Babyhjälp logo

Barnsäkerhet

- att barnsäkra sin bostad och mycket mer

Barnsäkerhet är något som det ofta tänks på efter att olyckan har varit framme. Varje år måste tusentals barn åka till akutmottagningen efter att ha skadats i hemmet. Detta är olyckor som ofta kan undvikas genom att du barnsäkrar ditt hem. Barnsäkerhet i hemmet är en del, men det finns även mycket att tänka på gällande säkerhet kring barnvagnar, på lekplatsen, kring säkra leksaker och mycket mer.

Barnet växer upp snabbare än man tror och helt plötsligt kan barnet krypa eller gå helt själv. Upptäckarglädjen är stor och barnet skall dra och känna på allt. Köket är en rolig lekplats, men faror lurar i varje hörn. Dörrar, balkonger och fönster orsakar också många olyckor så se till att barnsäkra med reglar. Eluttag bör göras petsäkra och tabletter, mediciner och hushållskemikalier bör stå utom räckhåll för det lilla barnet. Barnsäkerhet i hemmet är viktigt - barnsäkra därför tidigt!

Nedan hittar du mer specifik information kring barnsäkerhet inom följande områden: snabbtips, skötbordet, barnvagnen, barnsängen, stoppar i munnen, köket, badrummet, trappor & fönster, elsäkerhet, mediciner, leksaker, bilen, CE-märkning och Babyvakt.

Annons från Posterkid.se - texten fortsätter nedanför

Namntavlor, doptavlorPersonliga barntavlor

Moderna tavlor som pryder väggen i barnrum, sovrum, skötrum eller där du vill fylla rummet med kärlek. Posterkid.se säljer namntavlor, doptavlor, barntavlor och personliga tavlor som skapar en personlig känsla i rummet där de hänger.
Se våra tavlor på Posterkid.se.

Annons - texten fortsätter nedanför

Snabbtips - Barnsäkerhet

 • Förvara mediciner, rengöringsmedel och kemikalier utom räckhåll för barnet.
 • Fäst spisen så att den inte kan välta samt använd häll- och ugnsskydd. Ställ alltid kastruller och stekjärn med handtaget inåt.
 • Gör alla eluttag och sladdosor helt petsäkra.
 • Använd spjälskydd i barnets säng
 • Använd dörrstopp till dörrar och spärrar till fönster.
 • Lämna aldrig barnet ensamt på skötbord eller i badkaret.
 • Fäst möbler som kan välta om barnet drar eller hänger sig i dem, såsom bokhyllor, lådhurtsar, mm.
 • Använd hakar och lådstopp på kökslådor med vassa eller små föremål.
 • Se upp med dukar, sladdar, mm som barnet kan dra ner.
 • Drick aldrig varma drycker när du har barnet i ditt knä.
 • Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

  Barnsäkra skötbordet

  Barnsäkerhet skötbord Runt 600 barn i åldern 0-3 år skadas varje år då de ramlar ner från skötbord. Sett till barnets säkerhet är den bästa skötplatsen en dyna på golvet! Ett ovärderligt råd är att aldrig lämna ett barn på skötbordet och se till att alltid hålla en hand på barnet. Det är när man minst anar det som det händer. Se därför till att plocka fram allt du behöver redan innan du påbörjar omvårdnaden av barnet.

  Enligt konsumentverket skall ett bra skötbord:

 • ha en stor skötyta
 • stå stadigt
 • ha en bra arbetshöjd
 • ha höga och rejäla kanter på minst tre sidor
 • vara lätt att hålla rent
 • ha bra förvaringsplatser för skötutrustningen
 • Till toppen av sidan

  Barnsäker barnvagn

  Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


  Köp en vagn som känns stabil, har bra bromsar och som har en säkerhetsmekanik som hindrar vagnen ifrån att fällas ihop av misstag. Håll utkik efter en extra spärr som hindrar att vagnen oavsiktligt fälls ihop. Några saker du skall vara extra noga med när du använder vagnen är; Säkerställ att ligg- eller sittdelen är ordentligt fäst, Slå alltid till bromsen när du står still med vagnen, Häng inte tunga påsar på vagnen som kan få den att välta, Spänn fast barnet när det sitter i vagnen, Tänk på att det kan bli väldigt varmt i vagnen då solen skiner, Förse gärna vagnen med reflexer.

