Barn med napp
Napp kan man börja med relativt tidigt. När rutinerna fungerar och barnet är piggt, suger bra och har börjat gå upp i vikt så kan man vara säker på att barnet säger till när han eller hon är hungrig. Man kan då också början med napp. Om du dock känner att barnet inte säger till när det är hungrigt och fortfarande är trött efter förlossningen så finns det en risk att barnet nöjer sig med nappen istället för mat när det egentligen bort äta.
Vissa barn har ett stort sugbehov och då kan napp hjälpa att tillfredsställa detta. Vissa barn har även ont i magen (läs mer om kolik och magont) vilket de kan förväxla med hunger. Detta gör att de vill amma hela tiden och det kan då underlätta att ge barnet nappen.
Fördelar med napp
- Användning av napp ger mamman andrum mellan måltiderna och ger en chans till en stunds vila.
- När barnet sugbehov kommer igång så kan barnet bli nöjt utan att ligga vid bröstet. Andra kan då enklare hjälpa till och avlasta.
- Om barnet suger på napp kan det vara lättare att få det att somna i sängen istället för i famnen.
- Det är även lättare att få barn som vaknar på natten att somna om igen om man har hjälp av en napp.
- Med napp kan man styra hur mycket barnet får suga och använda denna. Använder barnet istället tummen så kan man inte påverka hur mycket det används.
Nackdelar med napp
- När man väl börjat kan det vara svårt att få barnet att sluta med napp.
- Börjar man med napp för tidigt kan det bli svårare att få amningen att fungera då nappsugning och amning kräver helt olika sugtekniker.
- Glömmer man napp när man ska iväg kan det bli problematiskt att få barnet lugnt.
- Barnet kan mycket väl vakna flera gånger per natt då det tappar nappen. Tillfällen då föräldrarna måste gå upp och ge barnet nappen igen.
- Vid intensiv användning av napp kan det i sällsynta fall innebära att barnet måste använda tandställning i skolåldern.
- Napp kan hämma språkutvecklingen om barnet ofta använder napp efter tre års ålder. Uppmana därför alltid barnet att ta ut nappen när det ska tala.
Läs även Konsumentverkets råd kring nappanvändning.
Att sluta med napp
Det finns egentligen inga regler allmänna riktlinjer för när barn ska sluta använda napp. De flesta slutar vid 3-4 års ålder. Det rekommenderas normalt att barnet bör sluta med napp absolut senast innan de permanenta tänderna har kommit fram.
Enklast att sluta med napp blir det vanligtvis om man som förälder kommer överens med barnet om att det är dags att sluta. Se gärna till att det är bra framförhållning tills det är dags. Ett vanligt sätt är att ”ge nappen till tomten” eller att barnet övertygas om att det vid en viss ålder ”blir stor” och inte bör använda napp längre. Försök att hjälpa barnet att lyckas, men om det inte går så får barnet inte känna sig misslyckat. Gör ett nytt försök och tillslut lyckas det med all säkerhet.
Hur gjorde ni för att sluta med napp?
Torsk när barn använder napp
Väldigt ofta så får små barn en svampinfektion som kallas för Torsk. Detta visar sig som en vit/gulaktig beläggning på tungan, gommen och/eller kindernas insida. Torsk är i sig inte farligt men kan göra det besvärligt för barnet att äta. Du förebygger uppkomsten av Torsk genom att hålla nappar och nappflaskor rena. Skölj därför dem regelbundet och koka dem eller byta ut dem när det behövs.
De som läst avsnittet om fördelar och nackdelar med napp läste även mer om att suga på tummen och om hur napp- och tumsugning påverkar tänderna.