Babyhjälp logo

Att amma sitt barn

- Hur ammar man? Vad ska jag äta när jag ammar?

Här behandlar vi ämnet amning och kost. Vi går igenom för- och nackdelar med att amma, hur man ammar, hur man slutar att amma, när och hur barn börjar äta och mycket mer.

Läs vidare för att få mer kunskap om att amma.

Varför är amning bra för barnet?

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


Varför ska man amma undrar folk ibland. I Sverige rekommenderas det att man ammar alla barn under de första sex månaderna. Efter det är det bra om man fortsätter att amma under hela det första levnadsåret eller längre. Bröstmjölk är anpassad så att den innehåller precis den näring och energi som ett litet barn behöver. Den är till och med individuellt anpassad efter just det barn som ska ammas. Det enda du behöver komplettera med är D-vitamin.

Förutom näring så innehåller mjölken dessutom antikroppar, vilka ger ett ökat skydd mot infektioner. Det är bra om man kan fortsätta att ge barnet bröstmjölk även när man börjar ge smakportioner, eftersom den skyddar slemhinnan i tarmen. Bröstmjölk är särskilt viktigt när man introducerar kost innehållande gluten eftersom bröstmjölk sägs kunna minska risken för glutenintolerans.

Det finns även forskning som visar att amning av flickor kan reducerar risken, för att de senare i livet drabbas av bröstcancer, med hela 25%. Det finns även forskning som visar på att barn som ammar får en högre intelligensnivå.

Amning hjälper även till att tillfredsställa barnets behov av närhet och trygghet. Kroppskontakt är viktigt för både föräldern och för barnet och gör det lättare att lära känna varandra.

Amning är bra även för mamman

Amning är inte bara bra för barnet, utan även för mamman. Närheten gör att mamman känner en starkare koppling till barnet. Det finns också studier som visar att kvinnor som ammar löper en mindre risk att utveckla diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar. Utöver detta visar forskning att kvinnor som ammar har mindre risk att drabbats av bukfetma, högt blodtryck, högt kolesterol och förhöjd blodsockerhalt. Amning sägs dessutom kunna ge skydd mot bröstcancer och äggstockscancer.

Forskning har även visat att amning direkt efter förlossningen hjälper till att påskynda återhämtningen. Amningen gör så att livmodern drar ihop sig vilket minskar blödningarna. Amning gör även mamman avslappnad och skapar en trygg stämning när man vet att barnet får mat, närhet och lugn.

Att amma är inte bara bra för mamman och barnet, det är även praktiskt. Bröstmjölken är färdig, den har rätt temperatur och den är förpackad på ett väldigt hygieniskt sätt. Mamman har den alltid med sig och man behöver inte tänka på tillgången till vatten och näring när man ska någonstans.

Annons från Posterkid.se - texten fortsätter nedanför

Namntavlor, doptavlorPersonliga barntavlor

Moderna tavlor som pryder väggen i barnrum, sovrum, skötrum eller där du vill fylla rummet med kärlek. Posterkid.se säljer namntavlor, doptavlor, barntavlor och personliga tavlor som skapar en personlig känsla i rummet där de hänger.
Se våra tavlor på Posterkid.se.

Annons - texten fortsätter nedanför

Introduktion av amning

amma
Fotograf: Anton Nossik

Att amma är ett enkelt och naturligt sätt att ge ett nyfött barn mat. Den bröstmjölk som kommer i början när barnet börjar amma kallas för råmjölk. Denna är något gulaktig och har en hög proteinhalt och en hög koncentration av antikroppar. Råmjölken är extra nyttig för det nyfödda barnet. Råmjölken försvinner efter bara några dagar och övergår sedan i vanlig bröstmjölk. När barnet suger på bröstet stimuleras produktionen och det är därför viktigt att barnets ammar så tidigt som möjligt efter förlossningen.

Ibland kan förlossningen ha varit problematisk, vilket kan göra att det inte går att amma. Det kan då vara viktigt att mjölka ur brösten, med pump eller för hand för att stimulera mjölkproduktionen. Om detta behövs kan personalen på förlossningsavdelningen hjälpa dig.

