Babyhjälp logo

Graviditetskalender

- Fostrets utveckling, första tiden av graviditeten

Det ligger ett blivande barn i kvinnans mage men vad är det egentligen som händer där inne? I graviditetskalendern kan du följa fostrets utveckling under graviditeten. Graviditeten vara i genomsnitt i 280 dagar vilket blir lite drygt nio månader. Här nedan får du i vår graviditetskalender information kring fostrets utveckling i perioder om fem veckor:

Vecka 1-5   Vecka 6-10
Vecka 11-15   Vecka 16-20
Vecka 21-25   Vecka 26-30
Vecka 31-35   Vecka 36-40
Vecka 41-

Läs även: Graviditeten, vecka för vecka.

Få veckouppdateringar om din graviditet direkt i din mailbox. Prenumerera på vår graviditetskalender - Sveriges utförligaste!

* måste fyllas i
/ / ( dd / mm / yyyy )

Gravid vecka 1-5

Med barn är man egentligen först i slutet av den andra veckan av graviditeten då ägglossningen normalt sker mellan dag 12 och 16 före nästa menstruation. Spermien tar sig då in i ägget och smälter samman till ett embryo, vilket senare blir fostret. Fostret får med sig 23 kromosomer från vardera förälder, vilka ligger till grund för den genetiska kod som innehåller barnets unika egenskaper. Cirka 30 timmar efter samlaget så delar ägget upp sig i två delar, embryo och moderkaka, vilka sitter ihop med navelsträngen. Moderkakan är den del som förser fostret med näring under graviditeten. Redan vid den här perioden kan kvinnan känna de första tecknen på graviditet. Det kan yttra sig i illamående, trötthet, ömma bröst och mensvärk.

Under tredje veckan så växer embryot fast i livmoderns slemhinna där det ska befinna sig under resterande tid av graviditeten. Strax härefter börjar fostervattnet produceras. I slutet av vecka 4 har kvinnan varit gravid i två veckor och det är nu menstruationen skulle ha kommit. Vissa kvinnor upplever en lättare blödning eller till och med en vanlig mens under denna period. Det är först i vecka 4-5 som man med ett graviditetstest kan se att man är gravid.

Nu börjar även anlagen till armar och ben att bildas och ryggmärgen som legat blottad ska stängas. Hjärtat bildas i form av ett rör och börjar slå. Fostret är nu runt någon millimeter stort. Humörsvängningar är nu vanligt och många känner sig mer känslomässiga än normalt. Om det är extra viktigt någon gång under graviditeten att du äter nyttigt så är det under denna fösta period (kost under graviditeten) av graviditeten.

Läs mer i detalj om vad som händer när du är:
gravid i vecka 1-3, gravid i vecka 4, gravid i vecka 5

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Gravid vecka 6-10

Vid detta stadium är embryot så litet (4-9 mm i vecka 6) att delar såsom exempelvis ben är svåra att mäta. Man mäter därför normalt mellan huvud och stjärt när man talar om fostrets storlek. Nu börjar bildandet av lungor, lever, bukspottkörtel, sköldkörteln och tarmsystem. Hjärtat slår tidigt av egen kraft. I ansiktet är redan tidigt i perioden munöppningen skapad och underkäken har tagit form. Illamående på morgonen är nu inte ovanligt och brösten börjar förändras. Har du inte mått illa så har kvinnan troligen gått upp ett par kilo fram till nu. Andra symptom fram till nu som är relativt vanliga är halsbränna och andfåddhet. Under perioden fram till vecka 10 kan även ditt hår ha blivit fetare, du kan ha fått finnar, din hy blivit mjukare och du kan ha märkt av ökade flytningar från underlivet.

Embryot börjar någon gång runt vecka 7 att röra på sig. Det är då drygt 10 mm långt från huvud till stjärt och armar och ben har nu fått leder. Händer och fötter börjar nu snart också att bildas och ett "riktigt" ansikte kan nu urskiljas. Runt vecka åtta har även ögon, öron och näsborrar bildats. Embryot växer nu fort och vecka 10 har embryot hunnit bli drygt 31 mm och väger då runt 4 gram. Alla anlag till organ är i princip klara och det blivande barnet ska du fokusera på att växa och mogna. Det är dock inte ännu möjligt för kvinnan att känna barnets rörelser i buken.

Det är under perioden mellan vecka 6 och 10 som embryot är som känsligt för skadlig inverkan från omgivningen. Detta är just för att det är nu som de flest organ och system i kroppen bildas. Det är därför allra viktigast att du undviker skadliga ämnen som alkohol och rökning under denna period. Det är även nu runt vecka 10 som fostret går ifrån att vara ett embryo till att bli ett foster. Fortfarande syns det normalt inte utanpå magen att ett barn håller på att bildas inne i magen. Har ni inte skrivit in er på mödravårdcentralen nu så bör ni göra det snarast.

