Gravida tar upp kemikalier från plastgolv

Nyligen presenterades en studie från Karlstads universitet som visar att gravida kvinnor tar upp farliga kemikalier i sin kropp. Dessa kemikalier kommer från golvmattor i plast och de bedöms som farliga.

Farliga kemikalier finns i urinen hos gravida

Nyligen presenterades en studie från Karlstads universitet som visar att gravida kvinnor tar upp farliga kemikalier i sin kropp. Dessa kemikalier kommer från golvmattor i plast och de bedöms som farliga.

I studien deltog 1764 kvinnor i Värmland, som alla lämnade urinprov och svarade på frågor om vilka golvmaterial de har i hemmet. Resultatet visade att kvinnor som när de var gravida bodde i ett hem med golv med mjukgjord plast i kök och sovrum hade en högre mängd av tre utpekade ftalater, än de som bodde i bostäder med andra golv. Studien visade även på att ju fler rum i bostaden som hade PVC-golv, desto högre halter av ftalatmetaboliter hittades i de gravida kvinnornas urin. Ftalaterna bedöms idag som farliga och kommer att förbjudas inom EU.

Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet säger till P4 Värmland att; ”Vi ser ett starkt samband att ju mer PVC man har i bostaden, på golven, ju högre halter av de här kemikalierna har mamman i sitt urin.”

Källa: Karlstads universitet; 2018-09-27

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar för dig som är gravid

normaltgravidgravid normalt

Normalt under graviditeten

Vad är normalt under graviditeten? Vi hjälper dig att reda ut vad som är normalt när du är gravid. När man är gravid har man många dagar då man undrar om detta är normalt. Läs alla våra artiklar om vad som är normalt under graviditeten för att känna dig extra trygg.

Läs artikeln »
rökning under graviditeten

Rökning under graviditeten

Att röka när man är gravid kan innebära en stor risk för fostret. Rökning under graviditeten ökar bland annat risken för missbildning och hämmar barnets tillväxt. Röker du tidigt i graviditeten men sluter innan vecka 12 så är det positivt för barnet.

Läs artikeln »
spökveckor gravid

Spökveckor gravid

Många gravida upplever någon gång under graviditeten att symtom och tecken plötsligt försvinner. Dessa perioder kallas för spökveckor. Vanligaste är det att spökveckorna infinner sig när du är gravid i slutet av första trimestern till i mitten av den andra trimestern. 

Läs artikeln »
Brösten under graviditeten

Brösten under graviditeten

Brösten under graviditeten. När du är gravid blir brösten tidigt ömma. Senare under graviditeten kan brösten växa samt börja läcka bröstmjölk. Att brösten påverkas under graviditeten beror på de hormonförändringar som sker i din kropp. Läs mer om hur dina bröst påverkas när du är gravid.

Läs artikeln »
abort

Abort

Abort – här hittar du allt du behöver veta om aborter och abortlagen. Hur går en abort till? Vad händer i kroppen efter en abort? Hur sent får man göra abort? Vad är skillnaden mellan en medicinsk och en kirurgisk abort?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.