Plommonpuré

Här hittar du ett recept på plommonpuré för barn från 4 månaders ålder.

Plommonpuré (fr 4 mån)

Plommonpuré används ofta vid introduktion av fast föda. Det kan fungera bra på en liten förstoppad eller hård mage. Plommonpurén är både god och järnrik. Servera som en liten måltid eller frys i bitar och rör ned i gröt eller fruktpuré.

Detta recept publicerades i samarbete med GroGro och är framtaget av Malin Bruset som är näringsterapeut & grundare av GroGro.

Ingredienser:

  • 14 katrinplommon (ger cirka 8 isbitar)
Plommonpure

Så här gör du plommonpuré till barn:

  1. Lägg katrinplommon i vatten. Gärna över natten eller minst 1 timme. 
  2. Häll av vattnet och lägg plommonen i en kastrull och fyll med nytt vatten så att de täcks. 
  3. Koka upp och låt koka i 1-2 minuter.
  4. Häll av vattnet (eller spara det för att göra gröt eller ge som en dryck) och mixa sen katrinplommonen till en jämn röra. Använd en stavmixer eller blender. 
  5. Servera direkt eller frys ned i isbitsformar. Servera som ett mellanmål eller tillsammans med en fruktpuré eller i en gröt.

Se fler recept på barnmat

Fler artiklar om barn och föräldraskap

Trotsåldrar / trotsåldern

Trotsålder / trotsåldrar

Trotsåldern är inte ett år, utan en återkommande period. Barn trotsar hela tiden och det är en del av deras utveckling. Trotsåldrar / trotsåldern återkommer regelbundet och det finns därför vissa åldrar som är mer utmärkande än andra.

Läs artikeln »
separera bonusbarn

Bonusbarn

Att leva med ett bonusbarn. Att bli bonusbarn är inte lätt för ett barn. Särskilt inte om det kommer efter en svår skilsmässa som varit fylld av konflikter och tuffa beslut för ett barn. Tänk på att det tar tid att bygga en relation mellan bonusförälder och bonusbarn, ofta mellan 5 och 10 år. Ett annat ord för bonusbarn är styvbarn.

Läs artikeln »
tumme

Suga på tummen

När börjar barn suga på tummen? Varför suger barn på tummen? Vilka är fördelarna och nackdelarna finns det med att barnet suger på tummen? Babyhjälp ger dig svar på alla dina frågor om att suga på tummen.

Läs artikeln »
Mjölktänder

Mjölktänder

Varför heter det egentligen mjölktänder och när får respektive tappar man dem? Totalt sätt har man 20 mjölktänder och den mjölktand man tappar först är den i den nedra framkäken. 

Läs artikeln »
sova pa mage

Sova på mage

Vad gör man om barnet bara vill sova på mage? När är det okej för barnet att sova på mage? Sedan lång tid tillbaka så rekommenderas det att nyfödda barn inte ska sova på mage.

Läs artikeln »
anknytningsteori

Anknytningsteori

Anknytningsteori är viktigt för barn och föräldrar. Barns anknytning till en förälder börjar redan när barnet föds. Man talar ofta om anknytning utifrån trygg eller otrygg, vilket vi berättar mer om i denna artikel.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.