skallteorin ultraljud

Skallteorin – ett sätt att avgöra barnets kön

Enligt skallteorin så är det huvudformen som avslöjar vilket kön bebisen har. I denna artikel kan du lära dig mer om skallteorin, vad den innebär och hur du tolkar ultraljudsbilden för att tyda om det är en pojke eller flicka. 

Det finns många olika sätt och se och förutspå en bebis kön redan under tiden i magen. En sådan teori är skallteorin som går ut på att man kollar huvudformen på en ultraljudsbild för att se om det är en pojke eller flicka. 

Enligt skallteorin så är det huvudformen som avslöjar vilket kön bebisen har. I denna artikel kan du lära dig mer om skallteorin, vad den innebär och hur du tolkar ultraljudsbilden för att tyda om det är en pojke eller flicka. 

Vad är skallteorin? 

Vid skallteorin använder man, precis som vid NUB-teorin, sig av ultraljudsbilden som du får vid KUB i vecka 12. Fostret ska ligga i profil där man tydligt ser barnets huvudform. 

Hur tolkar jag resultatet? 

Enligt skallteorin så är det: 

En flicka om huvudet är rundat, dvs har ett rundare pannben.

En pojke om huvudet är platt, dvs har ett plattare pannben.

Läs även: Vilket vecka kan man se barnets kön?

Kan man lita på skallteorin? 

Där finns ingen vetenskap i detta test utan det är mer eller mindre en gissningslek. Se det därför inte skalltestet som en sanning utan som en kul grej som kanske stämmer, kanske inte. 

Vill du läsa om andra teorier för att ta reda på barnets kön?

Här kan du ta vårt test för att se om det är en pojke eller en flicka

Andra teorier är: Rödkålstestet, måntestet eller ringtestet.

Fler artiklar för dig som är gravid

Minskade Fosterrörelser

Fosterrörelser – minskade fosterrörelser

När du är gravid så känner du under större delen av graviditeten av fosterrörelser. Ofta är de som mest märkbara runt vecka 30 och du bör aldrig uppleva minskade fosterrörelser. Känner du inte inte av några rörelser så hittar du här även tips för att känna fosterrörelser.

Läs artikeln »
manad 4 5 6

Gravid månad 4, 5 och 6

Följ med i graviditeten och fostrets utveckling månad för månad. Vad är det egentligen som händer där inne i magen när du är gravid i månad 4, 5 och 6? Vad innebär det att vara gravid? 

Läs artikeln »
tvillingar vill ha

Vill du ha tvillingar?

Vill du ha tvillingar? Om du väldigt gärna vill ha tvillingar så visar vetenskapen att det finns ett par sätt som ökar sannolikheten för att du ska få tvillingar. Följ dessa tips så är chansen större att du föder tvillingar.

Läs artikeln »
dadlar gravid

Dadlar gravid

Det går bra att äta dadlar när man är gravid. Dadlar är dessutom nyttiga och enligt en del studier så tyder det på att de kan göra förlossningen lättare.

Läs artikeln »
Packa förlossningsväskan

Packa förlossningsväskan

Du bör packa din förlossningsväska eller bb väska i god tid innan det är dags att åka till förlossningen. I den ska du packa det nödvändigaste till dig och barnet. En förlossningsväska bör innehålla kläder, bindor, inneskor, hygienartiklar, mm. Väskan som du har med dig till förlossningen kallas även bb-väska.

Läs artikeln »
Livmodertappen

Livmodertappen gravid

Längst ner är livmodern formad som en tapp  som kallas livmodertappen.Tappen är både hård och mjuk. Vissa kan uppleva smärta vid beröring av livmodertappen och andra kan känna illamående, yrsel eller andra obehag. Många kan inte känna sin egen livmodertapp så om du försöker och inte hittar den, så ska du inte vara orolig.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.