Babyhjälp logo

Gravid vecka 38

- allt om mage, kropp, symptom, utveckling i vecka 38

I graviditetsvecka 38 så är det bara finjusteringar i barnets utveckling som är kvar att utföra i detta kroppens mästerverk. I vecka 38 så är fullt möjligt att förlossningen sätter igång, men bästa platsen för barnet är fortfarande inne i livmodern.

Vissa gravida kvinnor ökar i vikt under hela graviditeten medan andra stannar av mot slutet. Vid plötslig viktökning eller viktnedgång ska du kontakta barnmorskan. Barnet är i vecka 38 inte så litet längre. När du är gravid i vecka 38 så väger barnet runt 3 kilogram och är nästan 50 centimeter mellan huvud och häl. Din livmoder är ca 34 till 36 cm.

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 38 - barnets utveckling

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


När du är gravid i vecka 38 så är nästan alla barnets system helt färdiga för att ta sig ut ur grottan. Ditt barn tränar andning genom att dra in fostervatten och sväljer även del som hamnar i barnets tarmar. I tarmarna bildar svalt fostervatten, tillsammans med döda celler, galla och andra restprodukter, barnets första avföring s.k. mekonium eller barnbeck. Mekoniumet är tjockt och segt, svart eller grönskiftande på grund av gallfärgämne. Detta är bra att känna till när du byter barnets första blöja.

Mer om: Byta blöja

Barnet fortsätter även att lägga på sig fett och det sker finjusteringar i hjärna och nervsystem. Det duniga hår som hittills täckt barnets hud har försvunnit och hudens rynkor är utslätade. Vissa barn kan dock ha kvar kroppshåret när de föds, men det försvinner då efter en kort tid. Barnet förbereder sig i vecka 38 på att födas genom att samla på sig extra mycket energi för att klara sig under förlossningen och de första dygnen utanför livmodern. Ofta tar det ett par dagar innan mjölkproduktionen i brösten kommit igång på riktigt. Kommer produktionen inte igång så måste man ge barnet modersmjölksersättning.

Mer om: Modersmjölksersättning

När du är gravid i vecka 38 börjar moderkakan åldras och dess uppdrag att förse ditt barn med näring är snart avslutat. Då den blir sämre på att överföra näringsämnen så kan det finnas blodklumpar och förkalkade fläckar på dess utsida.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Gravid vecka 38 - din kropp

En normal graviditet brukar vara 37 till 42 veckor. Det är barnet som bestämmer när det vill komma ut. Ca 4 procent av alla barn i Sverige föds före vecka 38 och lika många efter vecka 42. De flesta av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6. Ungefär 92 procent föds inom denna period.

Många kvinnor känner nu en oro inför förlossningen, vilket är fullt normalt. Du känner dig säkert även väldigt trött och längtar efter att graviditeten ska vara över. Det mest fantastiska av allt, och kanske mest overkliga, är att du snart ska få träffa ditt livs kärlek.

Barnet stöter nu sitt huvud mot bäckenbotten och du kan då uppleva en stickande eller ilande känsla i slidområdet. Du kan även uppleva ett obehag när du sätter dig för snabbt på en stol. Allt fler kvinnor känner i vecka 38 även av förvärkar.

När du är gravid i vecka 38 så är det vanligt att brösten läcker mjölk. Det som kommer ut är barnets första kost, vilken kallas råmjölk eller colostrum. Råmjölk är en tunn gulaktig vätska som är en föregångare till bröstmjölk. Råmjölken är full av näring och antikroppar som skyddar ditt nyfödda barn. Den har även mer protein och mindre fett och socker än bröstmjölken som kommer igång efter ett par dygn.

Tips: Här kan du köpa amningsBH och amningskläder eller amningsinlägg.

Livmodertappen har i vecka 38 i regel börjat mogna och mjukats upp för att underlätta förlossningsarbetet. Slemproppen kan lossna och ramla ut, men det innebär nödvändigtvis inte att förlossningen är på gång. Om slemproppen lossnar i tidigt skede kan den till och med återbildas. Vissa kvinnor ökar i vikt under hela graviditeten, andra stannar av mot slutet. Vid plötslig viktökning eller viktnedgång ska du kontakta en barnmorska eller läkare.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

bok graviditetÄr du gravid? Dokumentera då din gravidresa.

Den nya boken ”Min graviditet – En veckodagbok” har tagit fasta på att du ska minnas din graviditet. I denna kombinerade faktabok och dagbok kan du både läsa om vad som händer i de olika veckorna samtidigt som du varje vecka kan fylla i hur du mår, vad som händer och dina upplevelser av graviditeten. Boken finns i bokhandeln från och med september 2017.

Köp boken i fysisk bokhandel eller på Adlibris, Bokus eller på CDON.

Annons - texten fortsätter nedanför

Är du färdigpackad?

