Veta om man kan bli gravid

Fråga experten är en kostnadsfri tjänst där du kan få svar på frågor och funderingar som rör graviditet, nyfödda barn och livet som förälder. Tjänsten är exklusiv för våra prenumeranter. Prenumererar du inte redan så kan du göra det här. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Veta om man kan bli gravid

FRÅGA

Hej. Jag tar p-piller och tycker jag skött mig bra med dem, har någon gång då o då missat ta dem. Har aldrig blivit gravid förr, men börjar oroa mig och undra om jag ens kan bli gravid, då jag gärna vill ha barn med min sambo inom en tid. Jag antar att detta kan ses med gyn? Men undrar om ett ägglossningstest även bekräftar att jag är fertil? Dv.s. att om testet kan visa när jag har ägglossning, betyder detta att jag är fertil eller kan denna test visa när jag har ägglossning, utan att faktiskt betyda att jag kan bli gravid?

SVAR

Hej, p-piller tar bort din ägglossning så svaret är att du kan inte kolla om du kommer vara fertil när du slutar med hormoner. De allra flesta kan ju bli gravida, så försök att tänka att givetvis kommer du bli gravid när det väl är dags. Många blir gravida direkt när man slutar ta piller, men hade kalkylerat med lång tid att bli gravida. Så försök njuta av livet och sen när det känns bra, kan du boka tid hos barnmorska och rådfråga om du har några frågor eller bara sluta ta dina piller. Vi rekommenderar folsyra minst 3 månader innan man blir gravid och att ta hand om sig hälsosamt. Mvh Ulrika Friberg, Leg Barnmorska

Fler frågor till vår barnmorska

Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.