Babyhjälp logo

Resa med barn

-Fakta och tips om att resa med små barn

Visst kan man resa med ett nyfött spädbarn. Ge inte upp era resor och semestrar bara för att ni fått barn, det gäller bara att anpassa resan efter det lilla barnet. Var inte för länge i solen och se till att han eller hon får i sig vätska. Ammar barnet så är det inget problem, all vätska och näring som behövs finns alltid på plats under resan.

Resa med barn Var försiktig med solen och tänk på att barn inte tål sol på samma sätt som en vuxen. Se därför till att ditt barn är väl skyddat och använder solhatt och en tunn långärmad tröja. Mörka kläder ger bättre skydd än ljusa. Använd gärna en kompletterande solskyddsfaktor som är framtagen till barn. Detta finns att köpa på Apoteket eller i alla större välsorterade livsmedelsbutiker. Rekommendationerna för barn är så hårda att de säger att barn under ett år inte ens ska vistas i den varma solen. Ska barnet emot rekommendationen vara i solen så bör solfaktorn till barn under 1 år vara så hög som möjligt, gärna uppåt 50. Tänk på att insmörjning av huden ska ske cirka en halvtimme innan du utsätter huden för sol och att vattenfast solkräm inte innebär att man kan bada i timmar utan att smörja på ett nytt lager. Till barn gäller regeln, hellre en gång för mycket än för lite.

Läs mer om sol, värme och solskydd, sol när du är gravid, eller om att flyga med barn.

Annons från Posterkid.se - texten fortsätter nedanför

Namntavlor, doptavlorPersonliga barntavlor

Moderna tavlor som pryder väggen i barnrum, sovrum, skötrum eller där du vill fylla rummet med kärlek. Posterkid.se säljer namntavlor, doptavlor, barntavlor och personliga tavlor som skapar en personlig känsla i rummet där de hänger.
Se våra tavlor på Posterkid.se.

Annons - texten fortsätter nedanför

Turistdiarré

Om ditt barn är under 6 månader och drabbas av akut diarré så bör du ta kontakt med läkare. Äldre barn klarar det ofta bättre. Det farliga med akut diarré är vätskebrist och behandlingen syftar därför till att ersätta vatten och saltförluster. Åker du till ett land där risken för turistdiarré är stor bör du därför alltid ha med dig vätskeersättning som är anpassat till barn. Om diarrén blir långvaring, barnet blir trött, barnet slutar kissa eller om han eller hon vägrar att dricka så bör du genast kontakta läkare. Var mycket observant på barnets tillstånd då de tål en vätskeförlust mycket sämre än oss vuxna.

Under ett dygn så ska du försöka ge det drabbat barnet cirka 7-8dl vätska om han eller hon är yngre än 6 månader. Barn mellan 6 månaders ålder och 1 år bör dricka minst en liter per dygn. Andra dygnet kan man komplettera vätskeersättningen med välling eller lätt puré. Försök sedan återgå till vanlig kost men undvik mjölkprodukter till en början.

TIPS! Har du ingen vätskeersättning att tillgå så gör du enkelt egen genom att blanda 2 matskedar socker och en halv tesked salt i 1 liter vatten. Smaksätt med lite saft om barnet hellre dricker då.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Försäkringskassan och Barnbidrag när man reser

Du bör känna till reglerna kring barnbidrag och försäkringskassan om du ska vara utomlands en längre tid. Försäkringskassans regler säger att barnet inte får behålla sitt barnbidrag om det vistas utanför Sverige i mer än 6 månader. Vid hemkomsten så får man åter barnbidrag efter cirka en månads tid i Sverige. Föräldraförsäkringen ger dig hela 1 år på dig att resa. Du bör anmäla alla resor över 6 månader till försäkringskassan.

Försäkring under resan

Se till att du har ett bra försäkringsskydd när du ska ut och resa. Hemförsäkringen täcker oftast hela familjen i 45 dagar och bör täcka alla eventuella sjukvårdsutgifter. Ett tips är att innan resan kontakta ditt försäkringsbolag och be om ett servicekort med telefonnummer till SOS-alamering.

