Barns utveckling 3 - 4 år

Barns utveckling 3-4 år

Utvecklingen när barnet är 3 till 4 år går fortfarande fort. Det är nu personligheten som styr barnets utveckling. Barns utveckling tre till fyra år går snabbt och för många föräldrar kommer utvecklingskurvans branta riktning som en överraskning. 

Vad händer i barnets utveckling mellan 3 och 4 år

Barn i denna åldern är ofta glada och nöjda personer. Utvecklingen när barnet är 3 till 4 år går fortfarande fort. Det är nu personligheten som styr barnets utveckling. Barnet kan nu förstå verbala uppmaningar och vid 3 år tala i minst treordsmeningar.

När barn är tre år så har de flesta treåringar kommit över problem som hör småbarnsåren till. Detta kan vara att äta själv, sova ordentligt på natten samt kiss och bajs problem. Många barn är nu blöjfria, men en del har kanske fortfarande blöja på natten. Barns olikheter börjar nu att märkas och bli tydligare. Tänk på att alla barn är olika och att de gillar olika saker. Vissa kan redan nu läsa enklare text, andra kan inte läsa alls. Vissa är utåtriktade, andra är blyga. Jämför inte kunskap och prestation, utan låt barnet vara barn.

Barnets sociala utveckling 3-4 år

En lugnare fas ligger nu framför er och barnet testar gränser i mindre utsträckning än vad barn i tvåårsåldern brukar göra. Barn i denna åldern vill gärna göra saker själv och vill ha beröm och positiv uppmärksamhet när det lycka med något. Skillnaden mellan pojkar och flickor börjar märkas tydligt. Personligheten börjar nu ta form och ofta kan man redan nu se om det är en liten nattuggla, samlare, slarver eller professor man har i sitt hem.

Barn som är mellan 3 och 4 år kan ofta tycka världen är stor och skrämmande. De kan lätt bli skrämda och det är inte ovanligt att de har en period då de är mörkrädda. Låt i så fall barnet ha en liten lampa tänd på natten. Barnet kan nu också förstå vad idag eller imorgon betyder och likaså då, nu och sedan. Barn uttrycker ofta dåtid som ”igår” och framtid som ”imorgon”.

För en del barn i treårsåldern är det viktigt med millimeterrättvisa, dvs att allt ska vara lika. Får ett barn saft ska alla ha saft, får ett barn två kakor så ska alla ha två kakor, osv. Konflikter och bråk mellan barn är vanligt i denna ålder, men de tycker ändå om att leka med andra barn. Barn runt tre år tycker även om att titta och observera. Barn är nu medvetna om sitt kön och vet vilka i omgivningen som är pojkar och vilka som är flickor.

Humorn tar fart i denna åldern och barnet kan nu medvetet få andra att skratta, vilket stärker barnets självkänsla. Prat om kiss och bajs är inte ovanligt nu. Ofta har barnet fortfarande en förälder eller en person som det tyr sig lite extra till i den här åldern. När barnet närmar sig 4 år blir det lättare att vara ifrån föräldrarna, dela leksaker och vänta på sin tur.

Läs mer: Barnets personlighet enligt stjärntecknen.

Barnets fysiska utveckling 3-4 år

Utvecklingen går fort och man kan knappt tro att barnet redan fyllt 3 år. Barnet har nu blivit längre och slankare och alla 20 mjölktänderna brukar ha kommit. När barn är tre år så kan de hoppa jämfota åtminstone ett hopp, stå en stund på ett ben, gå i trappor med ett steg i taget och åka trehjuling. När de närmar sig 4 år kan de kanske redan cykla med stödhjul.

Barnet ritar omväxlande med högra och vänstra handen. Barnet kan också klä på och av sig enklar klädesplagg. Ofta kan de även sätta på sig skorna också, men de behöver fortfarande hjälp med att knyta dem eller med att fästa kardborrbanden.

Finmotoriken utvecklas nu allt mer och barnet kan nu röra fingrarna oberoende av varandra. En barn börjar nu hålla pennor och kritor mellan tummen och pekfingret istället för att hålla med hela handen. Vissa barn kan redan nu skriva enstaka bokstäver och ibland till och med sitt eget namn.

Barn runt tre års ålder sluta normalt med blöja. Barn lär sig nu istället att gå på pottan eller toaletten, men hälften av barnen behöver fortfarande blöja på natten. Det finns dock barn, och det är inte ovanligt, som har blöja upp till fyra års ålder. Normalt är pojkar något senare än flickor. Stressa inte barnet, utan introducera pottan eller toaletten långsamt och låt det komma när barnet känner sig tryggt.

Vad kan barn som är 3-4 år?

