Nya regler vab 2019

Nya regler för vab

Från och med 1 januari 2019 slopas kravet om anmälan innan du ansöker om vab. Detta gör att det blir lättare att ansöka, men samtidigt ökar antalet kontroller. 

Reglerna för vab ändras 1 jan 2019

Från och med den 1 januari 2019 så slopas anmälningskravet vid ansökan om vab. Fram till nu har man innan en ansökan om vab varit tvungen att göra en anmälan. Det blir du ett steg mindre som behöver göras när barnet är sjukt.

Nya regler för vab införs från och med den 1 januari 2019. Här berättar vi hur du påverkas om du måste stanna hemma från arbetet för att ta hand om ett sjukt barn.

Nya regler för vab

De nya reglerna för vab innebär att det blir enklare för dig som är förälder med sjukt barn. Man tar nu bort kravet på att anmäla vab första dagen. Försäkringskassan meddelar dock samtidigt att de skärper kontrollerna. Kontroller kommer i högre utsträckning än tidigare att göras både innan och efter det att pengar betalas ut.

När du är hemma med sjukt barn behöver du nu endast ansöka om vab när barnet är tillbaka på förskola eller skola igen. Det blir helt enkelt lättare att administrera både för föräldrar och för försäkringskassan. Ansökan om vab måste nu ske senast 90 dagar efter första vab-dagen. Ansökningsperioden blir således kortare än tidigare. Försäkringskassan har nu även uppdaterat sin e-tjänst för att ansöka om vab så att den blir mobilanpassad.

Sammanfattning av de nya vab-reglerna

  • Anmälningsplikten för vab slopas den 1 januari 2019
  • Du behöver nu endast ansöka om ersättning
  • Ansökan måste skickas in senast 90 dagar efter första vab-dagen
  • Båda föräldrarna kan nu ta ut vab samtidigt för att gå kurs relaterat till omvårdnad om sitt barn. Detta gäller om barnet behöver vård vid sjukdom eller skada, ex funktionshinder.

Caroline

Caroline är utbildad sjuksköterska och mamma till två små underbara barn. Hon har arbetat inom mödravården under många år och brinner för att hjälpa gravida och blivande föräldrar. Caroline har skrivit artiklar på Babyhjälp.se sedan 2018. Innehållet är granskat av: Babyhjälp´s expertpanel med sakkunniga inom mödra- och barnhälsovården.

Fler artiklar för dig som är gravid

trippeltest

Trippeltest

Ett trippeltest erbjuds som ett alternativ till KUB-testet. Trippeltestet är en kombination av blodprov och ett snabbt ultraljud. Vad får man då för svar efter ett trippeltest?

Läs artikeln »
kan gravid resa

Resa under graviditeten

Planera inte resan när du är nygravid. Du vet aldrig hur graviditeten kommer att påverka dig. Normalt så går det bra att resa när du är gravid. Du kan åka till de flesta platser, men det finns några saker du bör tänka på när du reser under graviditeten.

Läs artikeln »
Halsbränna gravid

Halsbränna gravid

Halsbränna när man är gravid är ett vanligt besvär. Orsaken till varför du som gravid får halsbränna är att fostret trycker på mage och tarmar. Minska besvären genom att följa våra råd i denna artikel. Trycket från mage och tarmar försvårar matsmältningen vilket i sin tur ger halsbränna under graviditeten. 

Läs artikeln »
höggravid

Höggravid

Det finns ingen exakt definition av termen höggravid, men vecka 35-36, eller den sista månaden, är vedertagna uttryck för när man räknas som höggravid.

Läs artikeln »
gravid symptom kissnödig under graviditeten

Kissnödighet under graviditeten

Kissnödighet under graviditeten. När man är gravid är det vanligt att man måste gå på täta toalettbesök. Kissnödigheten kan bli besvärande och det är inte ovänligt att det läcker. Den ökade känslan av kissnödighet under graviditeten beror på att foster och livmoder trycker på urinblåsan.

Läs artikeln »
gravid symptom ryggont under graviditeten

Ryggont under graviditeten

Är du gravid och har ont i ryggen / ländryggen? Många gravida kvinnor drabbas av ryggont och det börjar ofta tidigt i graviditeten. Orsakerna till ryggont är många, men det finns några saker du kan göra för att lindra smärtan i ryggen.

Läs artikeln »
Lyfta tungt gravid

Lyfta tungt gravid

När du är gravid kan du normalt lyfta saker precis som vanligt även om du måste vara försiktig i vissa delar av graviditeten. Det bästa rådet du kan få är att lyssna på din kropp.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.