Kram barn utveckling

Kramar utvecklar barnets hjärna

Kärlek och närhet har visat sig vara nödvändigt för både en positiv emotionell och fysisk utveckling.

Kramas mycket för att utveckla ditt barn

En studie som presenterades 2019 visar att desto mer du kramar ditt barn, desto mer utvecklas barnets hjärna. Kärlek och närhet har visat sig vara nödvändigt för både en positiv emotionell och fysisk utveckling.

Hormonet Oxytocin

Detta är ett hormon som upptäcktes redan 1906. Senare studier har visat att detta hormon spelar en viktig roll när det kommer till sociala interaktioner och kontakten mellan människor. Hormonet finns hos både kvinnor och män och när den utsöndras så ökar ökar känslan av tillit, som in sin tur är viktig i alla nära relationer. Hormonet Oxytocin kan utlösas och aktiveras av flera olika känselnerver på huden vid lätt tryck, värme och smekning.

Barn och Oxytocin

Studier visar att nivån av hormonet ökar när det finns en positiv interaktion mellan en förälder och deras nyfödda barn. Studierna visar också att en ökning kan ses hos de som uppskattar och har en nära relation till sin partner och till sina egna föräldrar. Dessa fakta kan tolkas som att man för vidare ett kärlekshormon vid positiv social interaktion.

I samma studier så man även att mammor som blev stressade eller som upplevde en negativ interaktion med sitt nyfödda barn, hade lägre halter av hormonet.

En trygg familj

Oxytocin släpps ut vid sexuell aktivitet, graviditet, förlossning, amning och vid andra fysiska kontakter och korrelerar direkt med vår förmåga att lita på folk och på att forma meningsfulla relationer. Att krama sitt barn är en av de mest naturliga instinkter hos en förälder då detta skapa en positiv känsla hos er båda två. I studier har man sett att fysisk närhet under barndomen lägger grunden till vår förmåga att visa tillit och att skapa nära band till andra. Tveka därför inte att sprida kärlek inom familjen och se till att ni kramas ofta.

Caroline

Caroline är utbildad sjuksköterska och mamma till två små underbara barn. Hon har arbetat inom mödravården under många år och brinner för att hjälpa gravida och blivande föräldrar. Caroline har skrivit artiklar på Babyhjälp.se sedan 2018. Innehållet är granskat av: Babyhjälp´s expertpanel med sakkunniga inom mödra- och barnhälsovården.

Fler artiklar för dig som är gravid

gravid nötter

Gravid och nötter

Nötter som del av kosten när du är gravid är väldigt nyttligt. Många ställer sig dock frågan under graviditeten om det är okej att äta nötter eller jordnötter när de är gravida? Läs mer om nötter när du är gravid.

Läs artikeln »
gravid ultraljud

Ultraljud under graviditeten

Ultraljud när du är gravid görs för att fastställa graviditetens längd, antal foster samt moderkakans läge. Vid tidigt ultraljud genomförs ett vaginalt ultraljud, sk VUL. Ultraljudet görs normalt i vecka 18-20, dvs det som benämns som rutinultraljud.

Läs artikeln »
gravid symptom diarre under graviditeten

Diarré under graviditeten

Diarré under graviditeten. Diarré kan komma plötsligt och behöver inte ha med graviditeten att göra. Även under graviditeten kan diarré bero på matförgiftning eller en släng av maginfluensa. Diarré i slutet av graviditeten kan innebära att förlossningen är nära.

Läs artikeln »
graviditetsdiabetes mäta sockernivån

Graviditetsdiabetes

Att vara gravid och få diabetes påverkar inte bara din graviditet utan även livet efter förlossningen. Graviditetsdiabetes drabbar cirka två procent av alla gravida. Normalt kan det botas genom att du under graviditeten ser äver din kost och motion.

Läs artikeln »
doula

Doula

Doula är en erfaren person som hjälper och stödjer under graviditeten och förlossningen. Var hittar du din doula? Vad gör en doula? Funderar du på att använda en doula under förlossningen så hittar du all fakta och information om doulor här på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
gravid symptom hudbristningar under graviditeten

Hudbristningar under graviditeten

Bristningar eller hudbristningar är vanligt när man är gravid och det drabbar mer än hälften av alla gravida. Bristningarna kommer främst på mage, bröst, rumpa och lår. Hudbristningarna går inte att undvika, men de försvinner med tiden.

Läs artikeln »
fostervattenprov

Fostervattenprov

Fostervattenprov är ett test som kan upptäcka om fostret har något kromosomfel. Fostervattensprovet genomförs tidigast i vecka 15 och det medför en förhöjd risk för missfall. Vad betyder resultat och svar efter fostervattensprovet? Här beskriver vi hur det går till.

Läs artikeln »
fostervatten

Fostervatten

Fostervattnet finns för att på olika sätt skydda barnet. Om mängden fostervatten är för liten eller för stor, så kan detta vara negativt för fostret. Mängden fostervatten varierar under graviditen och det byts ut flera gånger om dagen. Vad händer då om det är för mycket eller för lite fostervatten? I denna artikeln reder vi ut allt om fostervatten.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.