Babyhjälp logo

Amning - bröstmjölk

- Fakta om amning och bröstmjölk

När man ammar måste man äta en varierad kost för att barnet via bröstmjölken ska få i sig all näring som han eller hon behöver.

Nedan finner du svaren på den vanligaste frågorna kring amning samt de problem som kan uppstå, exempelvis; Vad ska man äta när man ammar? Hur slutar man amma? Hur länge ska man amma? Vad innehåller bröstmjölk?

Kost medan du ammar

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


Den första perioden när man kommer hem från förlossningen är det inte alltid lätt att tänka på eller att hinna med att äta ordentligt. Försök dock att prioritera detta och be om hjälp om du inte hinner med att laga mat. Tänk på att barnet får alla sin näring via bröstmjölken under amningen. Amningstillfällena varierar i början mellan cirka 6 och 15 gånger per dygn.

Bröstmjölk innehåller en perfekt sammansättning av de näringsämnen som din bebis behöver för att utvecklas och växa den första tiden. Din kropp prioriterar näring till barnet och för att du inte själv ska få för lite näring när du ammar är det viktigt att du äter näringsrik kost. Vanligtvis består bebisens kost till stor del av bröstmjölk under sina första sex levnadsmånader. Livsmedelsverket rekommenderar att du äter följande varje dag medan du ammar;

amning Frukt och grönt varje dag, ca 500 gram

amma Fisk 2-3 gånger i veckan (se fisklista under kost för gravida)

Amma ditt barn 5 dl lättmjölk, naturell lättfil eller naturell lättyoghurt

Amning Lättmargarin till smörgåsen och flytande margarin eller olja till matlagning
Amning och bröstmjölk Kött, kyckling, ägg, böner, linser eller ärtor varje dag

Amma Bröd, potatis, ris, pasta eller liknande varje dag, gärna fullkornsalternativ

Normalt behöver man lite mer av nästan alla näringsämnen medan man ammar. Välj därför mat som innehåller mycket D-vitamin, omega 3 och folsyra. Se även till att fylla på lagret av järn efter graviditeten. Du bör även dricka extra mycket vatten när du ammar då det går åt vätska till bröstmjölken. Drick ungefär en liter extra vatten och undvik läsk och saft som inte ger någon näring.

Information om barnets kost de första 6 månaderna.

Annons från Posterkid.se - texten fortsätter nedanför

Namntavlor, doptavlorPersonliga barntavlor

Moderna tavlor som pryder väggen i barnrum, sovrum, skötrum eller där du vill fylla rummet med kärlek. Posterkid.se säljer namntavlor, doptavlor, barntavlor och personliga tavlor som skapar en personlig känsla i rummet där de hänger.
Se våra tavlor på Posterkid.se.

Annons - texten fortsätter nedanför

Varför ska man ge barnet bröstmjölk?

Under de första sex månaderna råder livsmedelsverket nyblivna mammor att, om möjligt, ge enbart bröstmjölk till bebisen för att sedan börja komplettera med annan mat. Bröstmjölk bör vara en del av bebisens kost det under det första levnadsåret då det ger skydd mot infektioner, är hygieniskt förpackat, alltid färdiglagat och perfekt sammansatt. Bröstmjölk är dessutom alltid rätt temperatur, finns alltid där du är och det är dessutom billigt.

Det har visat sig att det finns ett samband mellan amning och barnets hälsa. Skillnaderna är dock små så man ska inte övertolka resultatens betydelse. Dagens ersättningsprodukter är idag även mycket välutvecklade och fungerar därför mycket bra för barnet att äta om amningen inte fungerar. De fördelar som amning och bröstmjölk sägs ge är bland annat: Amning minskar risken för övervikt hos barnet senare i livet. Bröstmjölk sägs kunna ge barnet en högre IQ. Hos barn som ammat har man sett att det senare i livet är en lägre förekomst av tarmsjukdomar, cancer och typ-1 diabetes, dvs amning påverkar barnets immunsystem. Man har även sett att blodtryck och kolesterolvärden är något lägre hos ammade barn. Det finns även studier som tyder på att amning har en positiv effekt på barnets tillväxt och gör att de blir längre som vuxna.

