flytta packa upp

Packa upp i det nya hemmet

Packa upp ditt nya hem tillsammans med barn. Ska du flytta och fruktar röran som uppstår på flyttdagen och inte minst när det är dags att packa upp? Det blir inte lättare när man har ett eller flera barn som springar runt och drar i alla sakerna. Här får du tips på hur du packar upp ditt nya hem tillsammans med barnen.

Att packa upp tillsammans med barnen

Du har nu planerat flyttdagen, bokat in vänner för flytthjälp alternativt anlitat en flyttfirma samt fastställt ett datum för flytten. När flytten väl är genomförd så återstår det bara att packa upp och att få var sak på rätt ställe.

Nästa steg på din att göra lista är helt enkelt att packa upp. Detta ska göras med ett eller flera små barn som springer runt benen på dig, vilket gör att det inte är helt enkelt.

Packa-upp tips – när du flyttar med barn

Hur ska du säkerställa att du får tid till att göra detta ordentligt? Hur ska du säkerställa att barnen är säkra och inte tar sönder hälften av packningen innan det är uppsorterat? Här har du några tips som kan vara bra för din överlevnad när du packar upp dina ägodelar efter en genomförd flytt.

  • Först och främst så bör du ge dig själv gott om tid till att packa upp. Du kan uppenbarligen inte vara utan en del saker som du använder dagligen. Det finns dock en hel del saker som kan vänta såsom böcker, finporslin, lågsäsongkläder, mm. Se därför till att prioritera och ta det nödvändigaste först.
  • Förvara alltid farliga ämnen så att de är utom räckhåll för barnen. Märk lådor väl som innehåller ämnen eller saker som du vill hålla borta från barnen och placera dem på en lämplig plats som inte kräver ditt ständiga övervakande. Det kan vara lätt att bli distraherad när man är mitt uppe i uppackandet, men försök att hålla utkik efter eventuella faror. Höga staplar av lådor kan ramla, bubbelplast kan kväva ett barn och en sax kan få ödestigna konsekvenser både för barn och föremål som kommer i barnets väg.
  • Låt ditt eller dina barn hjälpa till. Din lilla flytthjälp kommer säkert att vara mer än glad över att få leka med tomlådorna, hjälpa till att ta sönder dem eller med att få hjälpa till att sätta in i skåpen. Kanske kan de bygga en koja, bil eller ett fort av de tomma flyttlådorna!
  • Satsa på en del kvällsarbete. Avsätt några kvällar den första tiden efter flytten till att packa upp riktigt ömtåliga saker. Börja först när din lilla älskling gått och lagt dig så att du kan göra det i lugn och ro.
  • Spara inte barnens grejer till sist. Vänta inte med att packa upp leksaker som ditt barn älskar att leka med. Ta dessa så snart alla ”måsten” är uppackade. Kanske kan barnen själv packa upp sin favoritlåda!
  • Kasta barnens skräp. Om du inte redan gjort det så vänta tills nattens mörker infaller och kasta ut trasiga eller urvuxna leksaker. Ibland kan det vara lättare att göra sig av med en del saker nu när det är så mycket nytt för barnet. Utnyttja situationen och passa på att göra en rensning. Är du osäker på om du vågar, så sätt undan vissa saker i garaget eller på vinden och släng om ett par veckor om de inte efterfrågas.
  • Håller planen. Förhoppningsvis tänkte du till när du packade. När det nu är dags att packa upp så ligger förhoppningsvis alla basartiklar såsom favoritleksaker, pyjamasar, klädombyte, toalettartiklar på ett samlat ställe. Varför inte packa ner dessa i en resväska?

De som läst avsnittet om att packa upp efter en flytt med barn läste även mer om att säga farväl till sitt gamla hem samt om att förbereda sig inför flyttdagen.

Se gärna våra filmer för dig som är förälder.

Fler artiklar för dig med familj

diabetes barn

Diabetes barn

Diabetes är en sjukdom som allt oftare drabbar barn. Förr kallades det då för barn- eller ungdomsdiabetes, men idag används beteckningen typ 1-diabetes. Symptom är ofta trötthet, törst, ofta kissnödig, illamående och viktnedgång.

Läs artikeln »
Stress lämna förskola

Stress förskola

Att vara orolig och stressad är fullt normalt och du är inte ensam om att känna så. Men det finns metoder och tankesätt du kan använda för att känna dig lugnare och tryggare.

Läs artikeln »
Behandla löss

Behandla huvudlöss hos barn – hur får man bort löss?

Löss hos barn upptäcks oftanär barnet kliar sig extra mycket i hårbotten. Det behöver dock inte klia bara för att man har löss. Behandling av löss bör genomföras så snart som möjligt. Bästa sätt att behandla barn vid löss är att köpa en luskam som används regelbundet. Det finns även andra behandlingsmetoder när barn har drabbats av löss.

Läs artikeln »
Föräldraledighet

Föräldraledighet

Föräldraledighet är något som alla föräldrar har rätt till. Vi förklarar här enkelt reglerna för föräldraledighet. Försäkringskassans regler är något som många tycker är svårt. I vardagligt tal nämns ofta pappaledighet och mammaledighet för samma sak. 

Läs artikeln »
raseriutbrott barn

Raseriutbrott hos barn

Raseriutbrott hos barn är vanligare än vad man tror. Barn i trotsålder kan bli riktigt rasande. Det är vanligt att detta visar sig genom plötsliga raseriutbrott som kan komma till synes oväntade. Vad kan man göra om barnet får ständiga raseriutbrott?

Läs artikeln »
ålder bli förälder

Föräldrars ålder i Sverige

Hur gamla är folk i Sverige när de väljer att bli föräldrar? Åldern varierar mellan olika delar av landet och generellt så är föräldrar som bor i storstäder äldre än de som bor på landsbygd.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.