namnlista nordisk mytologi

Namnlista nordisk mytologi

Namnlista nordisk mytologi. Vi förklarar vem som är vem? Vilka gudar finns det i den nordiska mytologin och hur är de släkt? Du hittar en lista över alla namn som förekommer i den nordiska mytologin. Använd den gärna som inspiration när ni väljer barnnamn.

Lista över namn i den nordiska mytologin

I den nordiska mytologin förekommer många gudar och karaktärer av olika slag. Men vem är vem? Vilken gud gjorde vad och vem är son eller dotter till vem?

I nedanstående lista över namn i den nordiska mytologin förklarar vi vem som är vem och vad respektive gud kan göra. Läs vår namnlista över den nordiska mytologin.

Läs även: Namn på asagudarna.

Lista över namn i den nordiska mytologin

Här listar vi namn som förekommer i den nordiska mytologin.

Ask och Embla = De första människorna som skapades av Oden och hans två bröder av två träd. Läs mer under Världens skapelse.
 
Balder = Den godaste av gudar och omtyckt i Asgård. Gift med Nanna och son till Oden och Frigg.
 
Brage = Brage var gift med Idun.
 
Beyla = Tjänare till Frej.
 
Bergelmer = Jätte och son till Trudgelmer.
 
Beisla = Jätte. Syster till Mimer.
 
Böggver = Tjänare till Frej.
 
Dag = Son till Natt. Dag färdas efter hästen Skinfaxe på himlavalet över jorden på dagen. Läs mer under Världens skapelse.
 
Delling = Gryningens gud som vaktar Breidablick. Han är Natts make och Dags far.
 
Draupner = En magisk ring som tillhör Oden. Var nioende n att uppstår åtta likadana ringar som Draupner.
 
Eldner – Eldner var tjänare till Äger.
 
Fimafeng = Var tjänare till Äger och blev ihjälslagen av Loke under en festlighet hos Äger.
 
Fjorgyn = Hon är jordens, åskans och regnets gudinna och som växer är hennes förtjänst. Tillsammans med Oden fick hon sonen Tor och hon är även mor till asadrottningen Frigg.
 
Forsete = Han är Balders och Nannas son och har sitt hem i det glänsande Glitner. Han är gudarnas högste domare.
 
Frej = Vanagud som bor i Alfheim. Västbarhetsgud, son till Njord och syster till Freja. Frej har tjänare som hette Böggver och Beyla.
 
Freja = Freja tillhör vanerna men bor i asgård och den vackraste av alla som bor där. Freja bär det stora Brisingasmycket och är ägare till en fjäderdräkt man kan flyga med. Freja är fruktbarhetens gudinna.
 
Frigg = Asarnas och asynjornas drottning, dotter till Fjorgyn och Odens hustru. Frigg är äktenskapets och moderskapets gudinna.
 
File = En dvärg
 
Froste = En dvärg
 
Fulla = Friggs tjänstekvinna med förtroende att bära drottningens skrin och vårda hennes skodon.
 
Gefjon = Plogens och åkerbrukets gudinna. Hon är gift med Odens son Skjold och i jättarnas land födde hon fyra söner som hon förvandlade till oxar.
 
Gna = Hon är Friggs budbärerska och hästen Hofvarpner tar henne genom luft och över vatten för att förmedla budskap mellan de olika världarna.
 
Gondul = En av valkyrjorna som hämtar fallna krigare till Valhalla.
 
Grymer = Även kallad Äger. Se under Äger.
 
Gullveig = En trollkunnig jättinna som inte gillar asagudarna.
 
Heimdal (Heimdall) = Heimdal är guden som föds när kvinnorna vrider vridstången till kvarnen Grotte. Läs mer under Världens skapelse. Hemimdal äger Gjallarhornet.
 
Hel = Hon är dödsrikets gudinna. Hon är dotter till Loke och jättekvinnan Angerboda.
 
Hermod = Han är son till Oden och Frigg och den modige budbäraren som rider från Asgård och dödsriket för att förhandla med dödsgudinnan om Balders liv.
 
