Statistik förskola

Statistik förskola

I Sverige är förskolan en naturlig del av barns uppväxt, men ändå går 23 000 barn inte i förskola. Av de som inte går är en stor del utrikes födda barn och barn från familjer med låga inkomster.

Över 20 000 barn går inte i förskola

I Sverige är förskolan en naturlig del av barns uppväxt, men ändå går 23 000 barn inte i förskola. Av de som inte går är en stor del utrikes födda barn och barn från familjer med låga inkomster.

Barn i åldern tre till fem år går i Sverige ofta i förskolan, men hela 6% av alla barn är inte inskrivna i någon verksamhet. Den stora ökningen av barn på förskolan startade när förskolan blev en egen skolform 1998. Idag är drygt 500 000 barn i åldern ett till fem år inskrivna på någon förskola.

Inskrivning efter ålder

I Sverige har man vid ett års ålder rätt att ha barn på förskolan, men de riktigt små barnen är inskrivna i mindre utsträckning. Tittar man på höstperioden det år barnet fyller ett år så är hälften av alla barn inskrivna på förskolan. Bland tvååringarna är andelen 89 procent och bland barnen i ålder tre till fem år är 94 procent inskrivna. Det finns inga skillnader eller kopplingar mellan barnens kön och andel som är inskrivna på förskolan.

Inte inskrivna på förskolan

Tittar man på åldersgruppen tre till fem år så är drygt 23 000 barn inte inskrivna på förskolan, vilket motsvaras av 6 procent av barnen i den åldersgruppen. Bland de barn som inte är inskrivna på förskolan är utrikesfödda barn samt barn som bor i en familj med låg inkomststandard överrepresenterade. Andra faktorer som utmärker sig för de familjer som inte har barn på förskolan är att de normalt har lägre utbildning samt att de oftare bor i hyresrätt.

Källa: SCB 2019. Resultaten bygger på uppgifter från förskoleregistret (som sammanställs av SCB på uppdrag av Skolverket) samt SCB:s Barn- och familjestatistik. Uppgifterna avser barn inskrivna i förskola den 15 oktober 2018.

Läs även: Inskolning på förskola eller om Maxtaxan.

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar för dig som är gravid

Babyshower lekar

24 babyshower lekar

Lekar på en babyshower är uppskattat av de flesta. Hur många lekar man ska ha beror helt och hållet på tycke och smak. När ni planerar lekar till en babyshower så utgå främst från den gravida kvinnan.

Läs artikeln »
katt gravid

Gravid och katt

Katt innebär en risk när man är gravid. Man måste dock inte göra sig av med sin katt bara för att man är gravid. Toxoplasmainfektion smittar främst när man rensar kattlådan. Om man är gravid och smittas så kan infektionen leda till missfall eller skador på fostret.

Läs artikeln »
Ipren gravid

Ipren gravid

Ipren innehåller det verksamma ämnet ibuprofen och klassas som ett NSAID-preparat. När du är gravid så ska du inte använda dig av Ipren eller andra produkter som innehåller ibuprofen.

Läs artikeln »
gravid symptom drommar under graviditeten

Drömmar under graviditeten

Drömmar under graviditeten. Drömmer du mer och ofta konstiga drömmar nu när du är gravid? Det är mycket vanligt under graviditeten. Det är även vanligt att man drömmer mardrömmar eller att man drömmer erotiska drömmar. Vad betyder dina drömmar?

Läs artikeln »
Missfall statistik

Missfall statistik

Om du är en orolig person så ska du hålla dig ifrån statistik kring missfall. Lever du ett liv under normala omständigheter så är sannolikheten att drabbas av ett missfall cirka 15%. Statistik för missfall finns det en hel del av och siffrorna talar för att risken minskar ju länge tiden går. 

Läs artikeln »
gravid utebliven mens

Utebliven mens

Utebliven mens. Har din mens uteblivit så kan det betyda att du är gravid. Utebliven mens är det vanligaste och tydligaste graviditetssymptomet på att du är gravid. Men att mensen uteblir behöver inte betyda att du är gravid.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.