för ofta, då nervsystemet inte klarar av att hantera för mycket information. I barnets närhet ska man även undvika höga röster, dagsljus, lampsken och även beröring kan upplevas som obehagligt av barnet. Lätta smekningar är dock okej då detta till och med kan hjälpa till att stimulera andningen.

Övrigt rörande barnets kropp

Många nyfödda barn har gulsot, vilket du ser genom att huden är gulaktig. Detta inträffar därför att en substans som heter Bilirubin byggs upp snabbare än kroppen kan göra sig av med den. På neonatalavdelningen finns därför speciell belysning som gör att barnet kan bryta ner Bilirubin till en ofarlig form. Barnet behandlas med detta ljus under fototerapi och bär då ögonmask för att skydda ögonen.

De som läst avsnittet om kroppen hos tidigt födda barn läste även om varför barn föds för tidigt, om daglig vård av ett barn som är för tidigt född och om neonatalavdelningen där barn som föds för tidigt vårdas.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

barn bloja

Att använda blöjor

Blöja – allt om att använda blöja. Hur ofta byter man blöja, behöver man byta på natten? Hur ofta ska man byta kissblöjan. Det är viktigt att tvätta barnet rätt och att byta blöja när barnet bajsat eller kissat. Vill du ha tips på hur du byter blöjan på rätt sätt?

Läs artikeln »
tumme

Suga på tummen

När börjar barn suga på tummen? Varför suger barn på tummen? Vilka är fördelarna och nackdelarna finns det med att barnet suger på tummen? Babyhjälp ger dig svar på alla dina frågor om att suga på tummen.

Läs artikeln »
barn pojke langd

Längdkurva pojkar 0-12 månader

Längdkurva för pojkar 0 till 12 månader. Hur lång är vanligtvis en pojke när han föds och hur växer han fram tills han fyller 1 år? Här får du statistik på hur långa pojkar vanligtvis är vid olika tidpunkter under det första året. Längdkurvan är tydligt utmarkerad i diagrammet.

Läs artikeln »
gravid nötter

Gravid och nötter

Nötter som del av kosten när du är gravid är väldigt nyttligt. Många ställer sig dock frågan under graviditeten om det är okej att äta nötter eller jordnötter när de är gravida? Läs mer om nötter när du är gravid.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.