Höder = Asgud som är son till Oden och blind. Han dödar av misstag sin bror Balder med en pil gjord av mistel.
 
Höner = Bror till Oden och stamfader till vanernas gudasläkt tillsammans med sin bror Vile (Lodur).
 
Idun = Gudinna och ägare till de gyllene äpplena som äts av gudarna för att få evig ungdom. Hon bär äpplena i en korg. Idun är gift med Brage.
 
Ivalde = Ivalde är enligt Snorres edda en dvärg. Men beskrivs som en alv i Fädernas gudasaga.
 
Kvaser = Den listigaste och visaste guden som skapades vid freden mellan asar och vaner. Denna gud är mjödets ursprungsväsen.
 
Loke = Loke är en listig jätte som bor i Asgård. Länge var han omtyckt i Asgård på grund av sin charm och goda humör, innan de insåg att han inte var att lita på.  Loke har ställt till mycket problem för asagudarna. Loke var med Tor när han skulle ta tillbaka sin förlorade hammare Mjölner.
 
Lorride = Tor kallas ibland för Lorride i äldre skrifter. Se under Tor.
 
Magne = Son till Tor och jättinnan Järnsaxa och en av de starkaste gudarna.
 
Mode = Son till Tor och Sif och en av de modigaste gudarna.
 
Måne = Son till Natt och syster till Sol. Läs mer under Världens skapelse.
 
Nanna = Gift med Balder med vilken hon har fått sonen Forsete.
 
Natt = Mimers vackra dotter som far över himlavalvet på natten. Mor till Sol och  Måne. Ägare till hästen Rimfaxe. Läs mer under Världens skapelse.
 
Njord = Njord är guden som älskar att leva vid kusten vid havet där han känner vindar och kan fiska. Han är gift med Skade, som tvärt emot honom älskar fjällen. Han är far till Frej och Freja.
 
Nornorna – de tre ödesgudinnorna = Urd, Verdandi och Skuld är namnen på de tre som sitter vid Yggdrasils rötter och spinner världens öde. Varje männsiska tilldelas sitt livsöde vid födseln.
 
Od = Frejas make, som med sin frånvaro får henne att gråta tårar av rött guld.
 
Oden = Oden var asagud och bor i Valhall Asgård och hade två korpar. Oden var gift med Frigg och hade två bröder, Ve och Vile. Oden var son till Bure och Beisla och blev stamfader till asarnas gudasläkt.  Oden äger den åttabenade hästen Sleipner. Läs mer Om Oden under hans eget avsnitt.
 
Ran = Havsgudinnan och vågornas mor. Hon och hennes make Ägis tillhör båda jättarnas släkte och tillsammans har de nio döttrar som är havets böljor.
 
Rind = Hon är utvald att föda Oden en son, som en dag ska hämnas Balders död. De får sonen Vale.
 
Rota = En av valkyrjorna som rider ut på slagfälten och väljer vilka krigare som ska stupa.
 
Saga = Sökkvabäck är hennes hem och här dricker hon och Oden härliga drycker ur gyllene kärl. Saga är berättandets och historiernas gudinna.
 
Sif = Hon har gyllene hår och är den vackraste av kvinnor. Hon är gift med Tor och de har sonen Ull.
 
Sigyn = Hon är hustru åt Loke och tillsammans har de sonen Narfe.
 
Skade = Skade älskar fjällen och bergen, i kontrast till sin man Njord som älskar stranden och havet.
 
Skafid = en dvärg
 
Skuld = En av tre ödesdiser (norna).
 
Skryme = En jätte
 
Skeggjöld = En valkyria
 
Skögul = En valkyria
 
Siv = Gift med Tor.
 
Snotra = Omdöme och elegant utstrålning står Snotra för. Det är från henne allt vad klokskap härstammar ifrån.
 
Sol = Dotter till Natt.
 
Tor = Tor är asagud och ”jordens son” och son till Oden och ägare till enhammaren Mjölner.  En gång förlorade Tor Mjölner vilket du kan läsa om här. Hans mor är Fjorgyn. Med sitt starkhetsbälte får asaguden Tor extra kraft att slåss mot jättarna för att beskydda Asgård. Med hammaren Mjölner slår han ihjäl troll och jättar. Han åker i en vagn dragen av bockar. Tor är gift med Siv.
 