Barn kan olika och är olika. Fokusera inte för mycket på enskilda saker, utan se till helheten. Här är några saker som de flesta barn i ålder 3-4 år klarar av att göra:

• Rita cirklar, kvadrater och huvudfotingar
• Lägga pussel med runt 6 bitar
• Kan använda en sax
• Kan sparka en boll framåt
• Räkna två till tre föremål
• Sortera enligt färg
• Kan lösa konflikter
• Kan berätta och beskriva enklare saker
• Leker mer fantasifulla rollekar
• Kan gå upp och nedför trappor helt utan hjälp eller stöd
• Förstår innebörden av lika och olika
• Betraktar sitt ”jag” som en egen personlighet med kropp, själ och känsor
• Kan utföra instruktioner i tre steg
• Leker Mamma och Pappa
• Fantiserar att okända saker är monster
• Kan ofta inte skilja på verklighet och fantasi

Barnets språkutveckling 3-4 år

När barn är i treårsåldern så använder de redan många ord och korta meningar. Talet blir nu allt tydligare och mer begripligt. Barnet i åldern mellan 3 och 4 år älskar ofta sång, ramsor och ord. De snappar upp, hör och ser allt. Vanliga frågor nu är: Varför då? Vad är det? Eller ”Vad står det där?”

Hos treåringen utvecklas ordförrådet och talförmågan snabbt. Ofta snubblar barnet på orden då det försöker prata fort och intensivt. Barn i denna åldern hakar sig ibland och det kan även låta som stamning. Ge barnet tid att uttrycka sig och avbryt dem inte. Det är bra att låta barnet anstränga sig för att få fram meningen istället för att en vuxen fyller i eller skyndar på barnet.

Barn som är mellan 3 och 4 år kan ofta göra sig förstådda även av människor de inte känner. De talar i hela meningar på tre till sex ord per mening. Ofta kan barn nu även återberätta kortare sagor. Vill stimulera barnets språkförmåga så ska du läsa mycket för barnet. Be även barnet att berätta saker för dig. Prata mycket om färger, siffror och former i det dagliga talet. Titta på bilder och turas om att berätta vad ni ser.

Läs även: Lider ditt barn av nattskräck?

Vanliga konflikter

Barnet kan nu mycket väl ha varit ett bra tag i den kämpiga tvåårstrotsen. Kanske är perioden över, men den kan också hålla i sig ytterligare ett tag. Runt treårsåldern brukar den dock jämna ut sig. Runt 3 år brukar barnet gå in i en lugnare period, bli mindre provocerande, mindre trotsande.

Läs även om barnets utveckling 2-3 år eller barns utveckling 4-5 år.

Fler artiklar om barn och föräldraskap

prematur for tidigt fodda kroppen

Kroppen hos prematura barn

Kroppen hos prematur barn. Hos för tidigt födda barn har kroppen inte hunnit med att utvecklas i den utsträckning som det krävs för att upprätthålla alla kroppens funktioner. Hur tidigt barnet är fött påverkar hur mycket hjälp barnet behöver. Fakta och information om barnets kropp och dess funktioner när de är tidigt födda.

Läs artikeln »
nar barn ar sjuka

När barn är sjuka

När barn är sjuka behöver de kärlek och närhet. Barn som har feber och är sjuka behöver dricka mycket vätska. Barn som är sjuka behöver också vila och sova. Råd om hur du tar hand om ditt barn när det är sjukt.

Läs artikeln »
anknytningsteori

Anknytningsteori

Anknytningsteori är viktigt för barn och föräldrar. Barns anknytning till en förälder börjar redan när barnet föds. Man talar ofta om anknytning utifrån trygg eller otrygg, vilket vi berättar mer om i denna artikel.

Läs artikeln »
barn lus loss

Huvudlöss – löss på barn

Har ditt barn löss? Hur sprids löss? Vad är löss? Vi guider dig igenom allt som har med löss att göra så att ditt barn snabbt blir lössfri. Löss för inte med sig smittor, så de är inte farliga i sig. Löss beror inte heller på dålig hygien.

Läs artikeln »
pku

PKU-prov

PKU-prov. PKU-prov görs för att se om barnet lider av någon av de ovanliga sjukdomarna phenylketonuri (PKU), galaktosemi, sköldkörtelhormonbrist eller binjurebarkhormonbrist. Hur går ett PKU prov / test till? Var sticker man barnet vid PKU prov?

Läs artikeln »
barn pojke langd

Längdkurva pojkar 0-12 månader

Längdkurva för pojkar 0 till 12 månader. Hur lång är vanligtvis en pojke när han föds och hur växer han fram tills han fyller 1 år? Här får du statistik på hur långa pojkar vanligtvis är vid olika tidpunkter under det första året. Längdkurvan är tydligt utmarkerad i diagrammet.

Läs artikeln »
skriker

Barn skriker / gråter

Skriker och gråter ditt barn / bebis? Alla barn skriker och gråter! Skrikande bebisar kan vara hjärtekrossande men samtidigt frustrerande. Hur tröstar man barnet? Varför skriker / gråter min bebis? Hur får man en skrikande bebis att sluta skrika och gråta?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.