Babyhjälp logo

Gravid vecka för vecka

- Följ graviditetens utveckling

Läs om hur fostret utvecklas under graviditeten, vecka för vecka. Välj den gravid vecka du är i nedan.

Vecka 1-5   Vecka 6-10
Vecka 11-15   Vecka 16-20
Vecka 21-25   Vecka 26-30
Vecka 31-35   Vecka 36-40
Vecka 41-

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


Vecka 16-20

Foster 17v suger tummen I början av perioden kan hjärtljud höras med hjälp av ett instrument som kallas dopthone. Detta används av barnmorskan för att förstärka ljudet från hjärtat. I början av fjärde månaden flyttar även navelsträngen ner på barnets mage för att hamna på rätt plats. Barnet fortsätter att växa vilket även livmodern och moderkakan gör för att kunna förse barnet med utrymme och näring. Barnet börjar samla på sig fett för att säkerställa att det håller sig varmt när det kommer ut. Detta göra att barnet nu fort ökar i vikt. Barnet är nu även medveten om ljud utifrån och kan reagera på dem. I slutet av perioden känner barnet även igen din röst och blir lugnad av den.

Nu kan barnet sparka, gripa med händerna och till och med göra kullerbyttor, i sådan utsträckning att du kan känna av rörelserna. Det kan dock dröja innan du känner bebisen så var inte orolig om du inte känt något. Är det din första graviditet och du tycker att din mage kurrar väldigt mycket så behöver du inte vara orolig. Antagligen är det bebisens rörelser du känner och inte magen. Att bebisen inte ligger med huvudet neråt är inget man ska fundera på i detta läge. Först i slutet av graviditeten fixeras fostret för att göra sig redo för att komma ut. I vecka 20 har halva tiden gått och barnet är ungefär lika stort som en honungsmelon. Fram till nu är alla foster ungefär lika stora men sedan ökar skillnaderna. Barnets vikt i vecka 20 ligger runt 300-350 gram och barnet är cirka 16 cm från huvud till stjärt.

Runt vecka 16 går det normalt att se barnets kön med hjälp av ultraljud. Har ni inte redan varit på ett så hör med er barnmorska när det är dags. Har man inte förstått tidigare att man ska bli förälder så är ultraljud det absolut bästa sättet att bli övertygad om att det faktiskt finns liv där inne i magen.

Redan i början av perioden är det inte ovanligt att kvinnan tycker att hjärtat slår hårdare än vanligt. Detta beror på att kvinnan nu har fått upp till 25% mer blod än normalt för att klara av även barnets försörjning. Denna ökade blodmängd kan även resultera i ökade svettningar och om du har tur så kan det ha positiva effekter på ditt hår och dina naglar som under denna period brukar bli vackrare än någonsin förr. En del kvinnor upplever halsbränna och många får en brännande känsla i bröstet eller får sura uppstötningar. Det man kan göra är att undvika större måltider och dryck sent på kvällen. Naveln kan även vid den här tidpunkten börja att puta ut, vilket den i sådana fall kommer att göra ända tills förlossningen. I mitten av den fjärde månaden har de flest kvinnor gått upp mellan 2,5-4 kilo i vikt. (räkna ut hur mycket du bör gå upp i vikt under graviditeten)

Mer detaljer om när du är:
Gravid i vecka 16, gravid i vecka 17, gravid i vecka 18, gravid i vecka 19, gravid i vecka 20.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Vecka 21-25

Risken för missfall har minskat radikalt och det är liten risk för att det ska inträffa nu. Fostret sväljer fostervatten och tränar på detta sätt matsmältningsorganen. Lungblåsorna utvecklas men är vattenfyllda hela tiden i magen för att sedan pressas ut vid födseln. I slutet av femte månaden går det att höra barnets hjärta med endast ett vanligt stetoskop. Antikroppar förs nu även över från mamman till fostret för att bygga upp immunförsvaret. Är det en flicka ni väntar så finns det redan primitiva ägg bildade i äggstockarna som hon kommer att ha under hela sitt liv. Hennes livmoder är också fullt utvecklad. Bebisen rör vid sig själv och navelsträngen med sina händer för att utforska. Gör man ultraljud är det inte ovanligt att barnet har händerna framför eller på ansiktet. Bebisen är nu vaken eller sover efter en viss rytm vilket säkert märks av. I sluten av denna period väger fostret runt 700 gram och är cirka 35 cm mellan huvud och häl.

Redan i mitten på femte månaden finns det en chans att bebisen överlever en eventuell tidig födsel även om det ofta medför en del komplikationer.

Mer om: Fostrets längd och vikt

För kvinnans del är månad fyra en härlig tid under graviditeten. Man mår normalt sätt ganska bra och man är lagom stor. Det man kan känna av nu under femte månaden är svullet tandkött vilket kan resultera i tandproblem. Var därför noga med tandhygienen. Vissa kvinnor samlar även på sig vatten och får svullna ben under eftermiddagen och kvällen. Många kvinnor drömmer mycket konstiga drömmar under den här perioden. Är du tidigt ute kan även dina bröst läcka råmjölk, som är barnets första kost. Kvinnans livmoder har fram till nu vuxit enormt och är nästan stor som en fotboll. Även förstoppningsproblem är vanliga vid den här perioden. Blir det ett problem så prova att äta katrinplommon för att få igång magen.

