Babyhjälp logo

Baby shower

- när man snart ska bli mamma

Baby shower är en populär tradition i stora delar av världen. Ursprungstanken med en baby shower var att mammor skulle samlas för att dela med sig av sina erfarenheter och sin kunskap kring hur det är att vara mamma.

Från början var baby shower något som anordnades endast när familjens första barn skulle födas och vanligtvis var det bara kvinnor som närvarande. Idag närvarar ofta även männen och det händer även att man har flera baby showers, ibland även för samma barn.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


Vad är en baby shower?

Baby shower Från början var syftet med en baby shower att den blivande mamman skulle bli utbildad i hur det är att vara mamma. Idag är det mer ett tillfälle att umgås med tjejerna innan det nya livet med blöjbyten, amning och sömnlösa nätter börjar.

Ofta handlar en baby shower om att överösa mamman med presenter. Det ska "dusch" presenter över mamman. Presenterna öppnas sedan under högtidliga former när alla sitter samlade. Att ge presenter innan barnet är fött kan kännas lite konstigt eftersom man traditionsenligt i Sverige normalt inte ger presenter innan förlossningen, då detta kan anses otursamt.

Baby showern arrangeras och hålls vanligen hos och av en nära vän, syster eller annan närstående. Detta för att det inte ska se ut som att baby showern bara anordnas för att du själv ska få en massa presenter. En baby shower är ingen överraskningsfest, utan det är helt okej att rådfråga den blivande mamman om ett passande datum. Det skulle ju vara förfärligt om inbjudningar skickades ut och sen visar det sig att huvudpersonen inte kan närvara.

Vanligen hålls en baby shower i slutet av graviditeten, när det är 1-2 månader kvar till den förväntade förlossningsdagen. När man har det är inte så viktigt, men en stor mammamage gör att det hela blir lite mer äkta. Blir baby showern försenad av olika anledningar eller om barnet är tidigt född så får barnet självklart vara med på tillställningen.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Vem ska man bjuda på en baby shower?

Om det är du som ska anordna baby showern, så har du säkert vissa tankar om vem som ska komma. Traditionsenligt så var det förr bara kvinnor som deltog på en baby shower, då tanken var att detta skulle vara ett tillfälle då man förde kunskap och erfarenheter kring moderskapet vidare till den oerfarne och blivande mamman.

Idag har detta dock förändrats och alla kan närvara vid en baby shower. Idag är det inte ovanligt att även den blivande pappan och andra män är med på tillställningen. Detta gör man precis som man själv känner. Står du för inbjudningarna till baby showern kan det vara bra att stämma av med den blivande mamman så att man inte bjuder någon som hon verkligen inte vill ska komma. Ofta bjuder man in både vänner, familjemedlemmar och ibland även arbetskamrater.

TIPS! Här kan du köpa dekoration och presenter till babyshowern.

Hur går en baby shower till?

Där finns inga regler för hur en baby shower ska gå till. Vill man så kan ett tema på tillställningen hjälpa till att knyta ihop allt. På en baby shower bjuder man ofta på mat och dryck, men sällan en hel middag. Ett tips kan vara att anordna en brunch. Andra alternativ är en pick nick i parken om det är på våren eller sommaren eller varför bara inte träffas någonstans för en hotellfrukost.

Skicka gärna ut inbjudningarna några veckor innan tillställningen så att alla verkligen kan komma samt att de inbjudna hinner med att köpa den perfekta presenten. Bortsett från att socialisera och att fira den blivande mamman så är det presentöppningen som står i centrum för en baby shower.

En baby shower kan hållas både innan och efter barnet är fött. Vanligast är dock att den hålls under de sista månaderna av graviditeten. Om baby showern hålls efter det att barnet har fötts så brukar även barnet vara med på tillställningen. Babyn hamnar då i centrum för tillställningen även om fokus för en baby shower enligt traditionen ska ligga på den blivande mamman.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

bok graviditetÄr du gravid? Dokumentera då din gravidresa.

Den nya boken ”Min graviditet – En veckodagbok” har tagit fasta på att du ska minnas din graviditet. I denna kombinerade faktabok och dagbok kan du både läsa om vad som händer i de olika veckorna samtidigt som du varje vecka kan fylla i hur du mår, vad som händer och dina upplevelser av graviditeten. Boken finns i bokhandeln från och med september 2017.

Köp boken i fysisk bokhandel eller på Adlibris, Bokus eller på CDON.