Nu kan förlossningen vara igång vilken dag som helst. Passa på att se över din väska som du nu bör ha packat till förlossningen. Är det fortfarande rätt saker du packat ner? Maten eller snacksen du packade ner för flera veckor sedan, är det fortfarande ätbart?

Läs även igenom det förlossningsbrev som du skrivit och se så att det fortfarande speglar de tankar du har idag. Förbered även det mail- eller smsutskick som du säkert vill göra efter förlossningen. När barnet väl är fött så kanske det inte är telefonen du vill lägga tid på.

Mer om: Packa till förlossningen

Vill du vara magmodell?

Vi vill gärna visa upp din gravidmage här. Vi efterlyser därför gravida magar i vecka 38 som vill synas på denna sida. Maila din gravidmage från vecka 38 till oss på gravidmage@babyhjalp.se. Glöm inte att skriva vilken vecka du är gravid i.

Graviditetssymptom i vecka 38

Förvärkar är nu allt vanligare och många lider av ryggont. Det du inte ska drabbas av nu är kraftig viktuppgång eller viktnedgång. Drabbas du av detta eller av en större blödning ska du genast kontakta vården. Några vanliga gravidsymptom i vecka 38 är följande:

Täta toalettbesök – När barnets huvud sjunker ner i bäckenet så får din urinblåsa allt mindre plats. Ett tips är att hoppa över vätskedrivande drycker såsom kaffe eller te som innehåller koffein. Drick dock mycket vatten, då det är precis vad din kropp behöver nu. Läs mer om kissnödighet.

Diarré - En del gravida får besvär med diarré i slutet av graviditeten. Detta är naturens sätt att säkerställa att där finns tillräckligt med utrymme för barnet att ta sig ut. Om du har diarré kan det därför betyda att förlossningsarbetet är på ingång. Drick mycket vatten och ät lätta små måltider. Läs mer om diarré.

Slemproppen lossnar – Slemproppen är en skyddande plugg som sitter i livmoderhalsen under graviditeten. När livmoderhalsen vidgas så kan den mycket väl glida ut. Detta kan betyda att förlossningen är på gång, men det kan också dröja flera veckor. Mer om: Slemproppen.

Flytningar – I slutet av graviditeten kan du få en ökad mängd mjölkig flygning. Den kan vara färgad rosa eller vara brunaktig. Orsaken till färgen är att blodkärlen i livmoderhalsen brister när den utvidgas och på sikt utplånas. Detta är alltså en naturlig del av förlossningsprocessen. Kommer det större blödningar så kan det dock vara ett tecken på att något inte står rätt till och du bör då genast kontakta vården. Läs mer om flytningar.

Svullna fötter och anklar (ödem) – Dina fötter och anklar, och kanske även fingrar och händer, kan nu kännas svullna och vätskefyllda. Sov gärna med fötterna i högläge genom att lägga upp dem på en kudde. Det kan även funka att använda sig av stödstrumpor som du lämpligen tar på redan på morgonen. Om du inte redan plockat av dig dina ringar så kan det vara dags nu, innan de inte går att få av från fingrarna. Läs mer om svullna fötter.

Fixarbehov – De flesta kvinnor är väldigt trötta under den sista delen av graviditeten. Vissa kvinnor drabbas dock av ett plötsligt behov av att fixa i hemmet. Allt måste vara fint och fixat när barnet väl kommer hem till sin framtida bostad. Du organiserar och städar för att allt ska vara på rätt plats. Tänk bara på att spara energi till förlossningen, då du lär behöva den bättre.

Dela med dig av dina upplevda symptom denna vecka.


Nu är du gravid i vecka 38:

» Föregående vecka    » Nästa vecka

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 38 läste även om slemproppen samt om hur det fungerar med föräldraledighet.

Källa vecka 38: 1177.se, Pregnancy Symptoms Week by Week, Gravid för första gången av Carolina Gäbel mfl, babycenter.com, whattoexpect.com.

Förlossningen

Förlossningen består av tre olika faser. Hur lång tid varje fas tar varierar stort och det går inte att säg på förväg. Faserna ni går igenom är, öppningsskedet, utdrivningsskedet och efterbördsskedet. I kort kan man säg att under den första fasen öppningsskedet så öppnar sig livmodermunnen och barnet tränger ner i bäckenet. I den andra fasen, utdrivningsskedet, så kommer barnet ut. I den sista fasen kommer moderkakan.

» Mer om: förlossningen

Barntema
Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se

Amning

Under de första sex månaderna råder livsmedelsverket nyblivna mammor att, om möjligt, ge enbart bröstmjölk till bebisen för att sedan börja komplettera med annan mat. Bröstmjölk bör vara en del av bebisens kost det under det första levnadsåret då det ger skydd mot infektioner, är hygieniskt förpackat, alltid färdiglagat och perfekt sammansatt.

» Mer om: amning