digitalisering förskola

Digitalisering i förskolan

Förskolan blir allt mer digital

Förskolan har sedan den 1 juli 2019 fått en ny läroplan där det är obligatoriskt att barn från och med ett års ålder ska få möjlighet att utveckla digital kompetens.

Vad digital kompetens hos förskolebarn är slås inte fast i läroplanen. Samtidigt går debatten om skärmar och skärmtid isär. Det finns forskare som bestämt tycker att man ska vänta med introduktionen av skärmar, medan det på andra sidan finns de som säger att digitaliseringen är en del av vår moderna vardag och ingen man kan skydda barnen ifrån.

Den nya läroplanen

Läroplanen uppdateras regelbundet för att följa med i utvecklingen. Enligt den nya läroplanen ska digitala verktyg användas för att främja utveckling och lärande. Målsättningen är att förskolebarnen ska ges förutsättningar att utveckla adekvat digital kompetens. Det framgår dock inte i läroplanen hur detta ska gå till, utan detta är upp till ansvariga och personalen i förskolan.

Skolverket beskriver fyra aspekter av digital kompetens.

  • Att förstå digitaliseringens påverkan på samhället
  • Att kunna använda och förstå digitala verktyg och medier
  • Att ha ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt
  • Att kunna lösa problem och omsätta idéer i handling

Rekommendationer från WHO

I rekommendationerna från WHO så skriver de att barn under två år inte ska hålla på med digitala medier eller ha någon skärmtid över huvud taget. Det är inte bra för barn att vara stillasittande på detta sätt. Enligt WHOs rekommendation så ska det fokuseras på lekande och inlärning med rörlighet i fokus.

I Sverige följer vi liksom i övriga nordiska länder inte WHO när det gäller skärmtid. Magdalena Karlsson är utbildningsråd på Skolverket och har varit med att ta fram den nya läroplanen. Hon menar att digitalisering inte behöver innebära att man är mer stillasittande. Det kan exempelvis innebära att man går på upptäcksfärd i skogen med en digital kamera eller en ipad.

Vad tycker du om digitaliseringen av förskolan?

https://www.skolverket.se/om-oss/var-verksamhet/skolverkets-prioriterade-omraden/digitalisering/forskolan#h-Latbarnensjalvabliproducenter

Här kan du läsa mer om den nya läroplanen.

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar för dig som är gravid

Babyshower presenter

Present till babyshower

Här har vi samlat allt du behöver veta när du ska köpa present till babyshower. Du får tips och råd på olika typer av presenter och du får även vägledning om hur du ska tänka beroende på den blivande mammans livssituation. Du hittar längre ner i artikeln 23 tips på presenter.

Läs artikeln »
Halsbränna gravid

Halsbränna gravid

Halsbränna när man är gravid är ett vanligt besvär. Orsaken till varför du som gravid får halsbränna är att fostret trycker på mage och tarmar. Minska besvären genom att följa våra råd i denna artikel. Trycket från mage och tarmar försvårar matsmältningen vilket i sin tur ger halsbränna under graviditeten. 

Läs artikeln »
Ledsen kvinna efter fördröjt missfall

Fördröjt missfall / tyst missfall

Ett fördröjt missfall är när graviditeten avslutas utan att den gravida kvinnan direkt märker av det. Ibland kan det dröja flera veckor innan en blödning inträffar och man upptäcker att det blivit ett tyst missfall. Denna typ av missfall upptäcks ofta antingen vid ett ultraljud eller genom att man till slut drabbas av en blödning.

Läs artikeln »
symptom gravid

Tecken på graviditet

Det finns ett antal tecken och symptom som kan avslöja att du är gravid. Vilka gravidtecken stämmer in på dig? I denna artikel listar vi 15 tecken och symtom på graviditet.

Läs artikeln »
manad 4 5 6

Gravid månad 4, 5 och 6

Följ med i graviditeten och fostrets utveckling månad för månad. Vad är det egentligen som händer där inne i magen när du är gravid i månad 4, 5 och 6? Vad innebär det att vara gravid? 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.