Annons - texten fortsätter nedanför

Lekar och aktiviteter på en baby shower

En baby shower är inte helt komplett utan att man har en del lekar eller aktiviteter. Det kan då vara kul att köpa lite symboliska priser till vinnarna. Här får du lite tips på aktiviteter till din baby shower:

 • Gissa födelsedatum
 • Para ihop kändisar med namnen på deras nyfödda barn (alternativt med foto)
 • Gissa barnets födelse-längd/vikt/datum
 • Frågesport med barnfrågor
 • Sätt knorren på grisen (alternativt nappen på bebisen)
 • Låt alla ta med foto på sig själv som liten - folk får sen gissa vem som är vem
 • Baby bingo
 • Designa egna babykläder med hjälp av textilfärg
 • Uppskatta magens storlek genom att klippa en bit snöre eller garn - vem kommer närmst?
 • Läs upp eller fråga den blivande mamman vad hon egentligen vet om bebisar. Här har du en lista på 36 annorlunda bebisfakta.
 • Sist men inte minst måste vi rekommendera leken "Gissa kladd i blöjan". Leken är inte riktigt så äcklig som den låter, även om resultatet ser väldigt äkta ut. För leken behöver du 3 stycken blöjor och 3 olika chokladbitar. Smält chokladbitarna i mikron och kleta in en chokladbit i vardera blöja. Skriv ner ett antal chokladmärken på en lapp, inklusive de 3 du använt, och låt alla gissa vilken choklad som ligger i respektive blöja.

  Presenter vid en baby shower

  Gästerna har ofta med stora eller små presenter till den firade mamman. Typiska presenter är blöjor, nappflaskor, tallrikar och bestick till barnet eller babyleksaker. Leksaker och andra mer praktiska/roliga/moderna saker till barn under 1 år hittar du på Barntema. Andra uppskattade presenter är exempelvis klassiska barnböcker, lyxiga hudkrämer, eller barnkläder.

  Presenttips: Köp en färdig presentkorg till nyfödd.

  Praktiska och vanliga presenter är även baby monitors, bedset, babygym eller ett bad kit med termometer och leksaker. Vill du inte ge något praktiskt så kan du ge bort något som exempelvis en vardagsmiddag lagad av dig! Alla föräldrar vet hur jobbigt det kan vara när man inte sovit på natten och haft en dag full med lek och gråt. Det sista man då vill fundera på är matlagning. Kanske kan alla gästerna skiva upp sig på detta och turas om att bjuda på en middag i veckan under de första månaderna.

  Vanligt enligt den amerikanska traditionen är också att man ger bort en blöjtårta (här kan du köpa en blöjtårta). Detta brukar både vara roligt och uppskattat. Vill du göra en egen blöjtårta? Läs våra tips på hur du gör en egen blöjtårta.

  Veronica berättar om sin baby shower:

  När vi hade vår baby shower så valde vi att hålla en baby brunch för våra närmsta vänner. Vi träffades klockan 11 och hade traditionella lekar och presentöverlämning. Vi åt ägg och bacon, pajer och sallad, för att sen avsluta med en riktigt god kladdkaka. Till detta gjorde vi massor av alkoholfria cocktails. Vi hade valt att ha ett enkelt nalletema, där alla tog med var sin favoritnalle från barndomen. Nästan alla hade sin favorit kvar.


  De som läst avsnittet om baby shower läste även om könsavslöjande kalas samt tittade i vår Butiksguide.

  Tips & Idéer

  - Kom ihåg målet med baby showern som är att den blivande mamman ska känna stödet från sina nära och kära.

  - Tidpunkten för baby showern är inte det viktigast men ofta hålls den under de 2 sista månaderna av graviditeten.

  - Välj ett tema på baby showern som kan gå igenom i allt från inbjudningarna till menyn.

  - Välj rätt lekar utifrån de gäster som kommer på baby showern så att alla har lika roligt som du.

  - Svårt med presenter? Be då mamman sätta samman en lista som på ett smidigt sätt kan spridas till de inbjudna.

  - När baby showern väl börjar, slappna av, njut och ha roligt.

  Sponsrat innehåll Barntema

   Vi älskar di små!

  Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

  » Besök Barntema.se

  Havandeskapsförgiftning

  När du går på mödravårdcentralen så testar barnmorskan om du har protein i urinen genom att doppa en sticka i den morgonurinen som du blir ombed att ta med dig. Genom detta test kan barnmorskan kontrollera om du ligger i riskzonen för havandeskapsförgiftning.

  » Mer om havandeskapsförgiftning

  Är du gravid?

  När ska du berätta?
  Du har precis fått reda på att du är gravid och ska bli pappa eller mamma, men hur berättar man för sin omgivning? Vem ska man berätta för först av alla? Har man träffats länge så kanske ens föräldrar förväntar sig att det snart skall vara dags för barn. Men det är långt ifrån alla situationer där det är väntat och självklart.

  » Läs mer