bli gravid med pojke eller flicka

Vill du ha en pojke eller flicka

Påverka om det blir en pojke eller flicka när du blir gravid. Såhär kan du själv välja vilket kön ditt barn ska få. Det finns teorier om hur och när man ska ha sex för att påverka vilket kön barnet kommer att få.

Så kan du påverka vilket kön barnet får!

Frågor som par ibland ställer sig är, hur kan jag bli gravid och hur får jag en pojke eller hur får jag en liten flicka? Kan jag välja barnets kön? Det finns många människor som är övertygade om att de kan påverka om det ska bli en pojke eller en flicka genom att följa vissa tekniker såsom samlag vid rätt tidpunkt och omständighet, eller genom att äta rätt kost.

Alla ägg har 23 kromosom, och den 23:e kromosomen är en X-kromosom. Alla spermier har också 23 kromosomer, men 50% har ett X för den 23:e kromosomen, och 50% har ett Y som den 23:e kromosomen. Vid befruktningen, dvs när spermien förenar sig med ägget, avgörs barnets kön av om den 23:e kromosomen på sperman är en X eller en Y.

  • Om spermien bär en X-kromosom vid befruktningen av ägget, kommer det att bli en flicka.
  • Om spermien bär en Y-kromosom vid befruktningen av ägget, kommer det att bli en pojke.

Dr. Landrum Brewer Shettles1909-2003

Dr ShettlesÅr 1951 duplicerade han Rock-Menkin försök att befrukta ett ägg, och 1954 fick han Markle stipendiumet, som delades ut till en forskare vid Columbia University varje år. År 1960 publicerades Shettles bok Ovum Humanum, som innehåller färgfotografier av befruktade mänskliga ägg i olika stadier av utvecklingen. Han gjorde ett av de första försöken till en provrörsbefruktning i USA. Shettles har även fått flera böcker publicerade på ämnet ”så kan du påverka barnets kön”.

Dr. Landrum Brewer Shettles metod att påverka barnets kön

Dr. Landrum Brewer Shettles metod är baserad på förutsättningen att spermier som bär på X-och Y-kromosomer har olika egenskaper och under olika omständigheter så kommer antingen X- eller Y-kromosom-bärande spermier att vara mer benägna att befrukta ägget. Ägget kan leva i äggledaren i upp till 48 timmar men det kan bara befruktas under några få timmar.

Mannens spermier simmar upp i livmoderhalsen, genom livmodern och ut i äggledaren där ägget ligger. Det är den spermie som befruktar ägget som kommer att avgöra vilket kön ditt barn får. Spermier som bär på X-kromosomen kommer att göra att det blir en flicka och spermier som bär Y-kromosomen kommer att göra så att det blir en pojke. Enligt Dr.Shettles så kan du påverka den reproduktiva miljön för att på så sätt påverka sannolikheten för att barnet ska bli en pojke eller en flicka. Teorin för hur du kan påverka barnets kön:

De olika kromosomernas förmåga

De Y-kromosom-bärande spermierna (de som gör en pojke) sägs:

  • Var snabbare och mindre än X-kromosom-bärande spermier
  • Dö snabbare än X-kromosom-bärande spermier

X-kromosom-bärande spermier (de som gör en flicka) sägs:

  • Vara långsammare än Y-kromosom-bärande spermier
  • Bättre kunna stå emot den sura vaginala miljön i slidan och i livmoderhalsen.

Enligt Dr. Shettles kan du genom att anpassa tidpunkten för samlag eller genom valet av en sexuell ställning gynna befruktningen av det önskade könet. Genom detta påverkar du den reproduktiva miljön för att öka sannolikheten för befruktning av det kön som du önskar.

Här nedan hittar du Dr. Shettles förslag på hur du säkerställer att det blir en pojke eller en flicka.

För att det ska bli en pojke

Tidpunkten för samlag ska vara så nära ägglossningen som möjligt. ??Tesen är att eftersom Y-kromosom-spermier är snabbare än X-kromosom-spermier, kommer det att finnas fler Y-kromosom-spermier som når fram till ägget. Detta gör det mer troligt att en spermie som bär på Y-kromosomen befruktar ägget.

Avstå från samlag under fyra till fem dagar innan ägglossningen. Ha samlag endast precis vid tidpunkten för ägglossning och strax före.

Ha samlag som möjliggör djup penetration. Shettles rekommenderar sex bakifrån s.k. ”doggy-style”. Tanken är att om spermier deponeras närmare livmoderhalsen där vätskemiljön är mest vänlig för Y-kromosom-spermier så ökar sannolikheten för att det ska bli en pojke. Dessutom är ”Pojkspermierna” mer benägna att överleva om de skjuts ut längre in eftersom det är ett kortare avstånd att resa.