  Märkning

  Det finns idag en europeisk standard, EN 1888 (i Sverige SS-EN 1888) som syftar till att bedöma om en barnvagn är säker. För att få lov att märka en produkt med denna standard så krävs det att barnvagnstillverkaren uppfyller vissa minimikrav och provmetoder. Märkningen är dock baserad på tillverkarens egen uppgift om att barnvagnen uppfyller kraven och innebär inte att barnvagnen har kontrollerats av någon myndighet.

  Här hittar du mer information och fakta om barnvagnar.

  Konsumentverket har flera goda råd kring barnvagnar och säkerhet.

  TIPS! Här kan du köpa billiga barnvagnar.

  Spjälsängar / barnsängar

  Barnsäkerhet spjälsäng Sängen du köper skall vara stabil och klara av att barnet skakar och klättrar i sängen. Där får inte finnas någon utskjutande del eller några vassa delar eller detaljer som barnet kan fastna på. Se även till att det inte finns någonting nära sängen som barnet kan få runt halsen, var bland annat försiktig med mobiler som hänger ovanför sängen. Titta alltid efter rätt märkning när du väljer säng till det nyfödda barnet. Standarden för småbarnssängar heter SS-EN 716. Var även vaksam över vilken maxhöjd eller tjocklek på madrassen som gäller för sängen.

  Avstånd mellan spjälorna

  Måttet mellan spjälorna är viktigt för att barnet inte ska kunna tränga ut med fötterna före och fastna över bröstkorgen och kvävas. En godkänd säng bör ha ett avstånd mellan spjälorna som ligger mellan 45 och 65 mm. Tyvärr är detta måttet tillräckligt stort för att barnet ska kunna råka fastna med benen, men när man väljer mellan två tråkiga scenario så är detta bättre än att barnet kvävs eller utsätts för livsfara. Även måttet mellan ribborna i sängens botten är viktigt och skall vara högst 25 mm. Är avståndet större så finns det en risk att barnet kan krypa in under madrassen och fasta med fötterna mellan ribborna.

  Spjälskydd & fallskador

  För att undvika att små barn fastnar med fötterna mellan spjälorna så bör du använda dig av ett spjälskydd. Detta bör fästas mellan madrassen och sängsidan.

  Varje år kommer cirka 100 barn till akuten för att de fallit ner från spjälsängen. Detta händer när barnet är tillräckligt stort för att börja klättra ur sängen på egen hand. Tyvärr kommer denna kunskap hos barnet ganska snabbt så är du inte vaksam så finns det en risk att olyckan är framme. När barnet börjar klättra så bör du antingen ta bort gaveln på ena sidan av spjälsängen eller byta till en säng utan höga kanter.

  Till toppen av sidan

  Stoppar i munnen

  Alla små barn provar och undersöker saker genom att bita på dem och genom att stoppa dem i munnen. Därför finns det också en risk att smådelar, mindre leksaker eller andra små prylar fastnar i barnets strupe eller sugs in i lungorna med andningsluften. Detta kan orsaka skador på luftvägarna hos barnet och i värsta fall leda till att barnet kvävs.

  Testcylinder

  För att veta vilka leksaker som är lämpliga för ett litet bra kan man använda en testcylinder som enkelt gallrar bort leksaker och smådelar som det lilla barnet kan stoppa i munnen och riskera att kvävas av. Logiken med cylindern är så enkelt att om du kan stoppa i en leksak i cylindern så är den farlig för ett litet barn. En testcylinder kan normalt fås gratis från konsumentvägledningen i din kommun.

