Varför upplever du en rädsla inför förlossningen?
Förlossningsrädsla är inget som går över av sig själv. Du kan dock komma över den genom att hitta sätt att hantera din rädsla inför förlossningen.
Allt fler gravida kvinnor söker hjälp för förlossningsrädsla. Orsaken till skräcken varierar men kan exempelvis bero på rädsla för smärta, rädsla för att tappa kontrollen, tidigare besvärlig förlossning och mycket annat. Vid förlossningsrädsla ser många gravida ett kejsarsnitt som en lösning.
Läs även: Hantera förlossningsrädslan
Introduktion förlossningsrädsla
De flesta kvinnor känner en viss oro inför sin förlossning. Frekvensen av stark, invalidiserande oro inför förlossningen tycks dock inte ha ökat med tiden, utan den har länge varit omkring 6–8 procent bland gravida kvinnor. Ungefär 20 procent av alla kvinnor har någon gång upplevt förlossningsrädsla.

Idag är det i Sverige tryggare och säkrare att föda barn än någonsin tidigare. Ändå ökar andelen kvinnor med förlossningsrädsla i landet. Förlossningsrädsla kan ge sömnsvårigheter, koncentrationssvårigheter och påverka det dagliga livet i sådan utsträckning att den hämmar ditt dagliga liv. Denna typ av ångest är inte logisk och kallas för förlossningsrädsla.
Vad är kvinnor rädda för?
Det är lätt att tro att förlossningsrädsla endast handlar om smärta. I Många fall kan rädslan istället handla om att kvinnan är rädd för att barnet ska fara illa, att hon ska spricka, för att tappa kontrollen eller för sådana saker som att hon ska kräkas, skrika eller bajsa på sig.
En del kvinnor är även rädda för att barnet ska behövas föda med kejsarsnitt eller för att läkaren ska behöva använda sugklocka eller tång för att förlösa barnet. En rädsla kan även infinna sig om kvinnan inte litar på personalen som ska hjälpa henne igenom förlossningen.
Mer om kejsarsnitt.
Att föda sitt första barn är en ny situation som får många kvinnor att känna sig utlämnade. De känner att de förlorar kontrollen över sin egen kropp och att de är helt beroende av personer som de inte känner. Ofta är det svårt att säg exakt varför någon upplever en rädsla inför förlossningen.
Förlossningsrädsla hos omföderskor
Rädslan inför förlossningen kan se annorlunda ut beroende på om du är förstföderska eller omföderska. Studier visar att förstföderskor är mest rädda för att förlora kontrollen, tappa motivationen, rädslan för det okända, komplikationer och i viss mån smärtan.
Olika nivåer av förlossningsrädsla
Ibland väljer man att dela in förlossningsrädslan i olika nivåer:
Lätt till måttlig förlossningsrädsla – Kvinnans rädsla kan hanteras genom förberedelser och stöd av omgivningen. I de flesta fall lindras rädslan över tid och kvinnan kan i slutändan genomföra en vaginal förlossning.
Måttlig till svår förlossningsrädsla – Endast en liten del av alla gravida kvinnor känner sådan rädsla att den stör kvinnans vardag, funktioner och anknytning till barnet. Är du i denna grupp får du normalt hjälp via en auroramottagning där du får träffa utbildad personal som hjälper dig igenom din rädsla.
Läs mer: Tips för att hantera din förlossningsrädsla.
Fobisk rädsla – Knappt två procent av alla gravida kvinnor upplever det som brukar kallas en extrem rädsla. Ofta innebär en rädsla på denna nivån att kvinnan är så rädd att hon gör allt hon kan för att inte bli gravid eller, om hon redan är gravid, allt för att undvika en vaginal förlossning.
Läs även: Kontrollera nervsystemet för en smärtfri förlossning
Är det naturligt att känna rädsla inför förlossningen?
Att vara rädd är helt naturligt. Nya situationer har alltid skrämt människor i alla tider. En del kvinnor tycks kunna vifta bort rädslan medan andra är så rädda för förlossningen att det påverkar hela tillvaron.
Onaturlig rädsla är det förs när man drömmer om det, när man inte kan känna glädje och när förlossningsrädslan överskuggar ens vardagsliv. En sådan rädsla tär på både dig och din partner och om du upplever detta är det viktigt att du söker hjälp.
En rimlig dos av rädsla och oro är helt normalt. Även den blivande pappan eller partnern kan känna rädsla. Även i denna situation kan man uppleva att man saknar kontroll, får en känsla av ensamhet och att man känner en djup oro för att allt ska gå bra för den gravida och barnet.
Tips: Gå en kurs i profylax – den kan hjälpa dig att föda utan rädsla.
Läs mer: Tips för att hantera förlossningsrädslan samt smärtlindring under förlossningen.
Aurorasamtal
På många ställen in landet så finns det Auroramottagningar som är till de de som behöver extra stöd under graviditeten eller som känner stor oro inför förlossningen. Mödravården kan förmedla kontakt med barnmorskorna på Auroramottagningen, så om du lider av förlossningsrädsla så prata med din kontaktperson.
Vid ett aurorasamtal kan man få prata med förlossningsbarnmorska, specialistläkare, sjukgymnast eller psykolog, beroende på behov. Samtalen är individuell och erbjuds kvinnan och hennes partner. Samtalen är av utredande, pedagogisk och såväl medicinsk som psykosocialt stödjande karaktär.
De som läst avsnittet om förlossningsrädsla läste även om smärtlindring under förlossningen, vad du bör ha hemma efter förlossningen och om hur barnet utvecklas efter förlossningen.