Det är viktigt att man är uppmärksam på om barnet visar tecken på att det vill amma. Fingrar i munnen eller handen i munnen, skrik eller sökande med munnen är tecken på att barnet vill amma. Låt barnet suga så ofta och länge det vill. Nyfödda barn äter ofta, normalt mellan sex och femton gånger per dygn. Det bör inte gå mer än fyra timmar mellan varje amning så sover barnet länge så bör det väckas för att ammas.

Brösten blir ofta lite svullna och spända efter tre till fyra dagar. Detta är ett helt normalt tillstånd som kallas för mjölkstas, vilket beror på att blod och väska ansamlas i brösten. Gör svullnaden att det blir svårt för barnet att ta bröstet kan det underlätta om man mjölkar ut lite för hand.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Hur ammar man?

Amning kan vara svårt i början innan man får in känsla och rutin, så var inte orolig och ge inte upp om det inte funkar från start. För att underlätta amningen är det viktigt att du innan du börjar sitter så bekvämt som möjligt. Se till att ha alla saker i närheten som tror du dig behöva den närmsta timmen.

För att barnet ska få rätt grepp och komma åt mjölken på ett effektivt sätt måste barnet ha ett stort tag. Toppen på bröstvårtan ska ligga längst bak i den mjuka delen av barnets gom. Det är viktigt att bröstvårtan ligger rätt för att det inte ska nötas och bildas sår på den under amningen. Barnets tunga ska ligga ut över den nedre tandraden och ut till underläppen och med tungan pressar barnet ut bröstmjölken. Kinderna ska vara runda och barnet ska jobba med hela käken så att tinningarna röra på sig när barnet äter.

För att få rätt grepp ska du lägga barnets kropp helt vänd mot dig. Barnets näsa och överläpp ska vara i höjd med och mitt framför bröstvårtan. Ett tips för att locka fram barnets sugreflex är att stryka lätt med bröstvårtan mot barnets överläpp. När barnet gapar och tungan sträcks ut, för du barnet närmare och håller stadigt om barnets rygg. Barnet ska sedan ta tag om hela vårtgården. Det kan även funka genom att röra vid kinden med bröstvårtan.

För att efter amningen kunna avgöra om barnet ätit effektivt så kan du titta på bröstvårtans form. Har barnet haft ett bra tag så ska bröstvårtan vara rund och peka åt samma håll som vanligt. Om bröstvårtan istället är sned, tilltryckt eller har fått en konstig form efter amningen så bör du se över din teknik.

Tips: Här kan du köpa amningsBH och amningskläder eller amningsinlägg.

Fett i bröstmjölken

Bröstmjölk innehåller olika fetthalt under amningen. Mjölken som kommer först är tunnare och släcker barnets törst. Mjölken som kommer senare är fetare och mer mättande. Detta gör det väldigt viktigt att man låter barnet suga klart och själv släppa taget om bröstet när barnets behov är tillfredställt.

Amning på natten

Som ammande kvinna måste du tyvärr stiga upp på natten för att ta hand om matningen, men detta betyder inte att mannen måste sitta vid din sida. Kvinnor som ammar har effektivare sömn, vilket gör att kvinnan ofta kan vara pigg trots att hon bara sovit ett par timmar. Detta är dock ingen fördel mannen har och det är därför inte konstigt att han under amningsperioden är tröttare än vad den ammande kvinnan är. Låt därför din man sova på natten.

Mjölkstockning när du ammar

Om amningen inte går som det ska kan detta leda till mjölkstockning. Orsaken kan vara fel tag om bröstet, att barnet inte tömmer ut tillräckligt med mjölk, långa uppehåll i amningen eller andra amningsproblem. Det kan även orsakas av en åtsittande behå, stress, oro eller trötthet. Symptomen är knölar eller förhårdnader i bröstet som även kan vara ömt. Ofta kan man känna sig sjuk och få feber.

Uppstår mjölkstockning kan de avhjälpas genom att du tömmer brösten på mjölk, helst genom att barnet suger. Är du osäker så fråga om hjälp på BVC eller på amningsmottagningen.

Läs även om hur länge man ska amma vid varje tillfälle samt om hur ofta man ska amma?

