Babyhjälp logo

Igångsättning av förlossningen

- att sätta igång förlossningen

Din förlossning sätts igång när du är överburen och din förlossning inte kommer igång av sig själv. Det är alltid bäst för både kvinna och barn om naturen får ha sin gång. Om förlossningen inte sätter igång, så får man ibland hjälpa naturen på vägen.

Om din förlossning inte kommer igång av sig själv så kan man behöva göra ett igångsättningsförsök. När detta sker varierar mellan olika sjukhus i landet. På en del förlossningskliniker sker ett igångsättningsförsök efter 42 fulla veckor, medan andra kliniker väntar ytterligare en full vecka. Din barnmorska kommer berätta mer om detta om det skulle bli aktuellt för dig.

Om barnet blivit till genom IVF (konstbefruktning) är vissa kliniker mer försiktiga och låter kanske inte graviditeten pågå längre än fulla 41 veckor. Andra kliniker gör ingen skillnad på IVF-graviditeter utan tillämpar den vanliga 42-veckorspraxisen.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


Bedömning om du skall sättas igång

Innan man tar beslut om du ska sättas igång kommer läkarna att undersöka dig. Barnets hjärtfrekvens kommer att registreras eventuellt mäter man även sammandragningarna. Med ultraljud mäter man även mängden fostervatten. Genom en gynekologisk undersökning så bedöms livmoderhalsens mognadsgrad. Utifrån dessa olika mätningar så beslutas det om hur man ska gå vidare. Vanliga alternativ är:

 • Du får tid för en ny bedömning om ett par dagar.
 • Uppläggande av medel för utmognad av livmoderhalsen.
 • Amniotomi, det vill säga, ta hål på fosterhinnorna.
 • Du kan få dropp för att sätta igång värkarna.
 • Detta betyder inte att det är säkert att det blir förlossning de närmaste dagarna, det beror på hur ”mogen” graviditeten är.

  Mer om: Vad händer efter förlossningen?

  Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

  Olika metoder för igångsättning

  Om det beslutas att du skall sättas igång så finns det flera olika metoder som kan tillämpas. Några metorder för igångsättning är:

 • Dropp med oxytocin. Detta är ett värkstimulerande hormon som kroppen redan naturligt utsöndrar från hypofysen under värkarbetet. Detta ges vanligtvis via en kanyl i handen. För att denna metod för igångsättning ska kunna användas måste livmodertappen vara uppmjukad. Droppet gör att värkarbetet kommer igång, men tyvärr så kan värkarna bli mer intensiva och smärtsamma än under en spontan förlossning.
 • Hinnbräckning. Detta är en annan metod som kan använda för att att sätta igång eller påskynda förlossningen. Den innebär att fosterhinnorna punkteras så att barnets huvud kan tränga längre ned i kanalen och trycka på mot livmoderhalsen. Hinnbräckning används ibland för att få igång ett värkarbete som är svagt och ineffektivt.
 • Tabletter eller salva med prostaglandin. Prostaglandinet förs upp i slidan och kan användas för att mjuka upp livmodertappen. Ibland räcker detta för att förlossningsarbetet sedan ska komma igång på vanligt sätt.
 • Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

  bok graviditetÄr du gravid? Dokumentera då din gravidresa.

  Den nya boken ”Min graviditet – En veckodagbok” har tagit fasta på att du ska minnas din graviditet. I denna kombinerade faktabok och dagbok kan du både läsa om vad som händer i de olika veckorna samtidigt som du varje vecka kan fylla i hur du mår, vad som händer och dina upplevelser av graviditeten. Boken finns i bokhandeln från och med september 2017.

  Köp boken i fysisk bokhandel eller på Adlibris, Bokus eller på CDON.

  Annons - texten fortsätter nedanför

  Hur går det till vid medicinsk igångsättning?

  Livmodermunnen undersöks för att se om den fortfarande är fast och stängd eller om den redan har börjat mjukas upp som förberedelse inför förlossningen. Om livmodermunnen är fast och stängd används ofta ett hormonliknande blandning, prostaglandin, för att hjälpa livmodermunnen att mogna. Om den redan är mogen kan värkarna sättas igång genom att man tar hål på fosterhinnan. Utöver detta kan man ge oxytocin, ett hormon som kroppen själv avger i små doser genom hela graviditeten och i högre doser under värkarbetet, intravenöst för att provocera fram värkar. Detta ges genom dropp.


  Sätta igång förlossningen /igångsättande

  De som läst avsnittet om att sätta igång förlossningen läste även om förlossningsdepression samt om att gå över tiden.

  Källa gå över tiden: 1177.se, doktorn.se, gravid.se, whattoexpect.com, viforaldrar.se.

  Sponsrat innehåll Barntema

   Vi älskar di små!

  Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

  » Besök Barntema.se

  Förlossningen

  Förlossningen består av tre olika faser. Hur lång tid varje fas tar varierar stort och det går inte att säg på förväg. Faserna ni går igenom är, öppningsskedet, utdrivningsskedet och efterbördsskedet. I kort kan man säg att under den första fasen öppningsskedet så öppnar sig livmodermunnen och barnet tränger ner i bäckenet. I den andra fasen, utdrivningsskedet, så kommer barnet ut. I den sista fasen kommer moderkakan.

  » Mer om: förlossningen

  Amning

  Under de första sex månaderna råder livsmedelsverket nyblivna mammor att, om möjligt, ge enbart bröstmjölk till bebisen för att sedan börja komplettera med annan mat. Bröstmjölk bör vara en del av bebisens kost det under det första levnadsåret då det ger skydd mot infektioner, är hygieniskt förpackat, alltid färdiglagat och perfekt sammansatt.

  » Mer om: amning