Babyhjälp logo

Tecken på att det är förlossningsdags

-När är det dags att åka till förlossningen

Hur vet man att det är dags att föda och att åka till förlossningen? Det finns flera olika tecken som du som är gravid ska hålla utkik efter för att veta när det är dags att åka till förlossningen.

Förlossningen är slutet av graviditeten och början på ett nytt liv. Här hittar du ett antal olika sätt att veta att det är dags att bege sig till förlossningskliniken.

Förlossningsdatum

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


Det är lätt att man lever efter det förlossningsdatum som räknats fram av barnmorskan eller vid ultraljudet. Man ska dock vara medveten om att endast 5 % av alla kvinnor föder just på den dagen. Av förstföderskor så är det en så stor del som 70% som föder efter det beräknade förlossningsdatumet.

Detta är inget konstigt och det finns ingen anledning till oro om ditt barn är friskt. Barnet kommer helt enkelt när de är moget. Förlossningsdatumet är heller ingen exakt vetenskap och de finns de som hävdar att den mest exakta tid man kan förutspå är förlossningsdatumen plus minus hela två veckor, dvs ett spann på fyra veckor. Ska förlossningen sättas igång av läkare ska det normalt ha gått 42 fullgångna veckor.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Tecken på att det är dags

dags att åka till förlossningen När det väl är dags att åka till förlossningen, så kan det gå väldigt snabbt. Ring in till förlossningen direkt när du känner någon av nedanstående tecken eller signaler på att förlossningen är på gång. Har du man, partner eller kompis med dig, så kanske det blir nödvändigt att de ringer in. Det är då bra om även de känner till dessa tecken, så att de kan svara på förlossningsklinikens frågor. Det är viktigt att förlossningskliniken kan göra rätt bedömning. Glöm inte heller att planera på vilken förlossningsklinik du vill föda och hur du ska ta dig dit. Ett tips är att lägga in numret till förlossningskliniken på din telefon.

Nedan hittar du tre olika signaler på att förlossningen inletts:

- Vattnet går

I filmer startar ofta förlossningen med att vattnet går, men i verkligheten är det inte ens säkert att det går. Går vattnet ska man alltid omedelbart kontakta förlossningskliniken! Anledningen till att vattnet går är att fosterhinnorna brustit och att vatten läcker ut. I vissa fall kan det långsamt sippra ut och i vissa fall forsar det ut. En vattenavgång innebär inte alltid att det är dags att föda utan värkarbete kan dröja. Har vattnet gått och värkarna inte sätter igång så vill man normalt sätta igång förlossningen på konstgjord väg inom ett dygn. Detta är för att infektionsrisken ökar hos fostret när fosterhinnorna har brustit. Det gör inte ont när vattnet går och det kan ibland vara svårt att avgöra om det är vatten eller om det bara är lite urin som tränger ut.

Om det inte är du som ska föda som ringer in så ska du ta reda på om fostervattnet är klart eller missfärgat innan du ringer till förlossningskliniken. Ofta frågar de om detta när ni ringer in men om de inte gör det och vattnet är missfärgat är det viktigt att ni berättar detta. Har vattnet exempelvis en grönaktig färg kan detta betyda att barnet bajsar. Normalt är detta inget farligt men det kan vara ett tecken på att fostret inte mår bra. Ta även reda på om fostret är fixerat i livmoderhalsen innan du ringer in. Om det inte är fixerat så kan det i sällsynta fall vara fråga om navelsträngsframfall. Finns det en risk för detta är det viktigt att kvinnan transporteras liggande och det bästa är i så fall att invänta ambulans.

Mer om: Navelsträngen

- Värkar

Värkar är ett tecken på att livmoderns muskler mjukas upp och tränas inför förlossningen. Förvärkar är de första värkar man känner av och dessa börjar runt tre veckor innan det är dags att föda. Det är med andra ord inte dags att åka in för att dessa känns av. De värkar som kommer när förlossningen sätter igång är annorlunda och mer regelbundna. Ofta känns det som värk eller kramp i ryggen och ner mot ljumskarna. I början kan dessa komma väldigt sällan men de blir med tiden tätare och tätare. Det riktmärke du kan ha för att veta när det är dags att åka in är att det kommer tre värkar under tio minuter och att de varje gång sitter i under cirka sextio sekunder. Ring till förlossningskliniken när du tror det är dags och rådfråga om du ska åka in.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

bok graviditetÄr du gravid? Dokumentera då din gravidresa.

