Statistik förskola

Statistik förskola

I Sverige är förskolan en naturlig del av barns uppväxt, men ändå går 23 000 barn inte i förskola. Av de som inte går är en stor del utrikes födda barn och barn från familjer med låga inkomster.

Över 20 000 barn går inte i förskola

I Sverige är förskolan en naturlig del av barns uppväxt, men ändå går 23 000 barn inte i förskola. Av de som inte går är en stor del utrikes födda barn och barn från familjer med låga inkomster.

Barn i åldern tre till fem år går i Sverige ofta i förskolan, men hela 6% av alla barn är inte inskrivna i någon verksamhet. Den stora ökningen av barn på förskolan startade när förskolan blev en egen skolform 1998. Idag är drygt 500 000 barn i åldern ett till fem år inskrivna på någon förskola.

Inskrivning efter ålder

I Sverige har man vid ett års ålder rätt att ha barn på förskolan, men de riktigt små barnen är inskrivna i mindre utsträckning. Tittar man på höstperioden det år barnet fyller ett år så är hälften av alla barn inskrivna på förskolan. Bland tvååringarna är andelen 89 procent och bland barnen i ålder tre till fem år är 94 procent inskrivna. Det finns inga skillnader eller kopplingar mellan barnens kön och andel som är inskrivna på förskolan.

Inte inskrivna på förskolan

Tittar man på åldersgruppen tre till fem år så är drygt 23 000 barn inte inskrivna på förskolan, vilket motsvaras av 6 procent av barnen i den åldersgruppen. Bland de barn som inte är inskrivna på förskolan är utrikesfödda barn samt barn som bor i en familj med låg inkomststandard överrepresenterade. Andra faktorer som utmärker sig för de familjer som inte har barn på förskolan är att de normalt har lägre utbildning samt att de oftare bor i hyresrätt.

Källa: SCB 2019. Resultaten bygger på uppgifter från förskoleregistret (som sammanställs av SCB på uppdrag av Skolverket) samt SCB:s Barn- och familjestatistik. Uppgifterna avser barn inskrivna i förskola den 15 oktober 2018.

Läs även: Inskolning på förskola eller om Maxtaxan.

Caroline

Caroline är utbildad sjuksköterska och mamma till två små underbara barn. Hon har arbetat inom mödravården under många år och brinner för att hjälpa gravida och blivande föräldrar. Caroline har skrivit artiklar på Babyhjälp.se sedan 2018. Innehållet är granskat av: Babyhjälp´s expertpanel med sakkunniga inom mödra- och barnhälsovården.

Fler artiklar för dig som är gravid

kostgravid

Kost & Näring / Livsmedelsverket

Vad ska du äta när du är gravid? Vi går igenom vad livsmedelsverket säger att du ska äta när du är gravid? Att äta rätt kost och att få rätt näring är viktigt under graviditeten för att fostret ska utvecklas som det ska.

Läs artikeln »
graviditetssymptom

Symptom under graviditeten

Symptom du känner av under graviditeten. Det finns många olika graviditetssymptom eller graviditetsbesvär som du lider eller njuter av när du är gravid. Här går vi igenom de vanligaste graviditetsbesvären och förklarar varför dessa besvär visar sig just när du är gravid.

Läs artikeln »
Moderkaka fostersäck tvillingar

Moderkakan och fostersäcken vid tvillingar

Väntar du tvillingar så kan det i livmodern finns två moderkakor och två fostersäckar. Det kan också finnas en moderkaka och två fostersäckar eller en moderkaka och en fostersäck. Olika kombinationer är leder till olika komplikationer och vård inför förlossningen.

Läs artikeln »
bli gravid med pojke eller flicka

Vill du ha en pojke eller flicka

Påverka om det blir en pojke eller flicka när du blir gravid. Såhär kan du själv välja vilket kön ditt barn ska få. Det finns teorier om hur och när man ska ha sex för att påverka vilket kön barnet kommer att få.

Läs artikeln »
abort

Abort

Abort – här hittar du allt du behöver veta om aborter och abortlagen. Hur går en abort till? Vad händer i kroppen efter en abort? Hur sent får man göra abort? Vad är skillnaden mellan en medicinsk och en kirurgisk abort?

Läs artikeln »
abort medicinsk kirurgisk sal

Medicinsk och kirurgisk abort

Medicinsk eller kirurgisk abort är två olika abortmetoder. Läs fakta om hur medicinsk och kirurgisk abort går till och vad skillnaden är. Medicinsk och kirurgisk abort genomförs tidigt under graviditeten medan man vid så kallad sen abort använder sig av tvåstegsmetoden.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.