rökning amning bebis

Rökning vid amning och med nyfödd i familjen

Kan man röka när man ammar? Hur påverkas det nyfödda barnet av rökning? Går nikotinet över i bröstmjölken? Vi svarar på de vanligaste frågorna om rökning vid amning och med nyfödd.

Kan jag röka efter förlossningen?

Som förälder ska du aldrig röka när barnen är i närheten. Barn är nämligen extra känsliga för passiv rökning. Hos nyfödda ökar exempelvis risken för plötslig spädbarnsdöd om barn utsätts för passiv rökning.

Du kanske även vill läsa mer om: Barnets utveckling eller om plötslig spädbarnsdöd.

Hur påverkar rökningen när jag ammar?

Studier visar att rökare har svårare att få igång mjölkproduktionen än de som inte röker. Rökare måste därför amma oftare. Tobak har även en negativ effekt på så sätt att det minskar mängden producerad mjölk. Orsaken till detta är en lägre produktion av hormonet prolaktin hos rökare, som har en viktig betydelse för mjölkproduktionen. En hel del skadliga ämnen i tobaken överförs dessutom via mjölken till barnet. Trots det brukar man ge rådet att amma barnet, då det finns så mycket annat som är bra med att amma.

Sammanfattning av risker vid rökning vid amning

  • Även rökare och snusare rekommenderas att amma, även om en del gifter förs över till barnet. Detta beror på alla de fördelar som finns med amning.
  • Nikotin går över till barnet via bröstmjölken. Även passiv rökning i hemmet samt nikotinläkemedel, såsom tuggummi, ger mätbara halter av nikotin i mjölken.
  • När mamman röker kan barnet påverkas av nikotinet och få något av följande symtom; blekhet, illamående, diarré och hjärtklappning.
  • Barn till rökare har när de är nyfödda ett förändrat sömn- och vakenhetsmönster och tillbringar mindre tid i aktiv sömn.

Barn och rökning

Om du röker när barnet är nära dig så kommer det att ha en negativ effekt. Även passiv rökning är oerhört skadligt. Barn som utsätts för tobaksrök drabbas oftare av förkylning och de får även lättare öroninfektion, bronkit och astma. Barn och rökning hör inte ihop.

Hos barn som ofta utsätts för rök så är det även vanligt med irriterade ögon, hosta och ibland i sådan omfattning att det stör nattsömnen. Här kan du läsa mer om orsaker till hosta hos barn.

Sammanfattning av passiv rökning och risker för barn

Passiv rökning är inget man ska utsätta sitt barn för. Efter att ha läst dessa punkter hoppas vi att det inte finns någon som kan försvara beteendet att röka i närheten av sina barn.

  • Vid passiv rökning innehåller röken högre koncentrationer av farliga partiklar än den rök som rökaren drar i sig. Barn är särskilt känsliga för detta.
  • Passiv rökning ökar risken för plötslig spädbarnsdöd.
  • Barn som utsätts för passiv rökning löper högre risk att få lunginflammation, bronkit, barnastma, fler öroninflammationer och de behöver oftare sjukvård än barn som inte utsätts.
  • Passiv rökning dubblar risken för infektioner såsom epidemisk hjärnhinneinflammation.
  • Risken för överkänslighet för allergener i inomhusluften och i maten ökar.
  • Rökning hos blivande mammor samt under barnets första månader ökar risken för atopiskt eksem hos småbarn.
  • Det finns även ett samband mellan skrikighet och kolik hos barn och mammans rökning medans hon väntar barn. Detta gäller även vid passiv rökning fram till barnets fyllt sex månader.

    De som läst avsnittet om rökning vid amning och i närheten av nyfödd läste även mer om bebisars längd vid födseln samt om att röka under graviditeten.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Fostrets tillväxt – längd och vikt

Längd och vikt hos foster under graviditeten. Här hittar du fakta om fostrets vikt- och längdkurvor under alla graviditetens veckor. Vilken vecka är du i? I vår tabell kan du enkelt utläsa fostrets längd och vikt för varje vecka som du är gravid.

Läs artikeln »
kan gravid dricka kaffe

Kaffe gravid

Kan man dricka kaffe när man är gravid? Hur mycket kaffe kan man dricka under graviditeten? Vi ger dig svar på alla dina frågor om graviditet och kaffedrickande.

Läs artikeln »
livmodern

Livmodern, där livet växer

Livmodern. Allt om livmoderns placering och funktion när du är gravid. Vet du var livmodern sitter? Vet du vilken roll livmodern har under graviditeten? Varför orsaker livmodern smärta under graviditeten?

Läs artikeln »
Barn sömn

Sömnbehov barn

Spädbarn och nyfödda barn måste sova och få sin sömn. Hur många timmar ska ditt barn eller din nyfödda bebis sova? Vilket sömnbehov har ett nyfött barn? Har ditt barn svårt att sova?  

Läs artikeln »
hur använda ägglossningstest

Bli gravid med ägglossningstest

Hur använder man ett ägglossningstest för att lättare bli gravid? Genom att regelbundet kontrollera sina hormonnivåer med hjälpa av ett ägglossningstest så kan man få hjälp att hitta sina mest fertila dagar.

Läs artikeln »
gravidkomplikationer

Gravidkomplikationer som du inte vill uppleva

Tyvärr finns det mycket under en graviditet som kan gå fel. Sannolikheten att man ska drabbas av någon komplikation när man är gravid är dock liten, så försöka att inte tänka för mycket. Graviditetskomplikationer dyker med jämna rum upp i media och skrämmer upp de som är gravida. Oroa dig inte i onödan för gravidkomplikationer.

Läs artikeln »
graviditetssymptom

Symptom under graviditeten

Symptom du känner av under graviditeten. Det finns många olika graviditetssymptom eller graviditetsbesvär som du lider eller njuter av när du är gravid. Här går vi igenom de vanligaste graviditetsbesvären och förklarar varför dessa besvär visar sig just när du är gravid.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.