Gå över tiden

Gå över tiden

Att gå över tiden när man är gravid är inget ovanligt. Hela 70% går över tiden om man utgår ifrån det beräknade förlossningsdatumet. Att vara överburen eller att gå över tiden är egentligen att föda efter vecka 42.

Gravid och överburenhet

Du har gått över tiden, s.k. överburen, efter vecka 42. Vanligast är det att förstföderskor går över tiden. Man vet inte varför det blir vanligare att man går över tiden, men det finns flera faktorer som spelar in.

Vanligast är det att förstföderskor går över tiden, men den gravida kvinnans ålder kan också spela roll. Desto äldre den gravida kvinnan är, desto större risk är det att gå över tiden. Även rökare går oftare över tiden. Forskning har också visat att barnets kön spelar viss roll, pojkar har en tendens att födas senare.

Barn som går över tiden har ofta ett typiskt utseende; skrynklig och fjällande hud, långa naglar, mycket hår och lite mindre fett under huden.

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Att gå över tiden

Trots att du får ett beräknat förlossningsdatum hos barnmorskan så är det väldigt få som föds på just denna dag. Hela 70% av alla barn föds efter detta datum. Det sägs att ungefär 5% av alla gravida föder på just det beräknade förlossningsdatumet.

Att gå över tiden, vilket även kallas överburen, innebär att du föder efter vecka 42, dvs. 42+0. Att vara gravid efter det datumet du fått hos barnmorskan kan ha sina fördelar. Bland annat så hinner livmodertappen mogna och livmodermunnen hinner bli mjuk och öppna sig. Hormonet relaxin får ytterligare tid att mjuka upp dina bäckenfogar så att förlossningen kan ske så smidigt som möjligt.

Mer om: Igångsättande av förlossningen

Varför går man över tiden?

Överburenhet, dvs att gå över tiden, inträffar för runt 5% av alla gravida kvinnor. Varför man går över tiden är inte helt klart, men hormoner tros spela en viktig roll. Bland annat så producerar barnet en del hormoner som signalerar när det är redo för förlossningen. När graviditeten är fullgången blir livmodern redo för värkar och känsligare för vissa hormoner.

En annan orsak till att man går över tiden kan även vara att det handlar om en felräkning av graviditetens längd. Trots moderna diagnosmetoder kan det ibland vara svårt att ta reda på exakt när graviditeten startade.

Komplikationer när man går över tiden

Normalt innebär det inga problem att gå över tiden med mer än två veckor. Det finns dock vissa komplikationer som är mer vanliga:

  • Problem med moderkakan som är som mest välutvecklad runt en månad innan beräknad förlossningsdatum. Efter det så åldras den, vilket kan leda till att barnet får för lite näring och försämrad syretillförsel. Detta gör att barn som går över tiden, ibland kan vara magra och rynkiga i huden.
  • Avföring i fostervattnet. När barnet är överburet är det vanligare att barnet bajsar i fostervattnet, vilket ökar risken för att barnet ska få ned förorenat fostervatten i luftvägarna i samband med förlossningen. Läkaren kan då behöva suga rent luftvägarna och/eller kan barnet behöva syrgas och hjälp med andningen.
  • En del barn som går över tiden blir väldigt stora, dvs de väger mer än 4,5 kilogram. Det kan i så fall bli aktuellt med kejsarsnitt.
  • Med tiden kan mängden fostervatten bli mindre när en kvinna går över tiden. Detta kan vara ett tecken på att moderkakan fungerar sämre. Läkaren mäter därför mängden fostervatten vid de undersökningar som görs efter vecka 42.

Källa överburenhet och att gå över tiden: 1177.se, babyvärlden.se, babycenter.com, whattoexpect.com, viforaldrar.se.

Gravid – när du går över tiden.

De som läst avsnittet om att gå över tiden när du är gravid läste även om att sätta igång förlossningen samt om hur det fungerar med föräldraledighet.

Fler artiklar för dig som är gravid

sjalvmedkansla under graviditeten

Självmedkänsla under graviditeten

Självmedkänsla under graviditeten handlar om något av det mest mänskliga – vårt behov av att känna oss omhändertagna och älskade för de vi är. Denna text om självmedkänsla under graviditeten är skriven av Elin Borg som arbetar med att få kvinnor att må bättre under graviditeten.

Läs artikeln »
Så förändras din kropp efter graviditeten

Så förändras din kropp efter graviditeten

Efter en graviditet så förändras din kropp. Vissa av dessa fysiska förändringar är bestående medan andra försvinner några månader efter förlossningen. Här listar vi 21 olika sätt på vilket din kropp påverkas efter förlossningen av en graviditet. 

Läs artikeln »
tvillingar

Tvillingar

Det finns två typer av tvillingar, enäggstvillingar och tvåäggstvillingar. Ofta blir graviditeten med tvillingar något kortare än en normal graviditet som är 40 veckor. I denna artikel kan du läsa mer om tvillingar och om hur det är att föda och vara gravid med tvillingar.

Läs artikeln »

Grattis, du är gravid?

När du får reda på att du är gravid, dyker ofta tusen olika tankar upp. Vad gör man nu? Vi berättar vad du ska göra när du ser pluset på stickan och vad som kommer att hända med dig och din kropp under den första tiden av din graviditet.

Läs artikeln »
bli gravid med pojke eller flicka

Vill du ha en pojke eller flicka

Påverka om det blir en pojke eller flicka när du blir gravid. Såhär kan du själv välja vilket kön ditt barn ska få. Det finns teorier om hur och när man ska ha sex för att påverka vilket kön barnet kommer att få.

Läs artikeln »
gravid symptom humorsvangningar under graviditeten

Humörsvängningar under graviditet

Humörsvängningar under graviditet. Varför blir du så lätt irriterad när du är gravid? Varför varierar humöret från dag till dag under graviditeten. Vi förklarar varför du drabbas av humörsvängningar under graviditet.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.