Män bör undvika åtsittande kläder. Detta eftersom värme dödar båda typerna av spermier, men kommer att ta död på de mindre skyddade, mindre Y-kromosom-spermierna snabbare.

Kvinnor bör få orgasm. Enligt Dr. Shettles ökar kvinnlig orgasm de alkaliska sekretet i slidan som är gynnsamma för Y-kromosom-bärande spermier. Dr. Shettles rekommenderar därför att kvinnan bör få orgasm innan eller samtidigt som den manliga partnern för att öka sannolikheten för att det ska bli en pojke.

Läs även: Bli gravid med tvillingar

För att det ska bli en flicka

Ha samlag 2-3 dagar innan ägglossning och undvik samlag strax före ägglossningen eller vänta tills 2 dagar efter ägglossningen. Tanken är att om du har sex några dagar innan ägglossningen så kommer endast X-kromosomerna dvs ”flickspermierna” att överleva i de kvinnliga reproduktionsorganen. De kommer då att ligga där och vänta på att få befrukta ägget när det släpps.

Ha samlag med grund penetration. Dr. Shettles rekommenderar ”missionären” eller annan position som kommer att deponera spermierna aningen bort från livmoderhalsen. Detta ger fördel till de längre levande, men långsammare, X-kromosom-bärande spermier och sannolikheten för att det blir en flicka ökar.

Kvinnor bör undvika orgasm. Dr. Shettles föreslår att kvinnor bör undvika orgasm eftersom det gör den vaginala miljön mer basisk. En mindre sur miljö sägs vara till nackdel för X-kromosomerna, dvs ”flickspermierna”.

Det finns säkert många myter och vissa bevis där ute i världen som motbevisar denna teori om att man kan välja barnets kön. Om du har svårt att bli gravid så är det i allmänhet inte rekommenderat att du försöker dig på någon form av ”val av kön”, eftersom detta kan öka den tid det tar att bli gravid.

Håll dig uppdaterad om allt som rör graviditeten: Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

De som läst avsnittet om hur man påverkar om man blir gravid med en pojke eller flicka har även läste även läst om olika gravidtecken och om tecken som avslöjar om man väntar en pojke eller flicka.

Fler artiklar om att bli gravid

Ägglossning

Ägglossningskalender

En ägglossningskalender visar när du har ägglossning, dvs dina mest fertila dagar. Vår ägglossningskalender ger dig dina nästa fyra tillfällen för ägglossning. Använd gärna vår kalender i kombination med ett ägglossningstest.

Läs artikeln »
fertilitetsutredning

Fertilitetsutredning, hur går det till?

Fertilitetsutredning. Ofta inleds en utredning av fertiliteten med ett besök hos läkare. Ett antal tester kommer att genomföras i fertilitetsutredningen. Både kvinnan och mannen utreds för att man ska kunna fastställa orsaken till varför ni inte blir gravida.

Läs artikeln »
Ägglossningsuträknare

Beräkna din nästa ägglossning

Beräkna din nästa ägglossning med vår ägglossningsuträknare. När har jag min ägglossning? Om du inte vet när du har ägglossning så går detta enkelt att räkna ut med vår ägglossningsuträknare. Denna visar dina fyra nästa tillfällen för ägglossning.

Läs artikeln »
symptom gravid

Tecken på graviditet

Det finns ett antal tecken och symptom som kan avslöja att du är gravid. Vilka gravidtecken stämmer in på dig? I denna artikel listar vi 15 tecken och symtom på graviditet.

Läs artikeln »
spermie graviditet

Spermie och graviditet

Spermie / sperma är det som kommer ut genom urinröret i penis vid utlösning. Hur länge lever spermier? Det är spermierna som ska försöka att befrukta ägget för att du ska bli gravid. Ibland pratar man om spermier men menar sädesvätskan.

Läs artikeln »
ar jag gravid

Är jag gravid?

Är jag gravid – detta är den mest vanliga frågan ställd av gravida kvinnor. Många vill ha svar på frågan, är jag gravid, och vi har därför satt samman en artikel om de vanligaste frågorna på detta.

Läs artikeln »
Tips bli gravid

Tips för att bli gravid

Här har du över 30 tips för hur du snabbare och lättare kan bli gravid. Lär dig vad du kan göra för att öka kroppens chanser att bli gravid. Det bästa rådet man kan ge för att öka sannolikheten för att bli gravid är att ha sex ofta och regelbundet. Läs mer om hur du blir gravid snabbt!

Läs artikeln »
sannolikhet bli gravid

Sannolikhet att bli gravid

Hur stor chans är det att du blir gravid om du har sex precis vid ägglossningen? Hur många månader kan man förvänta sig att det ska ta? Ändras sannolikheten för att bli gravid vid vilka åldrar? Vad är oddsen att man blir gravid om man har sex regelbundet? Babyhjälp.se ger dig svar på dina statistik frågor omkring ämnet bli gravid.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.