Babyhjälp logo

Napp

- Barn med napp

Napp kan man börja med relativt tidigt. När rutinerna fungerar och barnet är piggt, suger bra och har börjat gå upp i vikt så kan man vara säker på att barnet säger till när han eller hon är hungrig. Man kan då också början med napp. Om du dock känner att barnet inte säger till när det är hungrigt och fortfarande är trött efter förlossningen så finns det en risk att barnet nöjer sig med nappen istället för mat när det egentligen bort äta.

Napp nappar Vissa barn har ett stort sugbehov och då kan napp hjälpa att tillfredställa detta. Vissa barn har även ont i magen (läs mer om kolik och magont) vilket de kan förväxla med hunger. Detta gör att de vill amma hela tiden och det kan då underlätta att ge barnet nappen.

Annons från Posterkid.se - texten fortsätter nedanför

Namntavlor, doptavlorPersonliga barntavlor

Moderna tavlor som pryder väggen i barnrum, sovrum, skötrum eller där du vill fylla rummet med kärlek. Posterkid.se säljer namntavlor, doptavlor, barntavlor och personliga tavlor som skapar en personlig känsla i rummet där de hänger.
Se våra tavlor på Posterkid.se.

Annons - texten fortsätter nedanför

Fördelar med napp

Fördelar med napp Användning av napp ger mamman andrum mellan måltiderna och ger en chans till en stunds vila.

Att sluta med nappen När barnet sugbehov kommer igång så kan barnet bli nöjt utan att ligga vid bröstet. Andra kan då enklare hjälpa till och avlasta.

Nappar Om barnet suger på napp kan det vara lättare att få det att somna i sängen istället för i famnen.

Napp Det är även lättare att få barn som vaknar på natten att somna om igen om man har hjälp av en napp.

Nappar Med napp kan man styra hur mycket barnet får suga och använda denna. Använder barnet istället tummen så kan man inte påverka hur mycket det används.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Nackdelar med napp

Napp När man väl börjat kan det vara svårt att få barnet att sluta med napp.

Nappar Börjar man med napp för tidigt kan det bli svårare att få amningen att fungera då nappsugning och amning kräver helt olika sugtekniker.

Använda napp Glömmer man napp när man ska iväg kan det bli problematiskt att få barnet lugnt.

Sluta med napp Barnet kan mycket väl vakna flera gånger per natt då det tappar nappen. Tillfällen då föräldrarna måste gå upp och ge barnet nappen igen.

Att använda napp Vid intensiv användning av napp kan det i sällsynta fall innebära att barnet måste använda tandställning i skolåldern.

använda napp Napp kan hämma språkutvecklingen om barnet ofta använder napp efter tre års ålder. Uppmana därför alltid barnet att ta ut nappen när det ska tala.

Läs även Konsumentverkets råd kring nappanvändning.

Att sluta med napp

Det finns egentligen inga regler allmäna riktlinjer för när barn ska sluta använda napp. De flesta slutar vid 3-4 års ålder. Det rekommenderas normalt att barnet bör sluta med napp absolut senast innan de permanenta tänderna har kommit fram.

Enklast att sluta med napp blir det vanligtvis om man som förälder kommer överens med barnet om att det är dags att sluta. Se gärna till att det är bra framförhållning tills det är dags. Ett vanligt sätt är att "ge nappen till tomten" eller att barnet övertygas om att det vid en viss ålder "blir stor" och inte bör använda napp längre. Försök att hjälpa barnet att lyckas, men om det inte går så får barnet inte känna sig misslyckat. Gör ett nytt försök och tillslut lyckas det med all säkerhet.

Hur gjorde ni för att sluta med napp?


Torsk när barn använder napp

Väldigt ofta så får små barn en svampinfektion som kallas för Torsk. Detta visar sig som en vitgulaktig beläggning på tungan, gommen och/eller kindernas insida. Torsk är i sig inte farligt men kan göra det besvärligt för barnet att äta. Du förebygger uppkomsten av Torsk genom att hålla nappar och nappflaskor rena. Skölj därför dem regelbundet och koka dem eller byta ut dem när det behövs.


De som läst avsnittet om fördelar och nackdelar med napp läste även mer om att suga på tummen och om hur napp- och tumsugning påverkar tänderna.

Källa: 1177.se, konsumentverket, barnmorskor, mfl

Längd & Vikt

Kosten har stor betydelse för barns längd- och viktutveckling. Att amma är det säkraste sättet att se till så att barnet växer som det ska och följer sin längd- och viktkurva. Brist på protein eller energi i kosten kan göra att barnet blir kortare än vad det skulle blivit enligt sitt genetiska anlag.

» Mer om barns längd och vikt.

Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se

Språkutveckling

Barns språkliga utveckling börjar redan när barnet ligger i magen. De lär sig steg för steg att prata under de två första levnadsåren. Normalt säger barnet sina första medvetna ord vid ett års ålder. Vid drygt två års ålder kan barnet ofta sätta samman enkla meningar av två eller tre ord.

» Läs mer om barns språkutveckling