barnvakt första gången

Barnvakt för första gången

Första gången du har barnvakt så kan det kännas jobbigt för dig som förälder eller för ditt barn. Du har levt nära ditt barn under en tid och att ge ansvaret till någon annan kan kännas jobbigt.

Innehåll i denna artikel

När du kan använda en barnvakt för första gången är egentligen helt upp till dig. Det finns ingen regel som säger att något tillfälle är bättre än något annat och forskningen går isär. Du kan antingen låta nära eller kära vara barnvakt eller så kan du anlita ett professionellt företag såsom Stor & Liten barnpassning eller NannyDirekt.

I denna artikel får du tips och råd om när och hur du kan göra vid första tillfället med barnvakt. Du hittar nedan rubriker i artikeln: 

 • Varför ska man ha barnvakt?
 • När kan man ha barnvakt första gången?
 • Underlätta första gången med barnvakt
 • Vem ska vara barnvakt
 • Barnvakt över natten första gången
 • Passa hemma eller borta
 • Sammanfattande tips

Varför anlitar man en barnvakt?

Orsaken till att föräldrar skaffar barnvakt varierar mycket beroende på behov och situation. Att ha små barn begränsar till viss del möjligheten till socialt umgänge och möjligheten att umgås tillsammans. Det kan också vara så att ni upplevt en jobbig situation i hemmet såsom kolik med många vakna nätter. Då kan det vara skönt att bara få komma bort i några timmar. För andra kanske det bara är skönt att komma iväg några timmar på kvällen eller helgen för att ta en fika, shoppa eller bara få umgås.  

Om båda föräldrarna arbetar så kan det också vara svårt att få ihop vardagslivet. Att någon dag i veckan få hjälp med hämtning eller lämning och kanske enklare matlagning kan då vara väldigt värdefullt. Behovet av barnvakt är något som endast föräldern kan svara på.

När kan man ha barnvakt första gången? 

För att svara på denna fråga så måste man utgå ifrån er personliga situation och barnet. En del föräldrar tycker det är svårt att vara ifrån sitt barn, särskilt under det första året. De flesta små barn vill samtidigt helst vara med sina föräldrar och gränsen för hur länge föräldern kan vara i väg beror på barnets inställning, vana och mognad. 

Har du behov av, eller om du måste exempelvis beroende på ditt jobb, vara ifrån barnet mycket så kan det vara bra att redan tidigt välja barnet att en barnvakt inte är något konstigt. Träffar barnet regelbundet nära och kära eller någon annan återkommande person så är detta det normala för barnet som inte vet något annat. 

För ett barn att vara ifrån sina föräldrar under några timmar eller över natten är inget som kommer att skada eller påverka barnet på något negativt sätt. Så länge du är en trygg punkt för barnet som finns där i vardagen med daglig kontakt så kommer det inte göra något i det långa loppet. För barnet kan det tvärtom vara positivt att få in nya människor i sitt liv och man ska inte glömma att barn är nyfikna individer som stimuleras av nya intryck.

Läs mer om: Anknytningen

Separationsångest

För barnet är föräldern i fast punkt, särskilt under det första året. Separationen, som ofta framstår som känslomässigt smärtsam, är dock inte baserad helt på känslor. Små barn som lär sig krypa har inbyggt (precis som många andra djur) att de ska hålla sig nära sin förälder. Om inte denna känsla funnits hade de helt enkelt kunnat krypa iväg från föräldrarna och utsätta sig för risk. Om föräldern ersätts med en annan person, exempelvis en barnvakt, så lär sig barnet snabbt att detta är den nya personen att följa. 

För dig som förälder kan separationsångesten dock vara betydligt mer känslostyrd. Försök att se det positivt och att saknad och separation ofta leder till ännu starkare band när man väl ses.

Läs mer om: Barns utvecklingssprång

Vem ska vara barnvakt? 

Vem som är barnvakt första gången är inte det viktigaste, utan det som är viktigt är att ditt barn är tryggt med personen som ska passa barnet. 

Mor- och farföräldrar

Har man mor- och farföräldrar i närheten är detta ett bra alternativ. Dessa är ofta tacksamma för att få träffa och passa sina barnbarn. Detta är ofta en mycket bra läsning när ni är i behov av barnvakt vid enstaka tillfällen eller när ni behöver barnvakt första gången. Vid behov som är mer regelbundet så kanske de inte orkar (beroende på ålder) eller kan ge barnen den stimulans som krävs. 

Syskon

Har ni en större åldersskillnad på barnen så kan ni ha den perfekta barnvakten i ert hem. Det finns många fördelar med detta och är det en möjlighet så är det en bra lösning. De nackdelar som ibland lyfts fram av föräldrar är att syskonbråk gör det svårt och att det äldre syskonet kan ha svårt att ta fokusera på sin lillasyster eller lillebror när hans eller hennes kompisar (eller mobilen) fångar det primära intresset.

Anlita utomstående barnvakt

Det är inte alla som har mor- och farföräldrar eller syskon boende runt hörnet och kanske är de av andra alternativ inte aktuella som barnvakt för ert barn.

Ett alternativ är då att anlita ett externt företag så som Stor & Liten barnpassning eller NannyDirekt. Om du planerar att anlita en extern barnvakt första gången, eller för löpande behov, så skulle vi rekommendera att hitta detta via en professionell förmedlare av barnvakter. Med ett företag som fokuserar på detta så garanterar du att rätt bakgrundskontroller är gjorda och du får också ta del av deras utbildning och erfarenhet av hur det fungerar vid barnpassning första gången. 

Det är lätt att tänka att man kan hitta någon via kompisars vänner eller via någon annonslapp i den lokala livsmedelsbutiken. Du ska då vara medveten om att personen inte är försäkrad och sannolikt heller inte är utbildad inom exempelvis HLR om olyckan skulle vara framme. 