Lär mer om att amma.

Visste du detta om amning?

Nästan 50% av bröstmjölksmängden har återbildats redan en timme efter amning. Efter två timmar har så mycket som 75% återbildats!

Forskning har på senare tid visat att alkohol inte innebär några medicinska risker för barnet om modern dricker det i måttliga mängder när hon ammar. Måttlig mängd är 1-2 glas vin eller motsvarande 1-2 gånger per vecka. Mängden alkohol som bebisen kan få i sig via bröstmjölken är mycket liten.

Om du vill få barnet att släppa taget om bröstet under amningen så stoppar du in ett finger i barnets mun så att det kommer in luft. Då släpper barnet automatiskt taget om bröstet.

När det nyfödda barnet suger på mammas bröst så frigörs ett hormon som kallas oxytocin. Detta har en sammandragande effekt på livmodern och ökar välbefinnandet hos mamman.

Amning på natten

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Som ammande kvinna måste du tyvärr stiga upp på natten för att ta hand om matningen, men detta betyder inte att mannen måste sitta vid din sida. Kvinnor som ammar har effektivare sömn, vilket gör att kvinnan ofta kan vara pigg trots att hon bara sovit ett par timmar. Detta är dock ingen fördel mannen har och det är därför inte konstigt att han under amningsperioden är tröttare än vad den ammande kvinnan är. Låt därför din man sova på natten.

Tips: Här kan du köpa amningsBH och amningskläder eller amningsinlägg.

Modersmjölksersättning istället för amning

Kan du inte amma, om barnet inte vill amma eller om du av någon annan anledning inte kan ge bröstmjölk så finns det idag modersmjölksersättning att köpa i de flesta livsmedelsbutiker. Innan du går över till detta ska du alltid rådfråga på barnavårdscentralen så att anledningen kan bekräftas och de har möjlighet att ge råd för att säkerställa att barnet får i sig tillräckligt med näring. Modersmjölksersättning är som regel komjölk som anpassats till bebisens behov. Ger du ersättning endast under en tillfällig period ska du tänka på att ge bröstet först så att mjölkproduktionen stimuleras ordentligt. Tillfällig matning från flaska under den första tiden kan även göra att bebisen senare börja suga på fel sätt på bröstet då det är olika sugtekniker som används. Ett tips kan om du ska återgå till att ge mat från bröstet senare kan vara att ge ersättningen ur en kopp eller med skedflaska.

Att tänka på när man ska tillreda ersättning eller välling är att man inte ska ta ljummet vatten direkt ur varmvattenkranen. Detta är för att det varma vattnet kan vara förorenat med kemiska ämnen eller bakterier från varmvattenberedaren eller från ledningar. Ta därför alltid kallt vatten och värm upp detta. Har kranen inte används på länge, exempelvis på morgonen, så kan du med fördel spola en stund innan du tar vattnet.

Läs mer om modersmjölksersättning.

Vanliga amningsproblem

Gör det ont att amma så är det ett tecken på att något inte står rätt till. Antagligen ligger bebisen inte rätt till bröstet eller så suger det felaktigt på bröstvårtan. Det är viktigt att man utnyttjar tiden och personalen på förlossningen till att få rätt på amningen. Be någon sköterska att kolla när du ammar och se så att allt ser riktigt ut. De flesta sår på bröstvårtorna uppstår de första dagarna och sen kan det bli jobbigt att bli av med dem. Har du problem med amningen efter det att ni lämnat förlossningskliniken så är man alltid välkommen att höra av sig till BVC för hjälp. Ring hellre en gång för mycket än en gång för lite.

Utöver att barnet inte vill amma är de vanligaste amningsproblemen sårig bröstvårta och bröstinflammation, även kallat mjölkstockning. Orsaken till båda problemen är oftast att barnet inte gapar tillräckligt stort utan tar för litet tag om bröstet. För att komma till rätta med sår på bröstvårtan kan man med fördel använda bröstvårtsluftare i behån så att bröstvårtan får ligga fritt och kan läka. Var noga med handhygienen så bör det bli bättre på några dagar.