Pumpa ut bröstmjölk när du ammar

Pumpar du ut bröstmjölk så håller mjölken i upp till tre timmar i rumstemperatur. Du bör dock alltid ställa mjölken i kylskåp så snart som möjligt. I kylskåp kan du förvara bröstmjölk i upp till tre dygn. Bröstmjölk som förvaras i frys håller i upp till sex månader och efter upptining ett dygn i kylskåp. Innan bröstmjölken ställs in i kyl eller frys bör den kylas ner innan med hjälp av kallt vatten.

Ska du spara bröstmjölk så ska du alltid sterilisera kärlet innan det används. Detta görs fördelaktigt genom att de kokas i en kastrull under cirka tio minuter. Har du fryst in bröstmjölken ska den tinas i rumstemperatur, i vattenbad eller under rinnande vatten. Använd inte mikrovågsugn då värmen kan bli för hög och kvaliteten försämras. Uppvärmd bröstmjölk som inte äts upp ska slängas. Likaså ska tinad mjölk som inte används inom ett dygn.

Vad ska man äta när man ammar?

Även om det inte alltid är det lättaste så bör man tänka på vad man äter, även den första tiden efter förlossningen. Klarar du inte av att laga mat själv så kan du alltid få hjälp av pappan eller av andra anhöriga i din närhet. Barn som ammar får all sin näring från dig, så det är viktigt att rätt förutsättningar finns där.

Den kropp prioriterar alltid näring till barnet när du ammar men ät ändå allsidigt. Försök att äta frukt och grönt varje dag, gärna fisk, mjölkprodukter såsom mjölk, fil eller yoghurt motsvarande fem deciliter, proteinrika livsmedel såsom kött, kyckling, ägg eller linser samt kolhydrater som exempelvis pasta, ris eller bröd.

Det du ska tänka på under tiden då du ammar är att inte äta fisk med förhöjda halter av kvicksilver eller dioxin och PCB oftare än 2-3 gånger per år. Detta är rekommendationer från Livsmedelsverket. Du bör den första tiden efter förlossningen inte heller banta. Anledningarna är bland annat att du får svårt med rätt näringstillförsel om du äter dåligt samt att bantning kan göra så att miljögifter som finns lagrade i kroppsfettet frigörs och går över i bröstmjölken.

Det är normalt inget hinder att amma om man blir tillfälligt sjuk, exempelvis förkyld, magsjuk eller får feber. Dock är det vid dessa tillfällen extra viktigt att tänka på hygienen och att tvätta händerna med tvål innan varje gång man tar i barnet.

Rökning, snusning och alkohol när man ammar

Barn som ammas påverkas av allt du tar in i kroppen och som sedan förs vidare ut genom bröstmjölken. Rökning och snusning innehåller skadliga ämnen som går över i modersmjölken och påverkar barnet. Även barn som genom bröstmjölken påverkas av nikotin kan få abstinensbesvär på grund av ett nikotinberoende. Det finns även forskning som visar att barn som utsätts för nikotin under amningsperioden i större utsträckning än andra blir rökare som vuxna.

Alkohol har inga som helst positiva effekter för amningen. Nuvarande forskning tyder på att små mängder alkohol inte påverkar barnet (1-2 glas vin vid ett eller två olika tillfällen under en veckas tid). Vill du vara på den säkra sidan bör du dock helt avstå från alkohol under amningsperioden.

Läs även: Barn och rökning

Ersättning - om man inte ammar

När amningen inte fungerar, kan modersmjölksersättning vara ett alternativ. Modersmjölkersättning är en produkt som har till syfta att mätta samma behov som bröstmjölk och amning. Ofta är ersättningen baserad på komjölk och den innehåller en fullgod näring för barnet. Du kan få ersättning både i pulverform och i flytande form. Modersmjölkersättning räcker, precis som bröstmjölk, som den enda kostkällan upp tills barnet är sex månader och behöver bara kompletteras med D-droppar.

Ger du modersmjölksersättning genom nappflaska så ska du kontrollera att nappen har en lämplig storlek på hålen. Ett för stort hål gör att barnet får i sig maten för fort och kan få ont i magen. Välj gärna en flaska som rymmer minst 250 ml så att det finns tillräckligt med plats i flaskan för att du ska kunna skaka ihop ersättning och vatten i flaskan.

