skallteorin ultraljud

Skallteorin – ett sätt att avgöra barnets kön

Enligt skallteorin så är det huvudformen som avslöjar vilket kön bebisen har. I denna artikel kan du lära dig mer om skallteorin, vad den innebär och hur du tolkar ultraljudsbilden för att tyda om det är en pojke eller flicka. 

Det finns många olika sätt och se och förutspå en bebis kön redan under tiden i magen. En sådan teori är skallteorin som går ut på att man kollar huvudformen på en ultraljudsbild för att se om det är en pojke eller flicka. 

Enligt skallteorin så är det huvudformen som avslöjar vilket kön bebisen har. I denna artikel kan du lära dig mer om skallteorin, vad den innebär och hur du tolkar ultraljudsbilden för att tyda om det är en pojke eller flicka. 

Vad är skallteorin? 

Vid skallteorin använder man, precis som vid NUB-teorin, sig av ultraljudsbilden som du får vid KUB i vecka 12. Fostret ska ligga i profil där man tydligt ser barnets huvudform. 

Hur tolkar jag resultatet? 

Enligt skallteorin så är det: 

En flicka om huvudet är rundat, dvs har ett rundare pannben.

En pojke om huvudet är platt, dvs har ett plattare pannben.

Läs även: Vilket vecka kan man se barnets kön?

Kan man lita på skallteorin? 

Där finns ingen vetenskap i detta test utan det är mer eller mindre en gissningslek. Se det därför inte skalltestet som en sanning utan som en kul grej som kanske stämmer, kanske inte. 

Vill du läsa om andra teorier för att ta reda på barnets kön?

Här kan du ta vårt test för att se om det är en pojke eller en flicka

Andra teorier är: Rödkålstestet, måntestet eller ringtestet.

Fler artiklar för dig som är gravid

trippeltest

Trippeltest

Ett trippeltest erbjuds som ett alternativ till KUB-testet. Trippeltestet är en kombination av blodprov och ett snabbt ultraljud. Vad får man då för svar efter ett trippeltest?

Läs artikeln »
gravid symptom yrsel under graviditeten

Yrsel under graviditeten

Yrsel och svimningskänslor under graviditeten är mycket vanligt. Rädslan att yrseln ska få en att trilla och skada barnet är stor. Om du känner av yrsel eller svimningskänslor så ska du försiktigt sätta dig ner. Läs mer om yrsel under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
traning under graviditeten vecka for vecka

Träning vecka för vecka

Hur ska man träna under olika veckor när man är gravid? Skiljer sig träningen åt från vecka till vecka när man är gravid? När kan man göra vilka träningsmoment när man är gravid?

Läs artikeln »
Gravid vecka för vecka

Gravid vecka för vecka

Gravid vecka för vecka. Följ din och fostrets utveckling vecka för vecka under graviditeten. Hur växer barnet? Vilka organ utvecklas nu? Hur ska du förvänta dig att må under en viss vecka i graviditeten? I vilken vecka är risken för missfall störst? Följ din graviditet vecka för vecka i vår guide över graviditeten.

Läs artikeln »
faderskapstest

Faderskapstest

Faderskapstest och pappatest. Vill du vara helt säker på att du är pappa till barnet så kan du utföra ett faderskapstest. Genom att analysera pappan och barnets DNA kan man säkerställa faderskapet. Mer fakta om faderskapstest och om hur det går till?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.