När och hur ska man berätta om graviditeten?

Mer detaljer om när du är:
Gravid i vecka 6, gravid i vecka 7, gravid i vecka 8, gravid i vecka 9, gravid i vecka 10.

Annons från Posterkid.se - texten fortsätter nedanför

Namntavlor, doptavlorPersonliga barntavlor

Moderna tavlor som pryder väggen i barnrum, sovrum, skötrum eller där du vill fylla rummet med kärlek. Posterkid.se säljer namntavlor, doptavlor, barntavlor och personliga tavlor som skapar en personlig känsla i rummet där de hänger.
Se våra tavlor på Posterkid.se.

Annons - texten fortsätter nedanför

Gravid vecka 11-15

Först nu kallas det blivande barnet för foster i medicinska termer och den mest kritiska perioden i utvecklingen är över. Risken för missfall är störst under de första tolv veckorna, då hela 80% inträffar. Detta är dock inget man i någon större utsträckning kan påverka så därför bör man inte heller gå omkring och oroa sig för att det kan hända. Eventuellt illamående avtar normalt runt vecka 11 men du kan från och med nu känna dig törstigare än normalt.

Fostrets huvud är nu lika stort som dess kropp och mäter i början av den tredje månaden cirka 5 cm. Det väger än så länge bara ungefär 10 gram. Proportionerna kan jämföras med att när barnet föds är huvudet endast en fjärdedel av kroppens längd. Runt vecka 11 har naglar på barnets tår och fingrar vuxit ut. Barnet kan även redan svälja och kissar ut det fostervatten som den sväljer. Fostervatten produceras och förnyas hela tiden under graviditeten. Runt vecka 12 så börjar könsorganen formas i enighet med fostrets kön (gravidtecken som avslöjar barnets kön).

Fostret fortsätter att växa mycket men huvudet växer däremot långsammare nu än tidigare. Runt vecka 15 så kan mamman känna fosterrörelser som regelbundna tickningar i magen som pågår ett antal minuter. Fostret är färdigformat men börjar nu lagra kalcium för att bygga upp skelettet. Fostret är nu cirka 10-11 cm och väger omkring 70-100 gram. Barnet kan ännu inte uppfatta din röst och dina hjärtslag då hjärnans hörselcentrum inte har bildats än. Delar av hörseln har dock utvecklats i främst mellanörat. Barnet har en väl utvecklad rörlighet och kan redan böja armarna vid armbågarna och forma handen till en knytnäve.

Mamman kan under slutet av den tredje månade få en tydlig linje på magen som sträcker sig från navlen och ner till underlivet. Detta är naturligt och har med hormonerna att göra. Normalt försvinner denna eller bleknar bort efter det att barnet är fött. Du bör nu känna dig mindre trött än i början av graviditeten och även illamåendet avtar eller försvinner helt. Du börjar antagligen även att se gravid ut.

Mer detaljer om när du är:
Gravid i vecka 11, gravid i vecka 12, gravid i vecka 13, gravid i vecka 14, gravid i vecka 15.

Läs om följande graviditetsveckor: Gravid vecka 16-20

Fråga våra experter

Har du frågor om graviditet och förlossning? Har du frågor om träning och kost? Tveka inte att fråga någon av våra experter. Svaren publiceras sedan på webbsidan.

» Läs mer om våra experter.

De som läst avsnittet om graviditetskalendern och fostrets utveckling läste även tips på vad barnet ska heta och om hur mycket man går upp i vikt under graviditeten.

Källa graviditetskalender: Vårdguiden och svar från barnmorskor

Viktuppgång

Under en normal graviditet går kvinnan upp 13 kilo i genomsnitt. Den större delen av denna viktuppgång äger rum under den andra hälften av graviditeten.

» Beräkna din viktuppgång

Förlossningsdatum

Räkna ut när ditt barn ska födas med hjälp av vår graviditetsuträknare. När du beräknar förlossningsdatum får du även fram hur många veckor du varit gravid samt tidpunkten för befruktningen

» Beräkna förlossningsdatum

Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se

Barntema
Är du gravid?

När ska du berätta?
Du har precis fått reda på att du är gravid och ska bli pappa eller mamma, men hur berättar man för sin omgivning? Vem ska man berätta för först av alla? Har man träffats länge så kanske ens föräldrar förväntar sig att det snart skall vara dags för barn. Men det är långt ifrån alla situationer där det är väntat och självklart.

» Läs mer