Värmer du om ersättningen ska du göra detta enligt instruktionerna på förpackningen. Normalt rekommenderas vattenbad eller mikrovågsugn. Smaka själv innan du ger till din baby så att det inte är för varmt. Efter du gett barnet ersättning bör du omedelbart diska flaska och napp. Desinficera regelbundet med kokande vatten.

Läs mer om modersmjölksersättning.

När och hur börjar barn att äta?

Under de första sex månaderna klarar sig barnet utmärkt på den bröstmjölk som det får via amningen eller via flaskan om barnet äter ersättning. Komplettera bara med D-droppar. Runt sex månaders ålder går det bra att introducera barnet för annan mat. Börja med puréer eller olika sorters gröt. Börja långsamt och acceptera att barnet kanske inte gillar det med en gång. Tänk på att både smak och konsistens är helt nytt för barnet.

Börja med cirka en tesked åt gången och öka sedan till ett par matskedar. Ge gärna barnet samma rätt några dagar i rad så att barnet hinner vänja sig. Ta det i barnets takt. Fortsätt gärna med amningen parallellt med smakportionerna de första månaderna.

Att sluta amma

När det är dags att sluta med amningen är det bra för både mamman och för barnet om man trappar ned långsamt. Det brukar oftast vara lättare att sluta med dagmålen och fortsätta längst med morgon- och kvällsmålen. När du trappar ner och barnet suger mindre och mindre avtar mjölkproduktionen. En långsam nedtrappning minskar även risken för mjölkstockning. Har du en riklig mjölkproduktion kan du även få hjälp med tabletter som minska eller avstannar mjölkproduktionen.

Mer om mat till mindre barn

När barn närmar sig åtta månader är det lagom att börja med två lagade mål mat om dagen. Sedan tidigare har du antagligen börjat med lunch och nu är det dags för ett litet middagsmål som du med fördel serverar någon timme före läggdags. Även om barnets måltider endast består av fast föda vid två tillfällen varje dag så är det viktigt att barnet äter ungefär var tredje timme.

När tänderna börjar komma fram så kan du börja med lite bitigare puréer. Prova även med mjuka smörgåsbitar och stavar av kokta grönsaker. Så snart barnet får tänder ska du även börja med att borsta dem.

TIPS! Är barnet hård i magen?

Det finns flera knep du kan ta till om ditt barn är hård i magen. Testa att blanda ut en tesked messmör i ersättning, bröstmjölk, välling eller gröt. Har barnet börjat äta kan du prova puré på katrinplommon, grönsaker eller frukt. Barnet blir även hård i magen om det dricker för lite.


Vill du veta mer om amning och kost så besök gärna våra sidor med fakta om amning, om amningshjärna, respektive kost.

Källa: Vårdguiden, sjukvårdsupplysningen, samt information från barnmorskor

Fakta amning

WHO rekommenderar att man helammar sitt barn i sex månader. Vid fyra månaders ålder kan man introducera smakporioner och vid sex månader kan man öka på portionerna och börja ersätta ett mål. I Sverige är det vanligt att mammor slutar amma allt ifrån efter en månad tills att barnet är 2-3 år gammalt.

» Mer om amning

Besök hemma

När man precis har kommit hem efter förlossningen kan man behöva tid för sig själv och sitt barn för att få amningen att fungera. Det kan också kännas jobbigt att amma inför andra om man inte fått in tekniken än. Överväg därför mer än en gång om det är lämpligt med besök eller inte. Alternativt kanske ni redan i förväg ska upplysa eventuella besökare om att de bara kan stanna max i en timme åt gången.

Posterkid
Fungerar amningen?

Det kan göra ont när barnet tar sina första sugtag men om barnet ammar på rätt sätt är detta övergående. Avslutar barnet med att släppa bröstet eller genom att somna så är det ett gott tecken. Bröstvårtan bör vara rund när barnet släpper bröstet. Är den tillplattad eller pekar åt sidan är det inte rätt. Amningstillfällena varierar mellan 6-15 gånger per dygn i början och när barnet är 3-4 dagar bör du märka att det kissar mer och att avföringen blir gulkornig.

Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se