Canesten kräm farlig att använda

Fråga experten är en kostnadsfri tjänst där du kan få svar på frågor och funderingar som rör graviditet, nyfödda barn och livet som förälder. Tjänsten är exklusiv för våra prenumeranter. Prenumererar du inte redan så kan du göra det här. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Canesten kräm farlig att använda

FRÅGA

Hej,
Jag är snart i v 30 på min graviditet.
Har haft återkommande problem m svamp sen ungefär v 10. Och har behandlat m canesten kräm när symptom uppstår. Har inte använt applikatorn utan bara strukit på m fingrarna. Vilket brukar hjälpa. Använt ungefär en totalt på dessa 20v. 1gång fick jag tag i en vaginaltablett efter att pratat m BM, ca 7 veckor sen, vilket hjälpte än bättre men nu står dom som restprodukt och går inte att få tag på. Så därför försöker jag nu klara mig m krämen. Men blir förvirrad, det står på vissa ställen att krämen inte ska användas och på vissa ställen att krämen går bra att använda men att applikatorn är det som ska undvikas. Själv tänker jag att kräm borde vara det som kan påverka absolut minst eftersom mängderna som kommer in i blodet måste vara mindre än tabletter. Så min fråga är; kan jag fortsätta stryka på krämen med fingrarna?

SVAR

Hej! Canesten kan användas under graviditet och brukar hjälpa. Du ska använda en hel kur och inte sluta när det blir bättre. Gör du det kommer det tillbaka gång på gång. Jag tror det är 10 dagar i följd du ska använda det från du börjar, även om du blir bra efter några dagar. Läs på förpackningen och även om apotekspersonalen säger att du inte ska ha den, kan du det. Alla MVC har en läkare, så rådfråga din bm om du kanske ska få en läkartid.

Mvh Ulrika Friberg, Leg Barnmorska

Fler frågor till vår barnmorska

Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.