Nya regler vab 2019

Nya regler för vab

Från och med 1 januari 2019 slopas kravet om anmälan innan du ansöker om vab. Detta gör att det blir lättare att ansöka, men samtidigt ökar antalet kontroller. 

Reglerna för vab ändras 1 jan 2019

Från och med den 1 januari 2019 så slopas anmälningskravet vid ansökan om vab. Fram till nu har man innan en ansökan om vab varit tvungen att göra en anmälan. Det blir du ett steg mindre som behöver göras när barnet är sjukt.

Nya regler för vab införs från och med den 1 januari 2019. Här berättar vi hur du påverkas om du måste stanna hemma från arbetet för att ta hand om ett sjukt barn.

Nya regler för vab

De nya reglerna för vab innebär att det blir enklare för dig som är förälder med sjukt barn. Man tar nu bort kravet på att anmäla vab första dagen. Försäkringskassan meddelar dock samtidigt att de skärper kontrollerna. Kontroller kommer i högre utsträckning än tidigare att göras både innan och efter det att pengar betalas ut.

När du är hemma med sjukt barn behöver du nu endast ansöka om vab när barnet är tillbaka på förskola eller skola igen. Det blir helt enkelt lättare att administrera både för föräldrar och för försäkringskassan. Ansökan om vab måste nu ske senast 90 dagar efter första vab-dagen. Ansökningsperioden blir således kortare än tidigare. Försäkringskassan har nu även uppdaterat sin e-tjänst för att ansöka om vab så att den blir mobilanpassad.

Sammanfattning av de nya vab-reglerna

  • Anmälningsplikten för vab slopas den 1 januari 2019
  • Du behöver nu endast ansöka om ersättning
  • Ansökan måste skickas in senast 90 dagar efter första vab-dagen
  • Båda föräldrarna kan nu ta ut vab samtidigt för att gå kurs relaterat till omvårdnad om sitt barn. Detta gäller om barnet behöver vård vid sjukdom eller skada, ex funktionshinder.

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar för dig som är gravid

gravid symptom blodande tandkott under graviditeten

Blödande tandkött under graviditeten

Blödande tandkött under graviditeten. När du är gravid svullnar slemhinnorna och blodet blir tunnare. Detta gör att ditt tandkött lättare blöder. Även om tandköttet är känsligare under graviditeten så är det nu extra viktigt att sköta sin munhygien.

Läs artikeln »
nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev är fullt av fakta för dig som är gravid eller för dig som är nybliven förälder. Följ graviditetens utveckling eller barnets utveckling beroende på var i livet du befinner dig just nu.

Läs artikeln »
gravid symptom diarre under graviditeten

Diarré under graviditeten

Diarré under graviditeten. Diarré kan komma plötsligt och behöver inte ha med graviditeten att göra. Även under graviditeten kan diarré bero på matförgiftning eller en släng av maginfluensa. Diarré i slutet av graviditeten kan innebära att förlossningen är nära.

Läs artikeln »
Ledsen kvinna efter fördröjt missfall

Fördröjt missfall / tyst missfall

Ett fördröjt missfall är när graviditeten avslutas utan att den gravida kvinnan direkt märker av det. Ibland kan det dröja flera veckor innan en blödning inträffar och man upptäcker att det blivit ett tyst missfall. Denna typ av missfall upptäcks ofta antingen vid ett ultraljud eller genom att man till slut drabbas av en blödning.

Läs artikeln »
sätesbjudning vändningsförsok

Vändningsförsök

Ett vändningsförsök vid bekräftad sätesbjudning genomförst normalt runt vecka 36-37. Det utförs på förlossningen av en läkare. Du bör vara fastande och innan vändningsförsöket genomförs så genomgår du en ultraljudsundersökning. Läkaren försöker sedan vända barnet genom att påverka det utifrån.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.