Babyhjälp logo

Gravid vecka 35

- allt om mage, kropp, symptom, utveckling i vecka 35

Barnet fortsätter att snabbt öka i vikt under vecka 35. Den blivande modern har sannolikt on i ryggen eller bäckenet under den här perioden. Barnet har väldigt lite utrymme att röra sig på och fyller nu ut nästan hela livmodern.

När du är gravid i vecka 35 fortsätter barnet att lagra fett. I mitten av din graviditet hade barnet en fettprocent i kroppen på runt två procent. I vecka 35 ligger den runt 15 procent, för att runt förlossningsdagen ligga runt 30 procent. Barnets armar och ben börjar ni bli knubbiga och fina.

I vecka 35 är barnet runt 46 centimeter mellan huvud och häl och väger runt 2,4 kilo. Livmodern kan kännas ungefär 15 centimeter ovanför naveln och livmodern är ungefär 35 centimeter lång.

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


Gravid vecka 35 - barnets utveckling

När du är gravid i vecka 35 sväljer barnet fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen. Barnets benmärg börjar producera röda blodkroppar. Barnets lungor är vanligtvis helt färdiga och om barnets föds i vecka 35, så är risken för andningsproblem mycket mindre än för bara några veckor sedan. Runt 90% av alla barn som föds nu överlever utan några allvarliga men.

Lungorna är nu fyllda med vätska, men denna trycks ut under förlossningen och försvinner när barnet tar sitt första andetag. Barnet mun tränar i vecka 35 på sugrörelserna, som är livsviktiga när barnet kommer ut och behöver äta. Det ludna hår som tidigare funnits på kroppen är borta, och huden är täckt av rikligt med skyddande fosterfett. Om barnet skulle födas nu kan det vara så insmort att huden är vit och kletig av allt fett. Väntar du tvillingar kan din förlossning vara ganska nära nu. Många tvillingar föds redan i vecka 37.

Mer om: Tvillingar

Barnets hjärnkapacitet utvecklas nu i en otrolig hastighet. Som tur är så är den del som omger barnets hjärna, skallen, fortfarande mjuk. En mjuk skalle gör att hjärnan kan växa och utvecklas och det för även med sig en annan fördel; en mjuk skalle gör att barnet lättare passerar igenom förlossningskanalen.

I vecka 35 så känner du nu varje dag hur barnet rör på sig och ofta lägger den blivande modern märke till att barnet har en speciell dygnsrytm. Denna rytm fortsätter ofta även efter det att barnet är fött.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Gravid vecka 35 - din kropp

Många drabbas runt vecka 35 i graviditeten av en yr och vimsig gravidhjärna. Stress, smärta, hormoner och sömnlöshet påverkar dig mer än du tror. Vila mycket, men sluta inte röra dig. Promenera gärna om du kan och alternera hur du sitter och ligger så att du inte belastar kroppen för monotont. Det kan nu vara en bra tid att gå igenom ditt förlossningsbrev med din barnmorska. När det väl är färdigt så lägg det i din MVC-mapp, så att du säkert får med dig det till förlossningen.

Mer om: Förlossningsbrev

Kul fakta: Visste du att det centimetermått som barnmorskan mäter från toppen av blygdbenet till toppen av din livmoder är ungefär detsamma som antalet veckor av graviditeten? Så när du är 35 veckor gravid, så kommer din barnmorska sannolikt att mäta 35 centimeter med sitt måttband. Se om det stämmer vid ditt nästa besök? Det är även ett enkelt sätt för dig att komma ihåg hur långt gången du är om gravidhjärnan skulle ta över för mycket av din vardag.

Gravid vecka 35 Det är vanligt att kvinnor i vecka 35 känner sig irriterade. Det blir i vecka 35 allt trängre i magen och barnet trycker på dina organ vilket gör att du kan ha svårt att sova och sitta. En tung kropp, smärta och dålig sömn har en tendens att vara ganska störigt. Försök hitta en sovställning som passar dig. Till exempel kan du ha en kudde mellan benen när du sover, ända från knät ner till fötterna, då hålls bäckenet parallellt. Du kan även be din partner bulla upp bakom din rygg.

I vecka 35 upplever många kvinnor ryggont, trötthet och kramper. Smärtan i ryggen kommer från att ligament och muskler i korsryggen har mjukats upp av graviditetshormonet relaxin. Till detta kommer barnets tyngd som nu pressas nedåt och påverkar bäckenet att vidga sig inför förlossningen. Nu står magen som högst, för att snart sjunka ner lite. Då blir det förhoppningsvis lite lättare att andas igen.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

bok graviditetÄr du gravid? Dokumentera då din gravidresa.

