Babyhjälp logo

Fostrets utveckling

- Gravid vecka för vecka

Nu har du kommit till graviditetens sista del. Läs om hur fostret utvecklas under denna del av graviditeten, vecka för vecka. Välj den graviditetsvecka du är i nedan.

Vecka 1-5   Vecka 6-10
Vecka 11-15   Vecka 16-20
Vecka 21-25   Vecka 26-30
Vecka 31-35   Vecka 36-40
Vecka 41-

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


Vecka 31-35

Barnet är i vecka 31 runt 41 cm långt från huvud ner till fötterna och väger runt 1 500 gram. Många barn har redan fått hår på huvudet som kan vara upp till två cm långt. I början av perioden är barnet inte fixerat utan kan fortfarande ligga med huvudet växelvis upp, ner, eller åt sidan. Sparkarna börjar nu kännas mer som knuffar än som sparkar till följd av det allt trängre utrymmet. Bebisens lungor är först nu utvecklade i den grad att de har förmågan att fungera på egen hand. Bebisens ögonfärg bestäms runt den här tiden, men rätt ögonfärg syns inte hos barnet förrän efter 6-9 månader efter födseln. Detta beror på att det krävs ljus för att pigmenten i ögonen skall färdigbildas.

Runt vecka 32 så utvecklar barnet även förmågan att svettas. Från denna vecka kan barnet klara sig, om det föds, i kuvös. Detta behövs främst för att barnet ännu inte har tillräckligt med underhudsfett. I slutet av perioden runt vecka 34 ligger många barn med huvudet nedåt. Cirka 3-4% av alla barn lägger sig dock med stjärten eller benen ned mot bäckenöppningen, vilket kallas för sätesbjudning. Ofta försöker då en läkare, runt vecka 37, att få barnet att vända sig rätt i livmodern. Går inte detta kan det finnas behov att föda genom kejsarsnitt.

Runt vecka 34 är navelsträngen generellt cirka 50 cm lång och tjock som en tumme. Barnet lyssnar till alla konstiga ljud där inne, hjärtslag, magen som kurrar, mm. Ofta är barnet när det kommer ut van vid dessa ljud och är därför i behov av väldigt mycket närhet när det kommer ut. Det kan därför vara svårt att lägga barnet i en egen säng eller vagga den första tiden. Är det möjligt för er att sova med bebisen vilande på bröstet så är detta ett tips som kan underlätta för bebisen att sova i början.

Vikten runt vecka 35 ligger på cirka 2 400 gram och längden runt 46 cm. Från huvud till stjärt motsvarar detta mått ungefär 32 cm. Skelettet håller fortfarande på att bildas så det är extra viktigt för kvinnan att hon får i sig tillräckligt med kalcium. Stort fokus hos bebisen nu ligger på att bygga fettdepåerna så att han eller hon ska kunna hålla värmen efter förlossningen. Barnet kan nu själv klara av att bekämpa lätta infektioner med sitt eget immunförsvar.

Mamman blir nu ännu lättare andfådd till och med vid till synes små ansträngningar. Lungkapaciteten har ökat från 500 till 800 kubikcentimeter luft per andetag för att klara av syresättning till både mamma och barn. Förvärkar är nu vanligt, vilka påminner mycket om mensvärk. Kvinnan har runt vecka 35 säkert ökat minst 11-13 kilo nu till följd av graviditeten. Detta kan bli en jobbig period där kvinnan återigen kan bli lättirriterad, då hormoner ändras samtidigt som bebis trycker överallt. Magen står runt vecka 35 som högst och kommer snart att sjunka ner en bit. Om ni inte gjort det innan så det nu hög tid att sätta er in i förlossningen och de olika bedövningsmetoder som finns. Glöm inte heller livet efter förlossningen, vad behöver ni hemma?

Mer detaljer om när du är:
gravid i vecka 31, gravid i vecka 32, gravid i vecka 33, gravid i vecka 34, gravid i vecka 35.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Vecka 36-40

Om det är ert första barn så ligger det antagligen rätt, med huvudet nedåt redan i vecka 36. Fostervattnets mängd ökar inte mer utan det snarare minskar eftersom kvinnans kropp absorberar en del av det. Din mage bör runt vecka 36-37 börja sjunka ner något. Runt vecka 37 slutar barnet att växa så mycket på längden men det ökar fortfarande i vikt. Hon tränar sina lungor genom att dra in och trycka ut fostervatten i dem. Ligger barnet inte nedåtvänt vid det här laget så brukar läkarna försöka vände det. Sista tiden i magen producerar barnet fett för att klara sig i kylan utanför magen och levern och hjärtat lagrar näring för att ta till vid syrebrist under förlossningen. Efter vecka 38 är barnet väl förberedd på livet utanför magen. Ögonen saknar ännu tårkanaler. Dessa utvecklas först några veckor efter förlossningen och barnet gråter därför i början utan att fälla några tårar.