  Till toppen av sidan

  Barnsäkra köket

  Köket är den plats i hemmet där det finns den största olycksrisken. Barn älskar att gå på upptäcksfärd här. Säkerställ därför att spisen är tippskyddad, dvs att den sitter fast i väggen samt att det finns ett hällskydd så att barnet inte kan nå kastrullerna. Vänd alltid handtagen inåt när du lagar mat. Du bör även säkerställa att alla skåp och lådor som innehåller vassa eller andra farliga föremål har barnsäkra lås eller spärrar. Detsamma gäller skåp som innehåller diskmedel, tvättmedel, mediciner, mm.

  Andra saker som kan vara lätt att missa är sladdar som leder till vattenkokare, kaffekokare, strykjärn eller andra maskiner. Barn älskar att dra i saker som hänger ner och svåra skador kan uppstå om sakerna ramlar ner på barnet.

  Till toppen av sidan

  Barnsäkra badrummet

  Detta är antagligen ett av barnets favoritrum där det kan plaskas och leka. Men här är även många faror. Säkerställ alltid att vattentemperaturen är rätt innan du sätter ner barnet i badkaret. Har du ingen badtermometer så känn efter med armbågen så att vattnet känns ljummet, ca 37 grader. Barn kan drunkna i så lite som ett par centimeter djupt vatten, så lämna aldrig barnet ensam i badkaret! För att barnet inte skall bränna sig om det råkar öppna kranen kan det även vara ett bra tips att installera kranar med termostat. Investera även i halkskydd i dusch och badkar.

  Barnsäkra trappor och fönster

  Först vid fyra års ålder kn ett barn säkert gå i trappor. Placera därför grindar båda uppe och nere i trappan för att förhindra att barnet ramlar. Grinden bör vara minst 65 centimeter hög från golvet mätt och spjälavståndet bör vara högst 9 centimeter. Tänk på att grinden som monteras uppe i trappan skall öppnas inåt och inte ner mot trappan.

  På fönster bör det finnas haspar som hindrar barnet från att trycka upp det öppna fönstret.

  Till toppen av sidan

  Barnsäkra eluttagen

  Barn älskar att peta och undersöka. Alla eluttag i hemmet bör därför vara barnsäkra och petskyddade. Se även till att isoleringen runt sladden är hel. Placera sänglampor och dylikt långt ifrån barnets räckhåll så att barnet inte råkar komma åt dem i sömnen. Har ni ingen jordfelsbrytare bör ni skaffa det. Denna slår direkt av strömmen om det skulle bli fel på en apparat eller elsladd.

  Tabletter och mediciner

  Man ska självklart säkerställa att barnet inte kommer åt tabletter och mediciner, men vissa saker skall du i alla fall se till att ha hemma. En sak som är bra att ha om barnet kräks eller har diarré är vätskeersättning. Även febernedsättande och smärtlindrande medicin för små barn kan vara lämpligt att ha hemma. Se även till att ha ett första hjälpen kit hemma med plåster och andra användbara förband.

  Till toppen av sidan

  Barnsäkerhet leksaker

  Barnsäkerhet leksaker Det finns faktiskt en leksakslag i Sverige som slår fast att leksaker bara får säljas om de är säkra och innehåller rätt märkning och produktinformation. En säljare får bara sälja leksaker om de uppfyller kraven på; skydd för hälsa och säkerhet, utformning samt märkning och annan produktinformation. Extra uppmärksam bör du vara när du köper leksaker till barn under tre år.

