amma hur ofta

Hur ofta ska du amma?

Hur ofta ska man amma? Hur många gånger om dagen är det normalt att amma? Är det normalt att amma tio gånger om dagen? Hur ofta man ska amma beror på många olika faktorer.

Hur många gånger om dagen ska du amma?

Ofta kan man börja amma ett nyfött barn direkt efter förlossningen. Barnet kan ofta själv hitta bröstet och börja suga. Det första dygnet är det bra om du är uppmärksam på när barnet visar tecken på att vilja suga. Det är bra både för mjölkproduktionen och för barnet att amma så ofta och länge som barnet vill.

Modersmjölk är väldigt lättsmält för barnet. Små barn som ammar vill därför ofta äta oftare än barn som får modersmjölksersättning.

Läs vår fördjupade artikel om att amning.

Hur ofta ska man amma den första tiden?

Det varierar hur ofta ett barn vill amma under sitt första dygn. Vissa barn är pigga och ammas ofta, medan andra är trötta och ammas lite. Under det första dygnet ska man normalt inte väcka barnet för att amma, utan låt barnet själv bestämma.

Om barnet inte vill amma när det är nyfött så kan man behöva pumpa ur brösten. När barnet börja amma är det vanligt att man får små sugblåsor på toppen av bröstvårtorna, vilket kan göra ont. De försvinner ofta av sig själv, men det kan hjälpa om man smörjer bröstvårtorna med lite bröstmjölk både innan och efter man ammat.

Någon dag efter förlossningen är det vanligt att barnet vill amma lite oftare. Är barnet hungrig så suger det intensivt. När det kommer mat i en liten mage som inte är van att ta hand om mat så kan det knipa till lite då och då. Barnet kan då ofta verka oroligt vid bröstet och vrida och röra på sig. Den första tiden är det exra viktigt att låta barnet amma så ofta och så länge som det vill.

För ett nyfött barn som är ungefär en vecka gammalt så är genomsnittet för antal amningstillfälle cirka 12 gånger per dygn. Detta håller i sig under de två första månaderna. Då det är ett genomsnitt betyder det dock att en del barn vill amma oftare och en del barn mer sällan. En vanlig rekommendation är att man ska se till så att ett nyfött barn ammas mellan sex och tolv gånger på dygn.

När barnet är runt två till tre månader kan barnet komma in i en period då det vill amma oftare igen. Det brukar bero på så kallade tillväxtperioder, som innebär att barnet växer och att tillgång och efterfrågan på mat inte är i balans. Då behöver barnet äta mer och oftare för att det ska stämma igen. Ju mer barnet suger på bröstet, desto mer bröstmjölk produceras.

Läs även: 21 tips när du ska amma

Hur lång tid ska det gå mellan amningstillfällena?

Hur lång tid det ska gå mellan tillfällena då du ammar varierar under dygnet. Ofta är intervallen lite längre på morgonen och tidig eftermiddag, medan många spädbarn gärna vill äta mer eller mindre hela tiden mot slutet av eftermiddagen och kvällen. Bröstmjölkens fetthalt varierar också under dygnet och är mindre fet på kvällen. Då måste barnet amma oftare.

Om ditt barn vill amma oftare än varje eller varannan timme, kan det vara ett tecken på att barnet inte får i sig de sista slurkarna av den feta mjölken. Det kan även bero på att barnet har fel sugteknik. Prova att låta barnet ligga vid samma bröst under lite längre tid. Om barnet ofta somnar när du ammar, så försök att hålla det vaket för att försäkra dig om att barnet är helt färdig med att äta.

Ska du amma båda brösten vid varje tillfälle?

Det är normalt tillräckligt att amma ett bröst per måltid. Om ditt barn gärna äter mer sällan men längre stunder åt gången, går det bra att först tömma det ena bröstet helt och sedan ge barnet så mycket det behöver från det andra bröstet. Vänta dock tills barnet är färdigt, så att du vet om det var tillräckligt med ett bröst. Vid nästa amningstillfälle bör du tänka på att börja med det andra bröstet.

De som läst avsnittet om hur ofta man ska amma läste även mer om hur länge man ska amma vid varje tillfälle samt mer om amning och dess fördelar.

”Amningskurs online”

–> Ta kursen här – den är helt gratis

Om du känner dig osäker på amningen så kan vi rekommendera denna amningskurs som du enkelt ser i mobilen, på paddan eller på datorn. Lär dig om hur du ammar, hur man lägger till barnet, olika amningsställningar och mycket annat.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

utveckling syn barn bebis

Synens utveckling hos barn

Synens utveckling hos nyfödda barn. Hur mycket kan ett spädbarn se? Känner barn igen sina föräldrar genom att titta på dem? Hur bra syn har ett nyfött barn? Vi svarar på alla frågor du har om utvecklingen av synen hos ett barn.

Läs artikeln »
gravid utebliven mens

Utebliven mens

Utebliven mens. Har din mens uteblivit så kan det betyda att du är gravid. Utebliven mens är det vanligaste och tydligaste graviditetssymptomet på att du är gravid. Men att mensen uteblir behöver inte betyda att du är gravid.

Läs artikeln »
barnmat

Barnmat & Recept

Barnmat och recept för spädbarn och bebisar. Vilken barnmat ska barn äta? Hur lagar man egen barnmat? Recept på barnmat. Allt du behöver veta om smakportioner, gröt, välling och mycket mer.

Läs artikeln »
profylax

Profylax / Psykoprofylax

Profylax / Psykoprofylax under förlossningen. Minska smärtan under förlossningen med rätt andningsteknik. Profylax är dock så mycket mer än bara andning. Profylax hjälper dig att vara mer närvarande under förlossningen, du förbättrar syreupptagningen och det ger dig kontroll över situationen. Läs mer om profylax och om att andas rätt under förlossningen på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
gravid nötter

Gravid och nötter

Nötter som del av kosten när du är gravid är väldigt nyttligt. Många ställer sig dock frågan under graviditeten om det är okej att äta nötter eller jordnötter när de är gravida? Läs mer om nötter när du är gravid.

Läs artikeln »
sova pa mage

Sova på mage

Vad gör man om barnet bara vill sova på mage? När är det okej för barnet att sova på mage? Sedan lång tid tillbaka så rekommenderas det att nyfödda barn inte ska sova på mage.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.