Gravida tar upp kemikalier från plastgolv

Nyligen presenterades en studie från Karlstads universitet som visar att gravida kvinnor tar upp farliga kemikalier i sin kropp. Dessa kemikalier kommer från golvmattor i plast och de bedöms som farliga.

Farliga kemikalier finns i urinen hos gravida

Nyligen presenterades en studie från Karlstads universitet som visar att gravida kvinnor tar upp farliga kemikalier i sin kropp. Dessa kemikalier kommer från golvmattor i plast och de bedöms som farliga.

I studien deltog 1764 kvinnor i Värmland, som alla lämnade urinprov och svarade på frågor om vilka golvmaterial de har i hemmet. Resultatet visade att kvinnor som när de var gravida bodde i ett hem med golv med mjukgjord plast i kök och sovrum hade en högre mängd av tre utpekade ftalater, än de som bodde i bostäder med andra golv. Studien visade även på att ju fler rum i bostaden som hade PVC-golv, desto högre halter av ftalatmetaboliter hittades i de gravida kvinnornas urin. Ftalaterna bedöms idag som farliga och kommer att förbjudas inom EU.

Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet säger till P4 Värmland att; ”Vi ser ett starkt samband att ju mer PVC man har i bostaden, på golven, ju högre halter av de här kemikalierna har mamman i sitt urin.”

Källa: Karlstads universitet; 2018-09-27

Caroline

Caroline är utbildad sjuksköterska och mamma till två små underbara barn. Hon har arbetat inom mödravården under många år och brinner för att hjälpa gravida och blivande föräldrar. Caroline har skrivit artiklar på Babyhjälp.se sedan 2018. Innehållet är granskat av: Babyhjälp´s expertpanel med sakkunniga inom mödra- och barnhälsovården.

Fler artiklar för dig som är gravid

gravidkalender

Gravidkalender

I denna gravidkalender går vi igenom fostrets utveckling och graviditeten för de olika veckorna.  Gravidkalendern berättar vad som egentligen händer där inne i magen när du är gravid i de olika veckorna? 

Läs artikeln »
graviditetskalender

Graviditetskalender

En graviditetskalender ger dig en bild av fostrets utveckling vecka för vecka samt om vad som händer med kvinnans kropp. En komplett graviditetskalender med mycket information för dig som är gravid. I vår graviditetskalender får du inte bara fakta och svar på alla dina frågor, du får även tips och råd anpassade efter aktuell vecka.

Läs artikeln »
Viktökning under graviditeten

Viktökning under graviditeten

Beräkna din viktökning under graviditeten med vår viktkalkylator. Hur mycket är det normalt att gå upp i vikt när man är gravid? Går man upp mest i vikt i början av graviditeten eller kommer viktuppgången i slutet av graviditeten? Räkna ut hur din viktökning bör fördelas månad för månad under graviditeten.

Läs artikeln »
Ledsen kvinna efter fördröjt missfall

Fördröjt missfall / tyst missfall

Ett fördröjt missfall är när graviditeten avslutas utan att den gravida kvinnan direkt märker av det. Ibland kan det dröja flera veckor innan en blödning inträffar och man upptäcker att det blivit ett tyst missfall. Denna typ av missfall upptäcks ofta antingen vid ett ultraljud eller genom att man till slut drabbas av en blödning.

Läs artikeln »
kostgravid

Kost & Näring / Livsmedelsverket

Vad ska du äta när du är gravid? Vi går igenom vad livsmedelsverket säger att du ska äta när du är gravid? Att äta rätt kost och att få rätt näring är viktigt under graviditeten för att fostret ska utvecklas som det ska.

Läs artikeln »
gravid symptom diarre under graviditeten

Diarré under graviditeten

Diarré under graviditeten. Diarré kan komma plötsligt och behöver inte ha med graviditeten att göra. Även under graviditeten kan diarré bero på matförgiftning eller en släng av maginfluensa. Diarré i slutet av graviditeten kan innebära att förlossningen är nära.

Läs artikeln »
navelstrangen

Navelsträngen

Varför finns navelsträngen? Vilken funktion har navelsträngen? När ska man klippa av navelsträngen? Kan barnet få navelsträngen runt halsen? Läs svaren på dessa frågor i denna artikel.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.