Gravida tar upp kemikalier från plastgolv

Nyligen presenterades en studie från Karlstads universitet som visar att gravida kvinnor tar upp farliga kemikalier i sin kropp. Dessa kemikalier kommer från golvmattor i plast och de bedöms som farliga.

Farliga kemikalier finns i urinen hos gravida

Nyligen presenterades en studie från Karlstads universitet som visar att gravida kvinnor tar upp farliga kemikalier i sin kropp. Dessa kemikalier kommer från golvmattor i plast och de bedöms som farliga.

I studien deltog 1764 kvinnor i Värmland, som alla lämnade urinprov och svarade på frågor om vilka golvmaterial de har i hemmet. Resultatet visade att kvinnor som när de var gravida bodde i ett hem med golv med mjukgjord plast i kök och sovrum hade en högre mängd av tre utpekade ftalater, än de som bodde i bostäder med andra golv. Studien visade även på att ju fler rum i bostaden som hade PVC-golv, desto högre halter av ftalatmetaboliter hittades i de gravida kvinnornas urin. Ftalaterna bedöms idag som farliga och kommer att förbjudas inom EU.

Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet säger till P4 Värmland att; ”Vi ser ett starkt samband att ju mer PVC man har i bostaden, på golven, ju högre halter av de här kemikalierna har mamman i sitt urin.”

Källa: Karlstads universitet; 2018-09-27

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar för dig som är gravid

gravid zikavirus

Zikavirus och graviditet

Idag är det fastslaget att zikaviruset kan skada fostret allvarligt under graviditeten. Symptomen för om du är smittad uteblir ofta och om du är eller planerar att åka till zikaområden så bör du vara mycket försiktig.

Läs artikeln »
Cravings gravid

Cravings gravid

Vi listar vanliga cravings och konstiga cravings som du inte visste fanns. För de flesta börjar cravings att märkas av redan i vecka 10. Att man får ett starkt sug eller begär beror detta inte på näringsbrist utan snarare på hormonförändringar.

Läs artikeln »
Gravid

Prenumerera på vår graviditetskalender

Prenumerera på vår graviditetskalender för att få utvecklingen vecka för vecka för just ditt barn. Vi utgår i från din förväntade förlossningsdatum och skickar dig varje vecka ett mail med fakta om fostrets utveckling, om vad som händer i din kropp och vilka graviditetssymptom som är aktuella just denna vecka i graviditeten.

Läs artikeln »
gravid symptom kissnödig under graviditeten

Kissnödighet under graviditeten

Kissnödighet under graviditeten. När man är gravid är det vanligt att man måste gå på täta toalettbesök. Kissnödigheten kan bli besvärande och det är inte ovänligt att det läcker. Den ökade känslan av kissnödighet under graviditeten beror på att foster och livmoder trycker på urinblåsan.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.