Gravid vecka 24

Gravid vecka 24

Gravid i vecka 24! Vad händer i graviditetsvecka 24? Hur utvecklas barnet och hur påverkas den blivande mammans kropp när du är gravid i v 24?

Allt om mage, kropp, foster, kost, utveckling i vecka 24

Det börjar i vecka 24 att bli allt trängre i magen, även om barnet kommer att växa till sig ännu mer under de kommande veckorna. Nu utvecklas snart barnets hjärna vilket gör det extra viktigt att undvika alkohol och rökning.

När du är gravid i vecka 24 väger barnet runt 600 gram och är 21 centimeter långt från huvud till stjärt (och 30 centimeter från huvud till häl). Livmoderns mått är mellan 24-25 centimeter och mäter 4-5 centimeter ovanför naveln. Det är vanligt att du som blivande mamma nu drömmer mycket livliga drömmar, vilket kanske är ditt undermedvetnas sätt att förbereda dig på det nya liv som väntar som småbarnsförälder.

Faktaruta vecka 24

  • Vilken trimester är du i? Andra trimestern 
  • Hur många månader har du varit gravid i vecka 24? 6 månader
  • Hur många veckor är det kvar? 16 veckor
  • Hur stort är fostret? Runt 21 centimeter från huvud till stjärt och väger runt 600 gram
  • Vilken frukt motsvarar storleken? Fostret är nu stort som ett cantalope melon

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 24 – fostrets utveckling

När du är gravid i vecka 24 så påbörjas utvecklandet av barnets smaklökar. Lungorna fortsätter att utvecklas och andningsvägarna håller på att ta form. Lungorna som helhet är ett av de organ hos barnet som är sist färdigutvecklat. När barnet föds är lungorna fulla av vätska som sedan pressas ut under själva förlossningen.

Barnet är i vecka 24 fortfarande relativt litet och alldeles hårigt. Håret tappar barnet oftast innan det är dags för förlossningen, men ibland kan barn har håret kvar när det föds. Balansorganet i innerörat har utvecklats. I kroppen har vita blodkroppar börjat bildas och dess funktion är att bekämpa infektioner.

Runt den här perioden kan man idag rädda ett barn som föds för tidigt. Sannolikheten att barnet överlever är dock långt från 100%, men den ökar för varje dag som går. Läs mer om tidigt födda barn.

Gravid vecka 24 – din kropp

När du är gravid i vecka 24 så börjar hormonnivåerna i kroppen att plana ut och humöret brukar bli jämnare. Många kvinnor känner sig nu lugnare och gladare. Försök att håll igång så länge du bara orkar. Det behöver inte vara mycket, utan anpassa dig efter din egen förmåga. En promenad om dagen gör både dig och barnet gott. Läs mer om träning under graviditeten.

Dina bäckenbottenmuskler börjar redan i vecka 24 att tänjas ut, vilket kan göra att det läcker ut lite kiss när du hostar eller skrattar. Gör dagligen knipövningar, i förebyggande syfte, även om du inte har problem. Fortsätt med övningarna även efter förlossningen.

Läs mer: Smärtlindring under förlossningen.

Att föda med en Doula

Har du inte en partner som kommer att vara med under förlossningen så kan en Doula vara med och stötta dig. I så fall är det hög tid att börja leta nu, så att du känner dig bekväm och avslappnad med ditt val.

Läs mer: Att föda med Doula.

Vill du vara magmodell?

Vi vill gärna visa upp din gravidmage här. Vi efterlyser därför gravida magar i vecka 24 som vill synas på denna sida. Maila din gravidmage från vecka 24 till oss på gravidmage@babyhjalp.se. Glöm inte att skriva vilken vecka du är gravid i.

Hudförändringar i vecka 24

Under den andra trimestern så märker många gravida av en mörk strimma / linje på sina mage. Denna går som en mörk linje från naveln och ner till underlivet. Linjen kallas ”Linea nigra” och är vanligt förekommande och inte alls farlig. Orsaken till att den syns under graviditeten är förändringar i kroppens hormonbalans. Linjen försvinner efter förlossningen, men det kan ta allt från någon vecka till några månader.

Symptom i vecka 24

I vecka 24 lider många av mindre åkommor såsom kramper i benenryggsmärtor, värmevallningar och kanske även av hemorrojders. Detta är dock tillfälliga problem som kommer att försvinna när dit barn väl är fött.

När du är gravid i vecka 24 är det även vanligt med smärta i revbenen, vilket beror på att din växande livmoder pressar dina organ in i revbensburen. Senare i graviditeten kan du även få ont runt revbenen, men då beror det ofta på att barnet (som nu lagt sig upp och ner) pressar uppåt mot dina revben med sina fötter.

Under 24e graviditetsveckan så upplever hela 58% av alla kvinnor ryggsmärtor, 50% känner sig trötta och 36% besväras av halsbränna och syra uppstötningar (enligt sajten Pregnancy Symptoms Week by Week). Här nedanför kan du se vilka symptom våra läsare upplever i vecka 24.

Dela med dig av hur du känner i denna vecka.

Vilka besvär upplever du i vecka 24?
202 röster · 785 svar

Nu är du gravid i vecka 24:

» Vecka 23    » Vecka 25

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 24 läste även om hur du skriver ett förlossningsbrev.

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

gravid symptom yrsel under graviditeten

Yrsel under graviditeten

Yrsel och svimningskänslor under graviditeten är mycket vanligt. Rädslan att yrseln ska få en att trilla och skada barnet är stor. Om du känner av yrsel eller svimningskänslor så ska du försiktigt sätta dig ner. Läs mer om yrsel under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Förlossning

Förlossning

Förlossning – hur går en förlossning till och vad händer när man föder barn. Förlossningen är slutet på graviditeten men början på ett nytt liv. Inför, under och efter förlossningen så väcks många tankar hos er.

Läs artikeln »
gravid symptom drommar under graviditeten

Drömmar under graviditeten

Drömmar under graviditeten. Drömmer du mer och ofta konstiga drömmar nu när du är gravid? Det är mycket vanligt under graviditeten. Det är även vanligt att man drömmer mardrömmar eller att man drömmer erotiska drömmar. Vad betyder dina drömmar?

Läs artikeln »
sex efter förlossning

Sex efter förlossning

När kan man ha sex efter en förlossning och vad bör man tänka på? Efter en förlossning är sex kanske inte det första man tänker på. Innan man har sex är det viktigt att man har läkt och man bör även ha slutat blöda. Att man väntar handlar om infektionsrisken. Efter förlossning går det annars bra att ha sex precis när man vill. 

Läs artikeln »
livmodern

Livmodern, där livet växer

Livmodern. Allt om livmoderns placering och funktion när du är gravid. Vet du var livmodern sitter? Vet du vilken roll livmodern har under graviditeten? Varför orsaker livmodern smärta under graviditeten?

Läs artikeln »
doula

Doula

Doula är en erfaren person som hjälper och stödjer under graviditeten och förlossningen. Var hittar du din doula? Vad gör en doula? Funderar du på att använda en doula under förlossningen så hittar du all fakta och information om doulor här på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.