Tyr = Halvbror till Tor. Han blev av med en hand när Fenrisulven slet av honom handen.
 
Trym = Tursarne-jätte som vill gifta sig med Freja.
 
Trudgelmer = Trudgelmer hade tre hvuuden, han var son till urjätten Ymer och far till Bergelmer.
 
Ve & Vile = Odens bröder som tillsammans med honom dödade jätten Ymer, skapade världen av hans kropp och de första människorna av två trädstammar.
 
Vidar = Son till Oden och jättinnan Grid. Hans tjocka järnskor kan inget tränga igenom.
 
Verdande = En av tre ödesdiser.
 
Vör = För henne kan ingen ljuga, för hon är klok och frågvis. Då löften knyts är det hon som vittnar.
 
Urd = En av tre ödesdiser.
 
Ymer = urtidsjätten som växte fram ur Hvergelmers etterdroppar.
 
Äger = även kallad Grymer. Äger hade två tjänare som hette Fimafeng och Eldner.
 
Ägir = Havsgudinnan Rans make.

Källa asagudarna och namn i den nordiska mytologin: Wikipedia, Utbildningsradion.se, missmagicgirl.wordpress.com, nordiskmytologi.se, nordisk-mytologi.se

Andra som läste om namnlista nordisk mytologi läste även mer om asagudarna, om nordiska pojknamnnordiska flicknamn samt testade att slumpa fram ett namn?

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om namn

Byta efternamn

Byta efternamn

Idag är det fritt fram att byta efternamn eller att byta förnamn. Anledningarna till varför man vill byta namn kan vara många. Vissa byter namn när man gifter sig, när man skaffar barn eller av den enkla anledningen att man vill ha ett annat namn än det man har.

Läs artikeln »
Spanska namn

Spanska namn

Vi listar de mest populära spanska namnen. Se vår lista över 308 pojknamn och flicknamn i Spanien. Spanska namn är idag otroligt populära även i Sverige både hos de med rötter i Spanien och hos de som bara tycker att namnen är vackra.

Läs artikeln »
Finska namn

Finska namn

Finska namn kan vara en bra inspiration även för dig som bor i Sverige. Vi listar de mest vanliga namnen i Finland både totalt sett samt under det senaste decenniet. Se listan över populära finska namn. 

Läs artikeln »
dubbelnamn flickor

Dubbelnamn flickor

Dubbelnamn flickor. På senare år har dubbelnamn till flickor vuxit sig starka. Idag är dubbelnamn till flickor mer populära än vad de är till pojkar. Här hittar du en lista över dubbelnamn till flickor. Fyll gärna på med fler flicknamn om du kommer på fler än vad vi har gjort?

Läs artikeln »
Vanliga pojknamn

Pojknamn

Pojknamn 2022 / 2023. Vilket pojknamn är egentligen det vanligaste och mest populära? Här hittar du listor över pojknamn för barn namngivna 2022, både nationellt och fördelat per län.

Läs artikeln »
ny namnlag 2017

Ny namnlag 2017

Ny namnlag gäller från och med den 1 juli 2017. Den nya namnlagen gör det lättare att byta efternamn och förnamn, samt ger dig tillåtelse att ha dubbelt efternamn.

Läs artikeln »
nordiska flicknamn

Nordiska flicknamn

Nordiska flicknamn – populära namn på flickor i Danmark, Norge, Finland och Island. Namn på flickor i Norden och Skandinavien skiljer sig inte åt så mycket som man skulle kunna tro. Är du nyfiken på vilka flicknamn som är vanligaste i länderna Norge, Finland, Danmark eller Island. Vi ger dig svaret.

Läs artikeln »
nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev är fullt av fakta för dig som är gravid eller för dig som är nybliven förälder. Följ graviditetens utveckling eller barnets utveckling beroende på var i livet du befinner dig just nu.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.