Mors dag

Mors dag

Mors dag firas alltid den sista söndagen i maj månad. Vi tipsar om fina presenter till mors dag och kul saker man kan göra. Mor dags frias i Sverige efter en amerikansk högtid. Det är ingen helgdag, men mors dag är trots detta helig för många familjer.

När och varför firas mors dag?

Mors dag firas alltid sista söndagen i maj månad. Då datumen förskjuts något så varierar det faktiska datumet, men då det alltid är den sista söndagen så är det relativt enkelt att komma ihåg.

Ursprungstanken med mors dag är att vi ska stanna upp och tänka på våra mammor, uppskatta dem för vad de gjort och vad de gör och samtidigt fira dem. Mors dag är en av våra största, äldsta och mest uppmärksammade dagar som firas i Sverige. Mors dag räknas dock inte som en helgdag i Sverige och det finns således inte något krav på att hissa svenska flaggan denna dag, även om det är vanligt.

När är mors dag 2023?

För 2023 infaller mors dag den 28 maj. Mors dag firas alltid den sista söndagen i maj månad.

När var mors dag tidigare år?

  • För 2022 inföll mors dag söndagen den 29 maj.
  • För 2021 inföll mors dag söndagen den 30 maj.
  • För 2020 inföll mors dag söndagen den 31 maj.
  • För 2019 inföll mors dag söndagen den 26 maj.

Mors dag present

På mors dag är det dags att skämma bort sina mamma lite extra. Uppmärksamheten är det viktigaste så gåvor är inget måste även om det alltid är trevligt. Vanliga mors dag presenter är smycken, blommor, massage och ofta något som anspelar på barnen. Tavlor är en present som ökat snabbt i popularitet.

Presenter på mors dag från barnen

Barnen som har begränsad eller ingen budget kan gärna ge något betydelsefullt och handgjort. Många barn ritar fina teckningar som ges till mamma på denna dag. Är barnen lite äldre så kan de ge och skapa så kallade frikort eller köpbiljetter. På en biljett kan det exempelvis stå 5 minuters massage, 20 minuters tystnad, osv.

Erbjudande inför mors dag

Här har ni tips och erbjudande till mors dag. Länkarna är annonslänkar och öppnas i ett nytt fönster.

  • Köp en snygg inredningspryl till hemmet från någon av varumärkena Anders Petter, Table Top stories, Carolina Gynning, Eva Solo eller IIttala. Ni hittar produkterna på Cervera.se.
  • Smycken är alltid uppskattade så varför inte en ring, örhängen, halsband, armband, klocka eller någon annan accessoar. Du hittar dem på Guldfynd.se eller Hallbergs.se.
  • Kläder och kosmetik är också uppskattat och ett brett utbud av dam- och barnkläder, samt underkläder och kosmetik hittar du på Lindex.se.
    (tom 20maj får du 20% rabatt på barnkläder, ange rabattkoden kids1920 i kassan).
  • En färgglad blomma säger mer än tusen ord. Varför inte köpa en blomma till en mamma som redan har allt. Beställ online och få buketten skickad hela vägen hem. Besök Interflora.se.
  • En klassisk bok är alltid en uppskattad present. Idag har dock Adlibris långt mycket mer än bra böcker så kanske hittar du även något annat passande till mors dag. Besök Adlibris.se.

Fler tips

Låt mors dag vara mammas dag

Mors dag bör vara en dag med mamman i fokus. Därför bör man inte ge presenter till exempelvis barnen. Visst kanske en mamma önskar sig praktiska saker till sin lilla guldklimp, men mors dag är fel dag att köpa denna typ av presenter som är till familjen eller barnet och inte till mamman. På Mors dag bör det fokuseras på mamman!

Varför firar man mors dag?

Precis som så många andra traditioner så kommer även mors dag firandet från USA. Den som ligger bakom firandet är den amerikanska lärarinnan Anna Jarvis (1864-1948). Anna ville hedra sin mamma Ann Jarvis när hon gått bort och började således fira sin mors dag på årsdagen efter bortgången.

Den 10 maj 1908 hölls en gudstjänst i den amerikanska staden Philadelphia med fokus på fjärde budet i Bibeln; ”Hedra din fader och din moder”. Anna Jarvis dekorerade kyrkan och delade ut blommor till besökarna. Mors dag spreds sedan som tradition  runt om i USA och blev redan 1914 officiell helgdag i USA. I USA och många andra länder såsom i Finland och Danmark så firar man mors dag den andra söndagen i maj.

När kom mors dag till Sverige?

Det tog inte lång tid för mos dag att komma till Sverige. Redan 1919 kom mors dag firandet till Sverige på initivativ av författaren Cecilia Bååth-Holmgberg. Året därpå gavs en speciell skrift ut med råd på om hur morsdagsfirandet kunde gå till. Det tog dock ganska lång tid innan mors dag fick något större genomslag i Sverige.

I Sverige firas mors dag senare än i många andra länder. Orsaken till detta är självklart att det ska vara efter lön, men även att våren ska ha kommit lite längre och att det därför ska vara möjligt att gå ut och plocka blommor till mamma.

Läs även mer om Fars dag

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar för dig som är gravid

spökveckor gravid

Spökveckor gravid

Många gravida upplever någon gång under graviditeten att symtom och tecken plötsligt försvinner. Dessa perioder kallas för spökveckor. Vanligaste är det att spökveckorna infinner sig när du är gravid i slutet av första trimestern till i mitten av den andra trimestern. 

Läs artikeln »
gravid illamående

Illamående gravid

Är du gravid och illamående? Runt hälften av alla gravida upplever illamående under graviditeten. Värst är det på morgonen. Det  börjar redan tidigt i graviditeten. Vi ger tips på hur du kan lindra graviditetsillamåendet. Hur länge är man egentligen illamående under graviditeten? 

Läs artikeln »
gravid symptom hudbristningar under graviditeten

Hudbristningar under graviditeten

Bristningar eller hudbristningar är vanligt när man är gravid och det drabbar mer än hälften av alla gravida. Bristningarna kommer främst på mage, bröst, rumpa och lår. Hudbristningarna går inte att undvika, men de försvinner med tiden.

Läs artikeln »
symptom gravid

Tecken på graviditet

Det finns ett antal tecken och symptom som kan avslöja att du är gravid. Vilka gravidtecken stämmer in på dig? I denna artikel listar vi 15 tecken och symtom på graviditet.

Läs artikeln »
fostervatten

Fostervatten

Fostervattnet finns för att på olika sätt skydda barnet. Om mängden fostervatten är för liten eller för stor, så kan detta vara negativt för fostret. Mängden fostervatten varierar under graviditen och det byts ut flera gånger om dagen. Vad händer då om det är för mycket eller för lite fostervatten? I denna artikeln reder vi ut allt om fostervatten.

Läs artikeln »
hantera förlossningsrädslan

Hantera förlossningsrädslan

Hantera och kontrollera din förlossningsrädsla med hjälp av dessa tips och råd. Det går att hantera sin förlossningsrädsla, men det är svårt att helt bli av med sin rädsla och oro inför förlossningen.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.