Plommonpuré

Här hittar du ett recept på plommonpuré för barn från 4 månaders ålder.

Plommonpuré (fr 4 mån)

Plommonpuré används ofta vid introduktion av fast föda. Det kan fungera bra på en liten förstoppad eller hård mage. Plommonpurén är både god och järnrik. Servera som en liten måltid eller frys i bitar och rör ned i gröt eller fruktpuré.

Detta recept publicerades i samarbete med GroGro och är framtaget av Malin Bruset som är näringsterapeut & grundare av GroGro.

Ingredienser:

  • 14 katrinplommon (ger cirka 8 isbitar)
Plommonpure

Så här gör du plommonpuré till barn:

  1. Lägg katrinplommon i vatten. Gärna över natten eller minst 1 timme. 
  2. Häll av vattnet och lägg plommonen i en kastrull och fyll med nytt vatten så att de täcks. 
  3. Koka upp och låt koka i 1-2 minuter.
  4. Häll av vattnet (eller spara det för att göra gröt eller ge som en dryck) och mixa sen katrinplommonen till en jämn röra. Använd en stavmixer eller blender. 
  5. Servera direkt eller frys ned i isbitsformar. Servera som ett mellanmål eller tillsammans med en fruktpuré eller i en gröt.

Se fler recept på barnmat

Fler artiklar om barn och föräldraskap

separera barn växelvis boende 0-6 år

Barn i åldern 0-6 år

Små barns anknytning till föräldrarna påverkas vid växelvis boende. Hur anknytningen påverkar barnet är det dock delade meningar om. Vid växelvis boende kan en anknytning uppstå till båda föräldrarna och ofta mår barn bättre när barnet får träffa både mamman och pappan.

Läs artikeln »
barn bok

Böcker för barn

Läs böcker för ditt barn för att stimulera barnets språkliga utveckling. Här får du tips på barnböcker för barn vid olika åldrar. Vad läser du för bok för ditt barn? Du vet väl om att du kan spela in ljudet av när du läser upp en bok och sen låta barnet lyssna på inspelningen.

Läs artikeln »
När börjar barn gå?

När börjar barn gå?

Barn lär sig gå när de är mellan 8 och 18 månader. Tittar man på genomsnittet så kan ett barn gå när de är 12 månader gammalt. Redan när barn är drygt 9 månader så lär sig de flesta barn att gå med hjälp av stöd. Alla barn är olika så var inte orolig om ditt barn lär sig gå tidigare eller senare än dessa tidpunkter.

Läs artikeln »
barn flicka langd

Längdkurva flickor 0-12 månader

Längdkurva för flickor 0 till 12 månader. Hur lång är vanligtvis en tjej när hon föds och hur växer hon fram till hon fyller 1 år? Här får du statistik på hur långa tjejer vanligtvis är vid olika tidpunkter under det första året. Längdkurvan är tydligt utmarkerad i diagrammet.

Läs artikeln »
Kudde spädbarn

Kudde spädbarn

Socialstyrelsen rekommenderar att spädbarn inte använder kudde. Orsaken är att risken för plötslig spädbarnsdöd ökar. Kudde till barn kan börja användas först när barnet är över ett år. Kudde till spädbarn avråds även av andra orsaker såsom att barnets huvudstorlek gör att ryggraden blir sned.

Läs artikeln »
barn lus loss

Huvudlöss – löss på barn

Har ditt barn löss? Hur sprids löss? Vad är löss? Vi guider dig igenom allt som har med löss att göra så att ditt barn snabbt blir lössfri. Löss för inte med sig smittor, så de är inte farliga i sig. Löss beror inte heller på dålig hygien.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.