Babyhjälp logo

Förlossningsdatum

-Beräkna förlossningsdatum och hur länge du varit gravid

Förlossningsdatum eller graviditetsvecka beräknas normalt av läkare och barnmorskor utifrån sista mensens första dag. Förlossningsdatum sätts efter detta datum och justeras sedan vid det första ultraljudet. Det datum du får vid ultraljudet är det mest exakta och pålitliga.

Den dag du faktiskt blir gravid är normalt cirka två veckor senare, då själv befruktningen äger rum. De flesta räknar inte graviditeten från befruktningsdagen då det är omöjligt att veta exakt vilken dag du verkligen hade ägglossning och blev befruktad. Metoden att räkna ut förlossningsdatumet från sista mensen första dag är erkänd i Sverige och används för att få fram ett preliminärt datum av barnmorskor och läkare.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

GraviditetsuträknareEn graviditet är normalt 40 veckor räknat från sista mensens första dag och brukar delas in i tre olika perioder; de tre första kalendermånaderna är trimester ett, följande kalendermånader 4-6 är trimester två och de tre sista kalendermånaderna är trimester tre.

Beräkna förlossningsdatumet med vår graviditetsuträknare

Nedanstående graviditetskalkylator kan du använda för att räkna fram:

 • Beräknat förlossningsdatum
 • Beräkna när befruktningen bör ha ägt rum
 • Beräkna när slutet av den första och andra trimestern infaller
 • Få fram hur många veckor du har varit gravid
 • Räkna fram hur många veckor du varit gravid vid ett visst datum
 • Ange den första dagen av din sista menstruationscykel:

     

  Antal dagar i din menstruationscykel:
  (oftast är det 28 dagar i en menstruationscykel, men kan varierar mellan 22 - 44 dagar)
  Sannolik befruktningsdatum:
  Slut av första trimestern (12 veckor):
  Slut av andra trimestern (27 veckor):
  Din förlossningsdatum är (40 veckor):
  Antal veckor från befruktningsdatumet*:
  Hur länge har du varit gravid*:

  Läs även om hur barnet utvecklas under graviditeten i vår graviditetskalender eller beräkna din förväntade viktuppgång under graviditeten.

  *Antal veckor från befruktningsdatumet är två veckor kortare då man räknar från ägglossningen som normalt inträffar mellan dag 12 och 16 före nästa menstruation. *Du har varit gravid två veckor längre än befruktningsdatumet då detta beräknas från sista mensens första dag. Detta sätt att räkna är det som idag används av barnmorskor och läkare.

  Hur många veckor kommer du att ha varit gravid vid ett visst datum?

     

  Obs! Ange den första dagen av din sista menstruationscykel ovan
  Antal veckor du varit gravid vid angiven datum:

  Vill du veta barnets kön innan det beräknade förlossningsdatumet? Spana då in de tecken under graviditeten som avslöjar barnets kön.

  Få veckouppdateringar om din graviditet direkt i din mailbox. Prenumerera på vår graviditetskalender - Sveriges utförligaste!

  * måste fyllas i
  / / ( dd / mm / yyyy )

  Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

  bok graviditetÄr du gravid? Dokumentera då din gravidresa.

  Den nya boken ”Min graviditet – En veckodagbok” har tagit fasta på att du ska minnas din graviditet. I denna kombinerade faktabok och dagbok kan du både läsa om vad som händer i de olika veckorna samtidigt som du varje vecka kan fylla i hur du mår, vad som händer och dina upplevelser av graviditeten. Boken finns i bokhandeln från och med september 2017.

  Köp boken i fysisk bokhandel eller på Adlibris, Bokus eller på CDON.

  Annons - texten fortsätter nedanför

  Mer om graviditetskalkylatorn och resultatet

  Det finns mer än ett sätt att beräkna förlossningsdatumen och vilken vecka men är i under de 40 veckor som graviditeten pågår. En full graviditet pågår i cirka 280 dagar. Normalt räknar man på en menstruationscykel på 28 dagar och en lutealfas på 14 dagar. Lutealfasen är perioden mellan sista mensens första dag och den faktiska befruktningen som äger rum vid ägglossningen.

  Barnmorskor och läkare räknar i Sverige att du är i vecka 0 + 0 vid tidpunkten för din sista mens första dag. Vid tidpunkten för befruktningen, ägglossningen, är du enligt detta sätt att räkna i vecka 2 + 0.

  Normalt räknar man med att man är gravid i 40 veckor, men utgår då från sista mensens första dag. Detta innebär att du egentligen inte är gravid de två första veckorna, eftersom du inte haft ägglossning. Väljer du att istället utgå ifrån befruktningen så är graviditeten endast 38 veckor.

  Läs mer om fostrets utveckling vecka för vecka.

  Skiljer sig resultatet i vår graviditetsuträknare från barnmorskans?

  Barnmorskan använder sig ofta av en sk graviditetssnurra för att beräkna ett preliminärt förlossningsdatum. Graviditetssnurran är okej, men inte helt korrekt då man utgår ifrån vissa standardvärde som kanske inte stämmer just på dig. Ägglossning och befruktning räknas som 14 dagar efter sista mensens första dag, men i verkligheten varierar detta mellan olika kvinnor. Har du möjlighet att utgå ifrån ägglossningen så är detta den bästa gissning du kan göra fram tills dess att du mätt fostrets storlek vid ultraljud. Från ultraljudet får du det mest exakta och trovärdiga förlossningsdatumet.


  De som läst avsnittet om hur man kan beräkna förlossningsdatum eller graviditetsvecka i vår graviditetsuträknare läste även om tecken under graviditeten som avslöjar barnets kön och gjorde vårt test för att beräkna sin förväntade viktuppgång under graviditeten.

  När är det dags?

  Det finns ett antal signaler du ska känna till för att veta när det är dags att bege dig till förlossningskliniken.
  1. Värkarna börjar
  2. Vattnet går
  3. Slemproppen släpper

  » Läs mer

  Barntema
  Sponsrat innehåll Barntema

   Vi älskar di små!

  Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

  » Besök Barntema.se

  Tidigt född

  För tidigt födda bebisar växer ofta ikapp andra bebisar under de första åren. Detta gäller framför allt bebisar som haft en normal storlek vid förlossningen i förhållande till hur tidigt barnet är fött.

  » Mer om prematur

  Är du gravid?

  När ska du berätta?
  Du har precis fått reda på att du är gravid och ska bli pappa eller mamma, men hur berättar man för sin omgivning? Vem ska man berätta för först av alla? Har man träffats länge så kanske ens föräldrar förväntar sig att det snart skall vara dags för barn. Men det är långt ifrån alla situationer där det är väntat och självklart.

  » Läs mer

  Barntema