Babyhjälp logo

Namnkalas eller namngivning

- ett alternativ till barndop

När man har ett namnkalas eller en namngivning så har barnet antagligen redan fått ett namn som registrerats hos skatteverket, men ni vill ändå fira detta. Namnkalas är något som man ofta har istället för ett dop för att uppmärksamma barnet och på ett litet högtidligt sätt ge barnet dess namn.

Namnkalas Ett namnkalas kan ha olika karaktär men ofta hålls det mycket enkelt, för alla nära och kära. Man bjuder på enkel mat och dryck samt har en stund där man fokuserar på barnet. Under denna stund kan man läsa en dikt, utbringa en skål för barnet och dess namn. Det kan även vara roligt att berätta för alla hur barnet har fått sitt namn eller varför just det valda namnet blev valt. Andra tips kan vara att berätta om namnets historia eller vad det står för.

Ett kul sätt att utföra själva namngivningscermonin är att alla sjunger sånger tillsammans för barnet. Detta får gärna vara barnvisor som barnet gillar. Det är ju trots allt barnets dag idag. Ett alternativ till att hälla vatten på huvudet, som det görs vid ett dop, är att istället ta hans hand- eller fotavtryck och sätta in dessa i hans album. Något roligt för framtiden kan även vara om alla skriver en liten text eller hälsning till barnet som sedan sparas i ett album eller i boken om "mig själv".

Längre ner på denna sida kan du även läsa om:
- Fadder vid namnkalas
- Presenter på namnkalas
- Lekar och aktiviteter
- Inbjudan

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Fadder vid namnkalas / namngivning

Vid dop får barnet vanligtvis en fadder eller en gudmor/gudfar, vilket man självklart även kan utse även vid ett namnkalas. Det bör tillkännages vem som blir barnets fadder under en högtidlig stund under namnfesten. Fråga för säkerhet skull personerna i fråga i förväg så att det inte blir någon stel stämning under firandet. För de flesta är det en ära att bli tillfrågade men vissa kan tycka att det för med sig en del ansvar och förpliktelser som de kanske inte är bredda att ta. Faddrarna eller faddern är ju trots allt den eller de som skall ta hand om barnet om det någon gång skulle hända föräldrarna något.

Presenter vid namnkalas / namngivning

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


Precis som vid dop är det vanligt att man ger presenter till barnet vid namnkalaset. Ofta är det något som kan vara som ett minne för barnet senare i livet. Exempel på vanliga presenter är minnesskedar, silverspargrisar, ljusstakar, mm. Uppskattat är även en presentkorg till bebisen med blandade saker till barnet.

Det är även vanligt att barnet får ett lite ekonomiskt bidrag, som ett startkapital att börja livet med. Gipsavgjutningar för att göra en miniatyr av barnets hand eller fot är kul att få (fler presenttips). Leksaker och andra mer praktiska/roliga/moderna saker är heller inte ovanligt att man ger. Vill man ge vanliga leksaker så hittar du prisvärda leksaker till barn under 1 år HÄR

Något som idag är väldigt uppskattat är en personlig present. Vi säljer exempelvis personliga sagoböcker i vår webbshop som är otroligt populära. Ett alternativ är en tavla eller poster med barnets namn och födelsedatum.

Tips! Skapa en önskelista på Barntema.se och dela den med alla gäster. Då kan gästerna enkelt köpa önskvärda presenter till barnet som ni och barnet verkligen vill ha.

Kalle berättar:

Vi började med att berätta vad barnet skulle heta och varifrån vi fått namnet. Vi spelade sedan en barnlåt där alla sjöng med och presenterade sedan hans gudföräldrar. Vi hade sedan en liten ceremoni där vi hällde kranvatten på hans huvud och avslutade det hela med ett ballonguppsläpp.

Sysselsättning under namnkalaset

Ofta kan det vara bra att ha någon form av sysselsättning för att underhålla gästerna under namnkalaset. Det är kanske så att många aldrig tidigare har träffats. En så enkel sak som en tipsrunda kan lätta upp stämningen. Den behöver inte ta lång tid och frågorna ska självklart handla om barnet; Hur lång var jag när jag föddes? Vad är min älsklingsmat? Vilket stjärntecken är jag? Vad betyder mitt namn? osv.

Andra tips kan vara att ha en gästbok eller en "mina vänner bok" som ligger på bordet under festen. Alla gäster kan då fylla i något trevligt som barnet sedan får som minne.

Idag är det även populärt med ett så kallat dopträd. Bor man i hus fungerar detta utmärkt annars kan det bli lite svårt. Det hela går ut på att man får ett träd som planteras i barnets namn och till dess minne, Det hela blir en ceremonisk händelse i sig och trädet finns sedan kvar under barnets uppväxt.

Annons från Posterkid.se - texten fortsätter nedanför

Namntavlor, doptavlorPersonliga barntavlor

Moderna tavlor som pryder väggen i barnrum, sovrum, skötrum eller där du vill fylla rummet med kärlek. Posterkid.se säljer namntavlor, doptavlor, barntavlor och personliga tavlor som skapar en personlig känsla i rummet där de hänger.
Se våra tavlor på Posterkid.se.

Annons - texten fortsätter nedanför

Inbjudan till namnkalaset / namngivningen

Hur man gör inbjudan till namnkalaset är mycket olika. Ska man bara bjuda de allra närmsta kanske det räcker med att man säger till när man träffas eller ringer och bjuder in ett par veckor i förväg. Det kan dock vara fint med en formel inbjudan till ett sådant här tillfälle. Det finns många sidor på nätet där man kan beställa inbjudningskort med foto på bebisen.

Vad ska man då skriva i inbjudan? Det behöver inte vara så märkvärdigt. Viktigast är att nödvändig information kommer med; Vad firar vi? Var är kalaset? Hur dags? Vilken dag? Vad bjuds det på? (så folk vet om de ska äta innan), När ska man senast meddela om man kommer (O.S.A)?, mm. Sen kan man även, beroende på situationen inkludera vägbeskrivning samt önskelista till bebisen om detta känns rätt. Ett exempel på ett kort skulle kunna vara:

Inbjudan namnkalas 

Barndop

Att döpas innabär att man lovar att gud är med under allas livets dagar, oavsett vad som händer. Många icke-kristna väljer att inte döpa sina barn då de tycker att tro är något som barnet själv ska få ta ställning till i äldre dagar. Läs mer om barndop.


De som läst avsnittet om namnkalas och namngivning läste även om barndop samt om hur barnet utvecklas när det är 4-6 månader? De som läst om namnkalas och namngivning tittade även i vår Butiksguide.

Festtips

Ett tips är att under högtidliga former anordna ett ballonguppsläpp. Alla gäster kan få vars en ballong som på given signal släpps upp i det blå. Detta blir väldigt effektfullt.

Posterkid
Presenttips

Personlig sagobok
Köp en personlig sagobok till barnet som firas. I dessa blir barnet tillsammans med sina kompisar sagans hjälte. Du kan välja mellan flera olika äventyr och presenten är garanterat unik!
Namnkalas
Mer information om
personliga sagoböcker

Tips & Idéer

Förslag på aktiviteter ni kan göra på ert namnkalas:
- Diktläsning
- Fotavtryck
- Tal av föräldrarna
- Sånger
- Plantera träd
- Fotografering av bebisen
- Gästbok
- Ballonguppsläpp

Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se