Den nya boken ”Min graviditet – En veckodagbok” har tagit fasta på att du ska minnas din graviditet. I denna kombinerade faktabok och dagbok kan du både läsa om vad som händer i de olika veckorna samtidigt som du varje vecka kan fylla i hur du mår, vad som händer och dina upplevelser av graviditeten. Boken finns i bokhandeln från och med september 2017.

Köp boken i fysisk bokhandel eller på Adlibris, Bokus eller på CDON.

Annons - texten fortsätter nedanför

- Slemproppen släpper

Slemproppens uppgift är att skydda barnet mot bakterier utifrån. Denna sitter i livmodermunnen och känns igen på att det kommer en vitaktig seg klump antingen i ett helt stycke eller i flera små bitar. I vissa fall kan den även vara lite rosafärgad från blod. När livmodermunnen långsamt öppnas glider proppen ut vilket ofta händer när värkarna börjat. Det är dock inte alla som ens märker att proppen släpper, men håll utkik. Även om det inte är dags så är det ett tecken på att något händer. Tänk på att det finns olika typer av värkar så kvinnan kanske inte ens känt att de satt igång. Förlossningen kan dröja flera dagar efter att slemproppen släppt men ring till förlossningskliniken om du är osäker. Får du en blödning är det alltid viktigt att du genast kontakta förlossningskliniken och är blödningen kraftig ska du genast åka in. Tveka inte att ringa ambulans i detta läge och se till att du hela tiden ligger ner vid blödning. Läs mer om slemproppen.

Har du skrivit ditt förlossningsbrev?

Vad bör du ha med dig till förlossningen

När det är dags att åka in går det ofta fort. Packa gärna en väska i förväg och ha den med dig. Är den inte packad så får du kanske slänga ihop grejerna och då finns det en risk att du missar något viktigt. Det du bör ha med dig in till förlossningen är:

 • Journalen från MVC
 • Legitimation
 • Ditt förlossningsbrev
 • Tidning eller bok
 • Bekväma lösa kläder
 • Morgonrock
 • Amningsbehå
 • Necessär / toalettsaker / hårsnoddar
 • Stora trosor
 • Morgontofflor
 • Cirka 3-4 ombyten till babyn (glöm inte mössa!)
 • Kamera / filmkamera
 • Parkeringspengar / betalkort
 • Det kan även vara bra att ta med något at äta. Frukt eller godis för att höja blodsockret då man aldrig vet hur lång tid det tar. Om du som blivande pappa eller partner är med så får du normalt inte mat på förlossningen och det är kanske inte läge att gå därifrån.

  Vet du skillnaden mellan: Sammandragningar, förvärkar och förlossningsvärkar?


  De som läst om vilka tecken det finns för att veta att det är dags att åka till förlossningen läste även mer om hur allt fungerar runt omkring förlossningen samt om amning och om det nyfödda barnets näringsbehov.

  Sex och Gravid

  Många är rädda att graviditeten ska vara en lång period med sextorka. Detta behöver det inte vara utan det finns snarare saker som tyder på att sexlivet kan bli bättre än någonsin. Det som kan vara ett hinder är den växande magen, men detta kan också ses som en anledning att exprimentera.

  » Mer om sex när du är gravid

  Barntema
  Pengar

  Hur mycket pengar får du när du är pappa- eller mammaledig? Vet du vilka regler som gäller för föräldrapenning och vad det är som egentligen påverkar hur mycket pengar du får ut?

  » Mer om föräldrapenning

  Sponsrat innehåll Barntema

   Vi älskar di små!

  Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

  » Besök Barntema.se

  Är du gravid?

  När ska du berätta?
  Du har precis fått reda på att du är gravid och ska bli pappa eller mamma, men hur berättar man för sin omgivning? Vem ska man berätta för först av alla? Har man träffats länge så kanske ens föräldrar förväntar sig att det snart skall vara dags för barn. Men det är långt ifrån alla situationer där det är väntat och självklart.

  » Läs mer