Passa hemma eller borta första gången

Var barnet passas är också något som man måste känna av med barnet. Om barnet gillar trygghet så kan det vara bra att introducera så få förändringar åt gången som möjligt. Första gången med barnvakt så kan det då vara bra att låta barnvakten komma till er. Barnet är då kvar i sin trygga hemmamiljö, sover i sin egen säng och vet var alla saker är och vilka regler som gäller. Låt de får umgås i lugn och ro och ge dem tid att lära känna varandra. Barn älskar uppmärksamhet så för en barnvakt är det viktigt att hänge sig fullt ut till barnet i stället för att prata med er som föräldrar. 

Är ditt barn något av en utforskare så kanske det fungerar utmärkt att vara på en annan plats. Detta kan vara hemma hos någon annan men första gången kan även vara på en lekplats eller på ett lekland eller liknande. Att göra en rolig aktivitet med barnvakten kan göra det lättare och skapa en känsla av att det är en rolig händelse.   

barnvakt första gången

Annons från Stor & Lite barnpassning

Behöver ni barnvakt?

Låt Stor & Liten barnpassning hjälpa dig med utbildade och kontrollerade barnvakter. Enstaka timmar eller abonnemang, pris från 149 kr/tim efter RUT. Alltid samma barnvakt.
Läs mer här.

7 tips när du använder barnvakt för första gången

Sammanfattningsvis så kommer här 7 tips till dig som ska använda dig av barnvakt för första gången: 

 1. Var hemma första gången. Första gången ditt barn träffar en ny person eller barnvakt, som ska passa barnet, så är det bra att du är hemma. Ge ändå barnet tid att ensam umgås med barnvakten. 
 2. Gå i väg kortare stunder. För vissa barn är det inget problem att anlita barnvakt. Men är det jobbigt för dig eller för barnet så kan det vara bra att börja med några timmar och sedan öka tiden. 
 3. Låt barnvakten komma till er. Första gången med barnvakt kan det vara bra att låta barnvakten komma till. Detta ger barnet ett tryggt element för att inte tala om det praktiska med att allt, såsom mat, ombyte och blöjor, finns att tillgå.
 4. Ändra inte för många rutiner. Berätta för er barnvakt vilka rutiner ni brukar följa. Ert matschema och sovschema är exempelvis viktigt att följa då detta är något som barnet omedvetet lärt sig (precis som att vi som vuxna alltid blir hungriga vid samma tidpunkt).
 5. Lämna något som doftar dig. När du är iväg så kan det vara en trygghet för barnet att få lov att känna din doft, särskilt när barnet ska sova. Detta kan vara ett klädesplagg eller en gosefilt / gosedjur som du haft nära dig.
 6. Säg adjö och gå. När du lämnar barnet är det viktigt att du visar barnet att du går. Var glad och berätta för barnet att du går nu, men att du kommer tillbaka senare. Gör inte avskedet onödigt långt eller känslomässigt. 
 7. Ni kan ju alltid ses digitalt. Om du eller barnet vill så kan ni ju idag utan problem höras via videosamtal. Ring dock strategiskt och om du vet att barnet är känsligt så ring inte precis innan maten eller innan nattningen. 

Fler artiklar för dig med familj

faderskapstest
Faderskapstest

Faderskapstest och pappatest. Vill du vara helt säker på att du är pappa till barnet så kan du utföra ett faderskapstest. Genom att analysera pappan och barnets DNA kan man säkerställa faderskapet. Mer fakta om faderskapstest och om hur det går till?

Läs artikeln »
Trotsåldrar / trotsåldern
Trotsålder / trotsåldrar

Trotsåldern är inte ett år, utan en återkommande period. Barn trotsar hela tiden och det är en del av deras utveckling. Trotsåldrar / trotsåldern återkommer regelbundet och det finns därför vissa åldrar som är mer utmärkande än andra.

Läs artikeln »
inskolning dagis förskola
Inskolning på dagis / förskola

Inskolning på dagis / förskola. Hur går inskolningen till när ditt barn börjar på dagis / förskola? Inskolningen pågår ofta i cirka 2 veckor då barnet får vänja sig vid den nya miljön som dagiset innebär för ett litet barn.

Läs artikeln »
doppresent
Doppresent – doppresenter

Vad förväntas du egentligen att köpa för doppresent? Vi går igenom doppresenter, tips på doppresenter samt vad du kan köpa beroende på vilken relation du har till barnet som ska döpas. 

Läs artikeln »
Underhållsstöd
Underhållsstöd

Underhållsstöd kan betalas ut när den förälder som inte bor med barnet kan betala något underhåll. I denna artikel kan du läsa mer om reglerna och kriterierna kring fullt underhållsstöd, utfyllnadsbidrag och inkomstprövat underhållsstöd vid växelvis boende.

Läs artikeln »
sex efter förlossning
Sex efter förlossning

När kan man ha sex efter en förlossning och vad bör man tänka på? Efter en förlossning är sex kanske inte det första man tänker på. Innan man har sex är det viktigt att man har läkt och man bör även ha slutat blöda. Att man väntar handlar om infektionsrisken. Efter förlossning går det annars bra att ha sex precis när man vill. 

Läs artikeln »
separera bonusbarn
Bonusbarn

Att leva med ett bonusbarn. Att bli bonusbarn är inte lätt för ett barn. Särskilt inte om det kommer efter en svår skilsmässa som varit fylld av konflikter och tuffa beslut för ett barn. Tänk på att det tar tid att bygga en relation mellan bonusförälder och bonusbarn, ofta mellan 5 och 10 år. Ett annat ord för bonusbarn är styvbarn.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.