Svenskarna och internet barn

Internet och Svenskarna – barn

Spädbarn använder idag internet mer än vad många äldre gör. Varannan 2-åring använder idag internet. Vi presenterar utvecklingen bland barn och deras användande av internet. 

Så använder barn internet 2018

Varje år släpps rapporten ”Internet och Svenskarna” av ISS (Internetstiftelsen i Sverige) som ansvarar förinternets svenska toppdomän .se.

Rapporten visar att nästan alla nyblivna mammor e-handlar. Sannolikt tillhör även du denna grupp. Detta är kanske inte förvånande då många nyblivna föräldrar upplever att det är lättare och smidigare att handla på nätet än vad det är att handla i fysisk butik. Man vill slippa att klä av, klä på, bära in och bära ut och allt annat som är förknippat med att vara på resande fot med ett nyfött barn.

Vart fjärde spädbarn använder internet

Rapporten ”Internet och Svenskarna” har med start i år även mätt hur barn under två år använder internet. Föräldrarna i undersökningen, med barn i åldern 0-12 månader, har i 25% av fallen uppgett att deras barn använder internet. Samma siffra för ettåringarna är 37%.  Tittar man på barn över två års ålder använder fler än hälften av barnen internet varje dag. Att titta på video ligger i topp, så det ligger nära till hands att tro att surfplattan har ersatt tv:n.

De mindre barnen är dock inte endast passiva. Varannan 2-åring skapar eget innehåll och varannan 2-åring spelar också spel via internet. Sociala medier verkar dock inte vara aktuellt förrän barn är runt 10 års ålder. Även användningen av mobiltelefon bland barn ökar. Hela 38% av barnen i 7 års ålder har egen mobiltelefon. Vid 10 års ålder har hela 9 av 10 barn en egen telefon.

Källa: IIS (Internetstiftelsen i Sverige) som ansvarar förinternets svenska toppdomän .se. IIS är en oberoende allmännyttig organisation som verkar för en positiv utveckling av internet i Sverige.
Detta är en sammanställning av 597 barns internetanvändning. Svaren om barnens internetanvändning kommer från de 397 vuxna deltagarna i undersökningen Svenskarna och internet 2018 som är föräldrar till barn i åldern 0–10 år.

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar för dig som är gravid

Viktökning under graviditeten

Viktökning under graviditeten

Beräkna din viktökning under graviditeten med vår viktkalkylator. Hur mycket är det normalt att gå upp i vikt när man är gravid? Går man upp mest i vikt i början av graviditeten eller kommer viktuppgången i slutet av graviditeten? Räkna ut hur din viktökning bör fördelas månad för månad under graviditeten.

Läs artikeln »
Babyshower lekar

25 babyshower lekar

Lekar på en babyshower är uppskattat av de flesta. Hur många lekar man ska ha beror helt och hållet på tycke och smak. När ni planerar lekar till en babyshower så utgå främst från den gravida kvinnan.

Läs artikeln »
sjalvmedkansla under graviditeten

Självmedkänsla under graviditeten

Självmedkänsla under graviditeten handlar om något av det mest mänskliga – vårt behov av att känna oss omhändertagna och älskade för de vi är. Denna text om självmedkänsla under graviditeten är skriven av Elin Borg som arbetar med att få kvinnor att må bättre under graviditeten.

Läs artikeln »
gravid symptomsvullen mage under graviditeten

Svullen mage under graviditeten

Svullen mage och gasig under graviditeten. När du är gravid kan du ofta uppleva att magen blir svullen. Du kan även känna dig gasig i magen och behöva fisa betydligt oftare än tidigare. Läs mer om svullen mage och gasig i magen under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
gravid folsyra

Folsyra gravid

Folsyra rekommenderas till dig som är eller försöker att bli gravid. Varför ska gravida ta folsyra? Vad är folsyra? Vilka risker finns det med folsyratillskott under graviditeten? Du bör ta ungefär 400 mikrogram folsyra per dag redan när du försöker att bli gravid. Fortsätt med folsyra fram till du är i graviditetsvecka 12.

Läs artikeln »
fostervatten lacka

Att läcka fostervatten

Läckage av fostervatten är inget som normalt inträffar. Om man läcker fostervatten så bör man kontakta förlossningen. Det kan vara ett tecken på att förlossningen snart ska börja. Många gånger så förväxas läckage av fostervatten med urinläckage eller vattniga flytningar. Vi förklarar skillnaden.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.