barnafödande i Sverige

Barnafödandet minskar i Sverige

Sett över längre tid har det varit stora variationer i barnafödandet. I diagrammet ovan kan ni följa utvecklingen över hur många barn varje kvinna fött under olika år.

Allt färre barn föds i Sverige

Historiskt har faktorer såsom sämre ekonomiska tider eller familjetid haft tydliga kopplingar till barnafödandet. Nu föder svenska kvinnor allt färre barn, men det är svårt att veta vad det beror på.

Blickar man bakåt i tiden så har antalet barn som fötts varierat mycket över åren om man jämför med andra europeiska länder. Benägenheten att skaffa barn har under årens lopp berott på faktorer såsom ekonomiska konjunkturer eller deltagande i arbetsliv samt utbildning. Även aktuellt familjepolitik är en samhällsfaktor som påverkar.

SCB statistik över fruktsamhet

Sett över längre tid har det varit stora variationer i barnafödandet. I diagrammet ovan kan ni följa utvecklingen över hur många barn varje kvinna fött under olika år. Den blå linjen visar antalet barn per kvinna födda av kvinnor födda i Sverige. Den gröna linjen visar antal barn per kvinna födda av kvinnor i Sverige, men där modern själv är född i något annat land. Flest barn per kvinna föddes det 1990. Minst barn föddes det under åren 1998 och 1999. Kvinnor som är födda utomlands får generellt fler barn.

Flest barn föds av kvinnor runt 30 år

Tittar man under åren 2000-2017 kan man se att fruktsamheten är högre i åldrarna 30-34 år. Mellan år 2010 och 2017 har det procentuellt sett minskat mest bland de allra yngsta, kvinnor 19 år och yngre, följt av kvinnor 20–24 år. För de åldrar då det är vanligast att få sitt första barn, 25–29 och 30–34 år, har förstabarnsfruktsamheten minskat med 15 procent mellan år 2010 och 2017.

Den enda åldersgruppen där det har blivit vanligare att föda sitt första barn är kvinnor 40 år och äldre.

Källa: SCB – 2018-10-09

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar för dig som är gravid

gravid zikavirus

Zikavirus och graviditet

Idag är det fastslaget att zikaviruset kan skada fostret allvarligt under graviditeten. Symptomen för om du är smittad uteblir ofta och om du är eller planerar att åka till zikaområden så bör du vara mycket försiktig.

Läs artikeln »
gravidmage bilder

Gravidmage – vecka för vecka

Gravidmage – bilder på gravidmagar, vecka för vecka, genom hela graviditeten. Undrar du om din mage är lagom stor? Titta in dessa bilder på andras gravidmagar så ser du hur olika stora alla är. Vi är även tacksamma om du vill skicka in en bild på din gravidmage.

Läs artikeln »
gravid nötter

Gravid och nötter

Nötter som del av kosten när du är gravid är väldigt nyttligt. Många ställer sig dock frågan under graviditeten om det är okej att äta nötter eller jordnötter när de är gravida? Läs mer om nötter när du är gravid.

Läs artikeln »
Brösten under graviditeten

Brösten under graviditeten

Brösten under graviditeten. När du är gravid blir brösten tidigt ömma. Senare under graviditeten kan brösten växa samt börja läcka bröstmjölk. Att brösten påverkas under graviditeten beror på de hormonförändringar som sker i din kropp. Läs mer om hur dina bröst påverkas när du är gravid.

Läs artikeln »
hur fungerar ett agglossningstest

Hur fungerar ett ägglossningstest?

Vet du hur ett ägglossningstest fungerar? Ett ägglossningstest fungerar så att det mäter nivån av LH hormon i urinen. Ett stegring av detta hormon innebär att ägglossning är på väg. Nästan alla ägglossningstest fungerar på samma sätt.

Läs artikeln »
Tidigt missfall

Tidigt missfall

Tidigt missfall är något som det inte finns så mycket statistik på. Anledningen är att ett tidigt missfall normalt händer redan innan man vet att man är gravid. De flesta tidiga missfall inträffar innan graviditetsvecka 12. Under den första trimestern inträffar hela 80% av alla missfall. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.