Den nya boken ”Min graviditet – En veckodagbok” har tagit fasta på att du ska minnas din graviditet. I denna kombinerade faktabok och dagbok kan du både läsa om vad som händer i de olika veckorna samtidigt som du varje vecka kan fylla i hur du mår, vad som händer och dina upplevelser av graviditeten. Boken finns i bokhandeln från och med september 2017.

Köp boken i fysisk bokhandel eller på Adlibris, Bokus eller på CDON.

Annons - texten fortsätter nedanför

Täta toalettbesök

I vecka 35 får de täta toalettbesöken dig att minnas den första trimestern. Då var det graviditetshormonen som gjorde så att du fick ränna på toaletten stup i kvarten, medan det nu är placeringen av barnets huvud som orsakar känslan av att ständigt vara kissnödig. Det är nu vanligt att kvinnor upplever att de akut blir kissnödiga eller att de fått en bristande blåskontroll när de hostar, nyser eller skrattar. Det är inte roligt när det läcker, men vad du än gör: dra inte ner på vätskeintaget. Försök istället att tömma blåsan så fullständigt som möjligt genom att luta dig framåt när du kissar. Testa även att använda trosskydd för att skydda kläderna.

Mer om: Kissnödighet under graviditeten

Graviditetssymptom i vecka 35

I vecka 35 börjar du säkert att bli ganska trött på att vara gravid. Många kvinnor som tidigare fruktat förlossningen, ser nu nästan fram emot att dagen ska komma. Är det jobbigt så ska du veta att för varje dag barnet nu stannar i magen, gör livet efter förlossningen lättare. Ett fullgånget barn äter och sover oftast bättre!

Halsbränna – När du trodde att din halsbränna inte kunde bli värre så kan den runt vecka 35 mycket väl bli det. Detta beror på att det växande barnet nu tar över din buk trycker magen uppåt. Undvik att äta när du ligger ner, eller att lägga dig ner precis efter en stor måltid. Läs mer om halsbränna.

Ryggont - Ledband och muskler i korsryggen mjukas nu upp av graviditetshormonet relaxin vilket kan orsaka smärta i ryggen. Även barnets tyngd påverkar bäckenet att vidga sig inför förlossningen. Läs mer om ryggont.

Åderbråck – Detta är tyvärr något som inte går att undvika. Åderbråck kan både värka och klia. Det kan kännas bättre om du använder dig av stödstrumpor som hjälper till genom att ge venerna i benen lite extra tryck uppåt. Detta motverkar det tryck nedåt som din gravidmage skapar. Åderbråck som sätter sig runt ändtarmen kallas hemorrojder, vilket inte heller är ovanligt under graviditeten. Läs mer om åderbråck.

Problem med tandköttet – Tandköttet blöder fortfarande lätt. Var noga med din munhygien och använd gärna en tandborste med mjuka borst. Ett sätt att stärka tandköttet är att få i sig extra mycket C-vitamin. Ät mycket frukt och grönsaker så få du i dig all den näring som kroppen behöver. Läs mer om blödande tandkött.

Klumpighet – Du blir allt större och du känner säkert att du inte kan röra dig som du gjorde förr. I vecka 35 är du nära mållinjen så ta det lugnt. Behöver du hjälp med tunga lyft eller att klättra upp på höga höjder (en stol) så be någon i din närhet.

Gravidhjärna – Många upplever i slutet av graviditeten att de blir mer och mer tankspridda. Som tur är så är detta stadie övergående. Normalt så försvinner denna dimma några månader efter förlossningen. Läs mer om gravidhjärna.

Dela med dig av dina upplevda symptom denna vecka.


Nu är du gravid i vecka 35:

» Föregående vecka    » Nästa vecka

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 35 läste även om Kejsarsnitt.

Källa vecka 35: 1177.se, Pregnancy Symptoms Week by Week, Gravid för första gången av Carolina Gäbel mfl, babycenter.com, whattoexpect.com.

Barntema
Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se

Din vikt

Hur mycket ska man gå upp i vikt när man är gravid? I vår viktökningskalylator kan du räkna ut hur mycket du bör gå upp i vikt under tiden du är gravid. Du ser även fördelning, månad för månad, av din viktökning under graviditeten.

» Mer om: Din viktökning

Kejsarsnitt

Kejsarsnitt är en förlossningsmetod som används då vaginal förlossning av någon anledning inte är möjlig eller önskvärd. Kejsarsnitt utförs genom ett snitt genom bukväggen. Ofta går ett kejsarsnitt snabbt från det att bedövningen börjar verka till dess att barnet är ute tar det bara några minuter.

» Mer om: Kejsarsnitt