digitalisering förskola

Digitalisering i förskolan

Förskolan blir allt mer digital

Förskolan har sedan den 1 juli 2019 fått en ny läroplan där det är obligatoriskt att barn från och med ett års ålder ska få möjlighet att utveckla digital kompetens.

Vad digital kompetens hos förskolebarn är slås inte fast i läroplanen. Samtidigt går debatten om skärmar och skärmtid isär. Det finns forskare som bestämt tycker att man ska vänta med introduktionen av skärmar, medan det på andra sidan finns de som säger att digitaliseringen är en del av vår moderna vardag och ingen man kan skydda barnen ifrån.

Den nya läroplanen

Läroplanen uppdateras regelbundet för att följa med i utvecklingen. Enligt den nya läroplanen ska digitala verktyg användas för att främja utveckling och lärande. Målsättningen är att förskolebarnen ska ges förutsättningar att utveckla adekvat digital kompetens. Det framgår dock inte i läroplanen hur detta ska gå till, utan detta är upp till ansvariga och personalen i förskolan.

Skolverket beskriver fyra aspekter av digital kompetens.

  • Att förstå digitaliseringens påverkan på samhället
  • Att kunna använda och förstå digitala verktyg och medier
  • Att ha ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt
  • Att kunna lösa problem och omsätta idéer i handling

Rekommendationer från WHO

I rekommendationerna från WHO så skriver de att barn under två år inte ska hålla på med digitala medier eller ha någon skärmtid över huvud taget. Det är inte bra för barn att vara stillasittande på detta sätt. Enligt WHOs rekommendation så ska det fokuseras på lekande och inlärning med rörlighet i fokus.

I Sverige följer vi liksom i övriga nordiska länder inte WHO när det gäller skärmtid. Magdalena Karlsson är utbildningsråd på Skolverket och har varit med att ta fram den nya läroplanen. Hon menar att digitalisering inte behöver innebära att man är mer stillasittande. Det kan exempelvis innebära att man går på upptäcksfärd i skogen med en digital kamera eller en ipad.

Vad tycker du om digitaliseringen av förskolan?

https://www.skolverket.se/om-oss/var-verksamhet/skolverkets-prioriterade-omraden/digitalisering/forskolan#h-Latbarnensjalvabliproducenter

Här kan du läsa mer om den nya läroplanen.

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar för dig som är gravid

gravid ultraljud

Ultraljud gravid

Ultraljud när du är gravid görs för att fastställa graviditetens längd, antal foster samt moderkakans läge. Vid tidigt ultraljud genomförs ett vaginalt ultraljud, sk VUL. Ultraljudet görs normalt i vecka 18-20, dvs det som benämns som rutinultraljud.

Läs artikeln »
hemorrojder gravid

Hemorrojder när man är gravid

Hemorrojder under graviditeten är vanligt. Åderbråck som sätter sig runt ändtarmsöppningen kallas för hemorrojder och kommer ofta när man är gravid.Det finns saker du kan göra för att undvika och lindra hemorrojdern när du är gravid.

Läs artikeln »
gravid symptom snarkningar under graviditeten

Snarkningar under graviditeten

Har du börjat snarka på natten sedan du blev gravid? Du är inte ensam. 11-16% av alla gravida snarkar. Tyvärr är snarkningarna inte bara irriterande utan snarkningarna för även med sig en del risker.

Läs artikeln »
fostervattenprov

Fostervattenprov

Fostervattenprov är ett test som kan upptäcka om fostret har något kromosomfel. Fostervattensprovet genomförs tidigast i vecka 15 och det medför en förhöjd risk för missfall. Vad betyder resultat och svar efter fostervattensprovet? Här beskriver vi hur det går till.

Läs artikeln »
Tips på gravidböcker

Böcker under graviditeten

Böcker om graviditet och förlossning. Vi tipsar om bra gravidböcker och många fler boktips. När man är gravid köper man ofta många böcker men vilka gravidböcker behöver man köpa egentligen? Tips på gravidböcker, graviddagböcker förlossningsböcker och många fler. 

Läs artikeln »
Babyshower lekar

25 babyshower lekar

Lekar på en babyshower är uppskattat av de flesta. Hur många lekar man ska ha beror helt och hållet på tycke och smak. När ni planerar lekar till en babyshower så utgå främst från den gravida kvinnan.

Läs artikeln »
berätta att du är gravid

Berätta om graviditeten

När ska man berätta om graviditeten och hur berättar man att man är gravid? Har ni precis fått reda på att ni är gravida och ska ha barn så vill ni säkert berätta om graviditeten för hela världen. Kanske bör ni vänta lite med att berätta om graviditeten och det väntade barnet med tanke på risken för tidigt missfall. Vem berättar man först för att man är gravid? När berättar man om graviditeten på jobb?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.