Svenskarna och internet barn

Internet och Svenskarna – barn

Spädbarn använder idag internet mer än vad många äldre gör. Varannan 2-åring använder idag internet. Vi presenterar utvecklingen bland barn och deras användande av internet. 

Så använder barn internet 2018

Varje år släpps rapporten ”Internet och Svenskarna” av ISS (Internetstiftelsen i Sverige) som ansvarar förinternets svenska toppdomän .se.

Rapporten visar att nästan alla nyblivna mammor e-handlar. Sannolikt tillhör även du denna grupp. Detta är kanske inte förvånande då många nyblivna föräldrar upplever att det är lättare och smidigare att handla på nätet än vad det är att handla i fysisk butik. Man vill slippa att klä av, klä på, bära in och bära ut och allt annat som är förknippat med att vara på resande fot med ett nyfött barn.

Vart fjärde spädbarn använder internet

Rapporten ”Internet och Svenskarna” har med start i år även mätt hur barn under två år använder internet. Föräldrarna i undersökningen, med barn i åldern 0-12 månader, har i 25% av fallen uppgett att deras barn använder internet. Samma siffra för ettåringarna är 37%.  Tittar man på barn över två års ålder använder fler än hälften av barnen internet varje dag. Att titta på video ligger i topp, så det ligger nära till hands att tro att surfplattan har ersatt tv:n.

De mindre barnen är dock inte endast passiva. Varannan 2-åring skapar eget innehåll och varannan 2-åring spelar också spel via internet. Sociala medier verkar dock inte vara aktuellt förrän barn är runt 10 års ålder. Även användningen av mobiltelefon bland barn ökar. Hela 38% av barnen i 7 års ålder har egen mobiltelefon. Vid 10 års ålder har hela 9 av 10 barn en egen telefon.

Källa: IIS (Internetstiftelsen i Sverige) som ansvarar förinternets svenska toppdomän .se. IIS är en oberoende allmännyttig organisation som verkar för en positiv utveckling av internet i Sverige.
Detta är en sammanställning av 597 barns internetanvändning. Svaren om barnens internetanvändning kommer från de 397 vuxna deltagarna i undersökningen Svenskarna och internet 2018 som är föräldrar till barn i åldern 0–10 år.

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar för dig som är gravid

manad3

Fostrets utveckling

Gravid, utveckling av fostret vecka för vecka – Graviditetskalender! Vad är det egentligen som händer där inne i magen när du är gravid? Vad innebär det att vara gravid? Hur blir man gravid? Vad händer med fostret?

Läs artikeln »
nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev är fullt av fakta för dig som är gravid eller för dig som är nybliven förälder. Följ graviditetens utveckling eller barnets utveckling beroende på var i livet du befinner dig just nu.

Läs artikeln »
höggravid

Höggravid

Det finns ingen exakt definition av termen höggravid, men vecka 35-36, eller den sista månaden, är vedertagna uttryck för när man räknas som höggravid.

Läs artikeln »
Tidigt missfall

Tidigt missfall

Tidigt missfall är något som det inte finns så mycket statistik på. Anledningen är att ett tidigt missfall normalt händer redan innan man vet att man är gravid. De flesta tidiga missfall inträffar innan graviditetsvecka 12. Under den första trimestern inträffar hela 80% av alla missfall. 

Läs artikeln »
fostervatten lacka

Att läcka fostervatten

Läckage av fostervatten är inget som normalt inträffar. Om man läcker fostervatten så bör man kontakta förlossningen. Det kan vara ett tecken på att förlossningen snart ska börja. Många gånger så förväxas läckage av fostervatten med urinläckage eller vattniga flytningar. Vi förklarar skillnaden.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.