Ska du åka utomlands längre än 45 dagar (eller annan tid enligt ditt försäkringsbolags tillämpningsregler) är det viktigt att du kontrollerar om du behöver komplettera din försäkring med ett tillägg.

Caroline berättar:

Jag tyckte det gick hur bra som helst att resa med barn. Vi åkte till Spanien första gången när Theo var 10 månader och det var inga problem så länge vi bara höll oss i skuggan. Han älskade poolen och ville bada hela tiden. Det svåraste var nästan att hålla solhatten på huvudet - han ville jättegärna att även den skulle plaska runt i poolen.

Prylar för att underlätta resan

Bärsele - detta kan vara mycket praktiskt att ha med sig och tillåter er att ta er fram på många platser där det kan bli trångt med barnvagn.

Paraplyvagn - ett bra komplement, där barnet kan sova medan föräldrarna äter middag, eller stannar för att vila. En stor fördel med en paraplyvagn, jämfört med en vanlig barnvagn, är att den blir enormt liten och kompakt när den är ihopfälld. Mer om barnvagnar.

Blöjor - i många delar av världen så är blöjor av acceptabel kvalité dyrare och sällsyntare än vad de är i Sverige. Ta gärna med några extra så att du har i reserv.

Bilbarnstol - det är nästan bara i norra Europa och USA som man kan räkna med att det finns möjlighet att hyra en bilbarnstol. Kontrollera därför detta i förväg om ni går i tankar om att hyra bil.


De som läst avsnittet om hur det är att resa med barn läste även om regler för pass till barn och om vaccinationer inför resan. Ska du ut och resa med barnet kanske detta även innefattar en flygresa. Har du tänkt på hur det är att flyga med ett litet barn?

Posterkid
Flygresan

Många känner oro för att barnet ska skrika och gråta under flygresan, särskilt vid start och landning då det finns en risk att barnet får ont i öronen. Ett tips är att försöka amma vid dessa tillfällen, då minska risken för ont i öronen.

Vet du i förväg att barnet är förkylt så kan du med fördel ge näsdroppar eller smärtstillande. Detta förebygger smärtan i öronen som ofta kan bli värre om barnet är förkylt. Läs mer om att flyga med barn.

D-droppar

Även i ett land med ständigt solsken så behöver barn under 1 år ha sina fem droppar D-vitamin om dagen. Vuxna producerar D-vitamin när huden utsätts för sol, men denna funktion är inte utvecklad hos små barn. D-dropparna är därför lika viktiga i ett land med mycket sol som i ett land med lite sol.

Restips

0-3 månader
Håll er till korta resor, då barnet antagligen inte hunnit hitta sin rytm än. Fördelen att resa så här tidigt är att om du ammar, så är mat och dryck alltid på plats!

4-6 månader
Perfekt tid att resa. Barnet har börjat gå ordentligt upp i vikt samt fått ett starkare immunförsvar. Även vid denna ålder har du maten ordnad om barnet fortfarande ammar.

7-9 månader
Nu kan det börja bli jobbigt att resa. Barnet stoppar allt i munnen vilket kan vara jobbigt i nya miljöer som inte alltid är helt rena. Kryper barnet kan det bli kaotiskt när barnet drar i alla nya saker.

10-12 månader
Barn i denna ålder har ofta mindre tålamod och ställer krav på underhållning, vilket kan göra en längre flygresa jobbig. Barnet ammas antagligen inte nu och det blir en hel del mat som måste släpas med.

Res till Thailand

Vill man resa lite längre är Thailand ett bra ställe. Här hittar du hotell med hög standard och en bra sjukvård om något skulle hända. Ofta kan det även vetskapen om att där finns många andra svenskar på platsen även göra att man känner sig lite extra trygg.

» Mer om Thailand

Kambodja

Ett grannland till Thailand som blivit mycket populärt på senare tid. Standarden varierar fortfarande i landet och sjukvården är bristfällig. Även om landet är fantastiskt och rymmer många sevärdheter så bör du vänta tills barnet är något äldre innan du reser dit.

» Mer om Kambodja

Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se