barnafödande i Sverige

Barnafödandet minskar i Sverige

Sett över längre tid har det varit stora variationer i barnafödandet. I diagrammet ovan kan ni följa utvecklingen över hur många barn varje kvinna fött under olika år.

Allt färre barn föds i Sverige

Historiskt har faktorer såsom sämre ekonomiska tider eller familjetid haft tydliga kopplingar till barnafödandet. Nu föder svenska kvinnor allt färre barn, men det är svårt att veta vad det beror på.

Blickar man bakåt i tiden så har antalet barn som fötts varierat mycket över åren om man jämför med andra europeiska länder. Benägenheten att skaffa barn har under årens lopp berott på faktorer såsom ekonomiska konjunkturer eller deltagande i arbetsliv samt utbildning. Även aktuellt familjepolitik är en samhällsfaktor som påverkar.

SCB statistik över fruktsamhet

Sett över längre tid har det varit stora variationer i barnafödandet. I diagrammet ovan kan ni följa utvecklingen över hur många barn varje kvinna fött under olika år. Den blå linjen visar antalet barn per kvinna födda av kvinnor födda i Sverige. Den gröna linjen visar antal barn per kvinna födda av kvinnor i Sverige, men där modern själv är född i något annat land. Flest barn per kvinna föddes det 1990. Minst barn föddes det under åren 1998 och 1999. Kvinnor som är födda utomlands får generellt fler barn.

Flest barn föds av kvinnor runt 30 år

Tittar man under åren 2000-2017 kan man se att fruktsamheten är högre i åldrarna 30-34 år. Mellan år 2010 och 2017 har det procentuellt sett minskat mest bland de allra yngsta, kvinnor 19 år och yngre, följt av kvinnor 20–24 år. För de åldrar då det är vanligast att få sitt första barn, 25–29 och 30–34 år, har förstabarnsfruktsamheten minskat med 15 procent mellan år 2010 och 2017.

Den enda åldersgruppen där det har blivit vanligare att föda sitt första barn är kvinnor 40 år och äldre.

Källa: SCB – 2018-10-09

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar för dig som är gravid

fostervattenprov

Fostervattenprov

Fostervattenprov är ett test som kan upptäcka om fostret har något kromosomfel. Fostervattensprovet genomförs tidigast i vecka 15 och det medför en förhöjd risk för missfall. Vad betyder resultat och svar efter fostervattensprovet? Här beskriver vi hur det går till.

Läs artikeln »
Gravid

Prenumerera på vår graviditetskalender

Prenumerera på vår graviditetskalender för att få utvecklingen vecka för vecka för just ditt barn. Vi utgår i från din förväntade förlossningsdatum och skickar dig varje vecka ett mail med fakta om fostrets utveckling, om vad som händer i din kropp och vilka graviditetssymptom som är aktuella just denna vecka i graviditeten.

Läs artikeln »
Så förändras din kropp efter graviditeten

Så förändras din kropp efter graviditeten

Efter en graviditet så förändras din kropp. Vissa av dessa fysiska förändringar är bestående medan andra försvinner några månader efter förlossningen. Här listar vi 21 olika sätt på vilket din kropp påverkas efter förlossningen av en graviditet. 

Läs artikeln »
manad3

Fostrets utveckling

Gravid, utveckling av fostret vecka för vecka – Graviditetskalender! Vad är det egentligen som händer där inne i magen när du är gravid? Vad innebär det att vara gravid? Hur blir man gravid? Vad händer med fostret?

Läs artikeln »
gravid symptom kramp under graviditeten

Kramp under graviditeten

Kramp under graviditeten. Lider du av kramp i ben och vader? När en kvinna är gravid är det vanligt att hon drabbas av kramp i ben och vader. Krampen är oftast värst på natten.

Läs artikeln »
gravid symptom humorsvangningar under graviditeten

Humörsvängningar under graviditet

Humörsvängningar under graviditet. Varför blir du så lätt irriterad när du är gravid? Varför varierar humöret från dag till dag under graviditeten. Vi förklarar varför du drabbas av humörsvängningar under graviditet.

Läs artikeln »
faderskapstest

Faderskapstest

Faderskapstest och pappatest. Vill du vara helt säker på att du är pappa till barnet så kan du utföra ett faderskapstest. Genom att analysera pappan och barnets DNA kan man säkerställa faderskapet. Mer fakta om faderskapstest och om hur det går till?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.