Barnets huvud är ännu inte hårt för att kunna omformas när det är dags att passera ut genom bäckenet vid förlossningen. Trycket som uppstår kan göra så att barnets huvud ser onaturligt ut när det kommer ut. Detta är dock helt normalt och huvudet kommer att återfå en normal form efter några veckor. Bebisen har den sista tiden samlat på sig avföring och annat avfall i mage och tarmar, vilket kallas för barnbeck eller mekonium och är grön-svart. Detta är barnets första avföring när det kommer ut och består av hudceller, lanugohår och annat som barnet har svalt i magen.

Det kan vara dags att föda vilken dag som helst men förlossningen äger i genomsnitt rum runt vecka 40. Endast 4% föds före vecka 38. Mellan vecka 37+0 och fram till vecka 41+6 brukar anses normalt. Endast runt 5% av alla barn föds på den beräknade förlossningsdagen och intressant att veta kan vara att de flesta barn föds på natten. Vid födseln är det normalt om barnet väger någonting mellan 2,5 och 4,5 kilo och längden ligger någonstans mellan 46 och 55 centimeter från huvud till tå.

Den blivande mamman är nu riktigt stor och kan finna det svårt att hitta någon bekväm position att sova i. Gravida upplever även att de nu måste kissa betydligt oftare än tidigare. Detta beror på att livmodern trycker på urinblåsan. Diarré är också vanligt mot slutet av graviditeten. Vissa kvinnor fortsätter att gå upp i vikt under hela graviditeten medan andra stannar upp mot slutet. Båda sätten är helt normala.

Mer detaljer om när du är:
gravid i vecka 36, gravid i vecka 37, gravid i vecka 38, gravid i vecka 39, gravid i vecka 40, gravid i vecka 41.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

bok graviditetÄr du gravid? Dokumentera då din gravidresa.

Den nya boken ”Min graviditet – En veckodagbok” har tagit fasta på att du ska minnas din graviditet. I denna kombinerade faktabok och dagbok kan du både läsa om vad som händer i de olika veckorna samtidigt som du varje vecka kan fylla i hur du mår, vad som händer och dina upplevelser av graviditeten. Boken finns i bokhandeln från och med september 2017.

Köp boken i fysisk bokhandel eller på Adlibris, Bokus eller på CDON.

Annons - texten fortsätter nedanför

Vecka 41-överburet

Först efter 41 veckor +6 dagar räknas barnet som överburet. Har hon eller han inte kommit då brukar man vilja försöka sätta igång förlossningen på konstgjord vag för att inte riskera bebisens hälsa. Redan efter vecka 41 så brukar barnmorskan boka in er på en igångsättning på förlossningskliniken där du vill föda. Denna bokas till dag 42+0. Oroa dig inte om du inte fött på utsatt tid, barnet kommer ut när det är färdigt även om det ibland tar lite extra tid. Fördelen med att det drar ut på tiden är att kvinnans kropp hinner mogna. Livmodertappen blir mjuk och hormonen hinner mjuka upp dina bäckenfogar ytterligare. Detta kan göra att du får en smidigare förlossning.

Mer om: Att gå över tiden.

Cirka 2-3 månader efter förlossningen brukar man göra ett återbesök hos barnmorskan för efterkontroll. Du kontrollerar nu bland annat att allt läkt som det ska och att allt fungerar som det ska. Du har även möjlighet att få preventivmedel utskrivet om du önskar det.


Läs även om följande graviditetsveckor:

 • Vecka 26-30
 • De som läst avsnittet om fostrets utveckling vecka för vecka läste även om vad du bör ha hemma när barnet kommer och om hur ni skaffar pass till barnet.

  Källa: Vårdguiden och svar från barnmorskor

  När är det dags?

  Det finns ett antal signaler du ska känna till för att veta när det är dags att bege dig till förlossningskliniken.
  1. Värkarna börjar
  2. Vattnet går
  3. Slemproppen släpper

  » Läs mer

  Navelsträng

  Många oroar sig för att barnet ska födas med navelsträngen runt halsen. Detta är dock inget man ska fundera på då en femtedel av alla barn föds på detta sätt. Oftast är det inget problem då barnmorskan enkelt kan lossa den vid födseln.

  » mer om navelsträngen

  Barntema
  Sponsrat innehåll Barntema

   Vi älskar di små!

  Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

  » Besök Barntema.se