Snart, om det inte redan startat, börjar bäckenuppluckringen, även kallat foglossning. Alla kvinnor lider olika mycket av detta och vissa märker knappt av det. Detta är en normal process för att utvidga bäckenet så att barnet kan komma ut. Hos vissa kan detta resultera i smärtsamma besvär i korsryggen och ner i skinkorna eller från blygdbenet mot ljumskarna. Barnmorska kan hjälpa till med råd om hur man minimerar smärtan.

Mer detaljer om när du är:
Gravid i vecka 21, gravid i vecka 22, gravid i vecka 23, gravid i vecka 24, gravid i vecka 25.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

bok graviditetÄr du gravid? Dokumentera då din gravidresa.

Den nya boken ”Min graviditet – En veckodagbok” har tagit fasta på att du ska minnas din graviditet. I denna kombinerade faktabok och dagbok kan du både läsa om vad som händer i de olika veckorna samtidigt som du varje vecka kan fylla i hur du mår, vad som händer och dina upplevelser av graviditeten. Boken finns i bokhandeln från och med september 2017.

Köp boken i fysisk bokhandel eller på Adlibris, Bokus eller på CDON.

Annons - texten fortsätter nedanför

Vecka 26-30

Två tredjedelar av graviditeten är nu avklarad. Hela kroppen påverkar under de här månaderna och den blivande mamman har antagligen gått upp cirka sju till tio kilo i vikt. Barnet är runt vecka 27 lättare att mäta i dess fulla längd och mäter nu runt 37 cm från huvud till fötter. Barnet öppnar och stänger nu ögonen efter att de tidigare har varit stängda under en lång period. Hörseln blir allt mer utvecklad och nu kan de mycket väl hoppa till vid kraftigare ljud. Hjärnan, som hittills varit ganska slät, börjar nu forma de olika vecken. Vikten går i början/mitten av denna månade över ettkilos strecket. Överlevnadschansen är redan i början av sjätte månaden stor om barnet skulle komma ut för tidigt.

I sluten av månaden väger barnet drygt ett och ett halvt kilo. Nu varierar dock vikt och storlek mycket mellan olika kvinnor så det är svårt att uppge några exakta mått eller vikter. Barnet lagrar hela tiden underhudsfett

Som föräldrar kan ni om ni har tur känna eller till och med se en liten fot som trycker mot magen. Ni kan även känna att barnet svarar och trycker tillbaka när ni knuffar på magen. Kvinnan börjar nu bli stor och kan känna sig tung i kroppen. Bristningar i hyn kan uppstå. Barnet har nu vuxit till sig och platsen börjar minska. Livmodern har växt en del och den blivande mamman kan känna ett något obehagligt tryck upp mot bröstkorgen pga att de nedersta revbenen spänns ut. Barnet kan fortfarande vända sig men efter denna månad kan det bli svårare. Platsbristen gör att sparkar från barnet mot revben och insidan av magen kan kännas mer besvärande. De flesta barn fixeras senare i graviditeten med huvudet nedåt i födelsekanalen.

Många blivande mammor är nu tröttare och blir lättare andfådda. Detta beror på att lungorna nu måste ta upp runt 20% mer syre, för att även tillgodose barnets behov. Vissa kvinnor kan redan nu känna av förvärkar.

Mer detaljer om när du är:
Gravid i vecka 26, gravid i vecka 27, gravid i vecka 28, gravid i vecka 29, gravid i vecka 30.

Läs även om följande graviditetsveckor:

 • Vecka 11-15
 • Vecka 31-35
 • Fråga våra experter

  Har du frågor om graviditet och förlossning? Har du frågor om träning och kost? Tveka inte att fråga någon av våra experter. Svaren publiceras sedan på webbsidan.

  » Läs mer om våra experter.

  De som läst avsnittet om gravid vecka för vecka läste även om när det är dags att åka till förlossningen och om hur mycket man går upp i vikt under graviditeten.

  Källa: Vårdguiden och svar från barnmorskor

  Barntema
  När är det dags?

  Det finns ett antal signaler du ska känna till för att veta när det är dags att bege dig till förlossningskliniken.
  1. Värkarna börjar
  2. Vattnet går
  3. Slemproppen släpper

  » Läs mer

  Sponsrat innehåll Barntema

   Vi älskar di små!

  Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

  » Besök Barntema.se

  Förlossningsdatum

  Räkna ut när ditt barn ska födas med hjälp av vår graviditetsuträknare. När du beräknar förlossningsdatum får du även fram hur många veckor du varit gravid samt tidpunkten för befruktningen

  » Beräkna förlossningsdatum

  Är du gravid?

  När ska du berätta?
  Du har precis fått reda på att du är gravid och ska bli pappa eller mamma, men hur berättar man för sin omgivning? Vem ska man berätta för först av alla? Har man träffats länge så kanske ens föräldrar förväntar sig att det snart skall vara dags för barn. Men det är långt ifrån alla situationer där det är väntat och självklart.

  » Läs mer