  Köp inte leksaker som inte har CE-märkning på svenska samt korrekt bruksanvisning. Här följer några tips:

 • Mjuka djur och dockor skall tåla tvätt. Känn efter så att ögon nosar, knappar och andra småsaker sitter fast ordentligt.
 • Undvik leksaker av skört material. De ska tålas att kastas, bankas och bitas i utan att gå sönder.
 • Släng trasiga leksaker
 • Bollar och andra runda prylar bör vara minst fem centimeter i diameter.
 • Släng genast plastmärken, prislappar mm på leksakerna då dessa är små saker som kan innebära en risk om de lossnar och hamnar i barnets mun.
 • En regel är att om små föremål går att stoppa igenom en toarulle så är de antagligen inte lämpliga för små barn.
 • Pennor och liknande som är avsedda för vuxna kan vara farliga för barn att suga och slicka på.
 • Snören och snoddar på leksaker, barnsängar och barnvagnar får inte vara mer än 22 centimeter långa. Detta gäller om det finns öglor, knoppar eller annat som kan bilda en snara.
 • Leksaker som ger ifrån sig höga ljud, såsom pipdjur och mobiltelefoner, kan skada hörseln
 • Har du frågor kring leksaker och säkerhet så kan du alltid kontakta konsumentvägledaren i din kommun.

  Läs mer om leksaker till barn.

  Barnsäkra bilen

  Det är i Sverige förarens skyldighet att se till att barnet sitter fastspänt i bilen. Tänk på att inte montera babystolen i framsättet om där finns en airbag som inte går att koppla ur. Sitter barnet i baksätet kan ett bra tips vara att köpa en spegel, så att du kan se barnet i baksätet medan du kör.

  Till toppen av sidan

  CE-märkning

  Barnsäkerhet En CE-märkt produkt är en försäkran från ansvarig person, oftast tillverkaren, om att produkten uppfyller EU:s gemensamma säkerhetskrav och leksaksstandard SS EN 71. Leksaken skall vara märkt med CE-logon samt med tillverkarens eller importörens namn eller varumärke. Det är dock viktigt att komma ihåg att CE-märkning endast är en garanti för säkerheten och säger inget i sig om produktens kvalitet eller hållbarhet.

  Babyvakt

  En babyvakt funkar som en modern walky-talky. Du har två enheter där den ena placeras vid barnet och den andra har du själv inom räckhåll. Genom din enhet kan du höra och/eller se barnet och säkerställa att allt är bra. En babyvakt kan vara tryggt för maximal barnsäkerhet.

  Hoppas du var nöjd med ovanstående tips om barnsäkerhet i hemmet och om hur du barnsäkrar bostaden. Läs gärna om barnsäkerhet på konsumentverkets hemsida.


  De som läste avsnittet om barnsäkerhet läste även om barnsäkerhet i sol och värme samt om barnprylar.

  Posterkid
  Namnkalas

  Namnkalas eller namngivning är idag vanligt istället för dop. Detta har man normalt när barnet är 3-12 månader. Många väljer att ha kalaset tidigt. Vanligast är att man har det när barnet är mellan 3-6 månader då barnet är lite mer aktivt och närvarande.

  » Mer om namnkalas

  Farliga leksaker

  Leksaker farliga för barn under tre år.
  Vissa leksaker skall ha en åldersvarning om de kan vara farliga för små barn. Det skall då alltid finnas en skriven förklaring i förpackningen som tydligt berättar vad det är som är farligt. Ovan ser du en vanlig varningssymbol för leksaker som är farliga för barn under tre år.

  Sponsrat innehåll Barntema

   Vi älskar di små!

  Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

  » Besök Barntema.se

  Presenttips

  Personlig sagobok
  Köp en personlig sagobok till barnet som firas. I dessa blir barnet tillsammans med sina kompisar sagans hjälte. Du kan välja mellan flera olika äventyr och presenten är garanterat unik!

  » Mer om
  personliga sagoböcker

  Separation

  Hur påverkas barnet av en separation när barnet är i ålder 0-3år

  Alla separationer mellan föräldrar och barn påverkar det lilla barnet. Extra känslig för separationer från föräldrarna är barnet innan de har fått begrepp och uppfattning om objekt och personers förhållande till sig själv. Detta inträffar runt treårsåldern. Längre separationer mellan barn och föräldrar innan denna åldern är därför inte att rekommendera.

  » Mer om separationers påverkan på barn.