gravid försats

Hur stor är risken att bli gravid av försats?

Fråga experten är en kostnadsfri tjänst där du kan få svar på frågor och funderingar som rör graviditet, nyfödda barn och livet som förälder. Tjänsten är exklusiv för våra prenumeranter. Prenumererar du inte redan så kan du göra det här. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Hur stor är risken att bli gravid av försats?

FRÅGA

Hej!
Jag är gravid i v23, är beräknad den 4/4 2020.
Undrar hur exakt ultraljudet är? Försökt räkna ut befruktningsögonblicket och enligt olika sajters beräkningar så ligger de runt den 12/7. Jag har kille som jag varit tsm med 3 år. Vi hade ganska mycket sex under den här perioden, oskyddat där han fick utlösning i mig. Kommer dock inte ihåg exakta dagar vi hade sex under den här veckan som är påstått befruktning.

Den 12/7 var jag på fest, och drack lite. Natten mot den 13/7 vid 02-03 tiden råkade jag strula med en killkompis. Va bara hångel till en början och jag utförde några sekunders oralsex på honom. Sen penetrerade han mig, med lite problem då han inte var riktigt hård. Han va kanske i mig högst 1 min, sen avbröt jag då jag fick panik. Han kom alltså aldrig i mig. Jag tänkte inget mer på de, och när jag jag blev gravid så var jag helt säker på att det var min killes.

Nyligen läste jag en artikel om försats och att man kan bli gravid av det och då blev jag genast osäker. Jag visste inte ens nånting om försats och jag har haft oskyddat sex förut utan utlösning utan någon graviditet.

Nu är jag orolig.. hur stor är risken att de blivit något av mitt misstag? Eller är sannolikheten störst att min kille är pappa? Med tanke på att vi haft fullbordat sex flera gånger och jag vet att spermier kan överleva upp till 5 dygn i kvinnan? Nu kommer jag inte ihåg när och hur många gånger vi hade sex under denna vecka, men ändå. Jag börjar få panik…
tacksam för svar!

Läs även: Sannolikheten att bli gravid

SVAR

Hej, det kan finnas spermier i försats ja. Penetrerande samlag utan kondom, oavsett hur länge är en risk eller chans att bli gravid. Tyvärr inget svar som lugnar dig, utan med det jag läser och du beskriver så kan din killkompis hypotetiskt ha lämnat spermier i dig vid tid för ägglossning. MVC brukar ha en psykolog du kanske kan be att få prata med som samtalsstöd och bolla dina tankar och oro med. Lycka till.

Mvh Ulrika Friberg, Leg Barnmorska

Läs även: Kan jag vara gravid trots mens?

Fler frågor till vår barnmorska

Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.