Mjölkstockning kan ge hög feber med svullnader på brösten samt rodnad. Det bästa du kan göra är att vila samt att se till att barnet fortsätter att amma. Lägg barnet nära dig och se till att det får ett bra tag om bröstet. Blir det inte bättre bör du kontakta din BVC sköterska för råd och behandling.

En del mammor drabbas även av så kallad amningshjärna.

Övrigt om amning och bröstmjölk

Amningen kommer igång omedelbart efter förlossningen och med friska och fullgångna barn är det bäst och lättast att amma första gången så snart som möjligt efter förlossningen. Nyfödda barn har behov av värme, närhet, trygghet och näring och allt detta får det genom amningen. För att det inte ska uppstå problem med amningen kan det i början vara bra att hålla extra uppsikt på bröstvårtans form och utseende. Ammar barnet på rätt sätt så ska vårtan vara rund även efter avslutat amning. Är vårtan efter amning hopklämd och inte har kvar sin runda form så tyder detta på att barnet har fått för lite bröstvävnad i munnen. Bröstvårtan når då inte fram till den mjuka gommen i barnets mun utan kläms ihop mot barnets hårda gom. Detta kan ge sår och smärtor och på sikt leda till för liten mjölkproduktion.

Det är viktigt att nyfödda bebisar äter bröstmjölk eller ersättning tillräckligt ofta. De behöver normalt äta minst sex gånger per dygn för att få i sig tillräckligt med vätska, men de flesta äter mycket mer än så. Är din bebis väldigt trött i början och sover mycket så ska du väcka honom eller henne och se till så att de äter.

Att sluta amma

Ofta hittar man mycket information kring hur man ska göra för att börja amma, men hur gör man egentligen när det är dags att sluta med amningen. Här nedan följer ett antal tips:

1. Lyssna på ditt barn. Vill barnet amma så ska man inte hindra det. Vanligt är att man fortsätter att delamma upp till att bebisen är cirka 1-1½ år.
2. Trappa ner långsamt med amningen och börja med att byta ut ett mål om dagen.
3. Du är inte ensam så prata med andra mammor och par om hur de gjorde för att sluta amma.
4. Byt ut dagmålen men behåll kvällsamningen och morgonamningen under utfasningsperioden så brukar det gå lättare.
5. Har du separationsångest så försök att hitta andra mysig stunder under dagen. Tycker du det är riktigt jobbigt kan du få hjälp på din BVC klinik.
6. Vill barnet äta på natten så prova med välling istället.
7. Prova att låta mamman och bebisen sova i olika sovrum. Barnet känner på sig om bröstet är i närheten.


De som läst avsnittet om amning och bröstmjölk läste även mer om att amma samt avsnittet om barnets kost 0-6 månader och om barnets kost 7-12 månader.

Källa amning: Livsmedelsverket, 1177 samt karolinska universitetssjukhuset.

Fakta amning

WHO rekommenderar att man helammar sitt barn i sex månader. Vid fyra månaders ålder kan man introducera smakporioner och vid sex månader kan man öka på portionerna och börja ersätta ett mål. I Sverige är det vanligt att mammor slutar amma allt ifrån efter en månad tills att barnet är 2-3 år gammalt.

» Mer om amning

Posterkid
Kolik

Kolik är en benämning på en i övrigt frisk bebis som skriker från ett par veckors ålder fram till tre-fyra månaders ålder, under minst tre timmar per dag.

» Mer om Kolik

Fungerar amningen?

Det kan göra ont när barnet tar sina första sugtag men om barnet ammar på rätt sätt är detta övergående. Avslutar barnet med att släppa bröstet eller genom att somna så är det ett gott tecken. Bröstvårtan bör vara rund när barnet släpper bröstet. Är den tillplattad eller pekar åt sidan är det inte rätt. Amningstillfällena varierar mellan 6-15 gånger per dygn i början och när barnet är 3-4 dagar bör du märka att det kissar mer och att avföringen blir gulkornig.

Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se