Sen ägglossning tidigt gravidresultat?

Fråga experten är en kostnadsfri tjänst där du kan få svar på frågor och funderingar som rör graviditet, nyfödda barn och livet som förälder. Tjänsten är exklusiv för våra prenumeranter. Prenumererar du inte redan så kan du göra det här. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Sen ägglossning tidigt gravidresultat?

Fråga:

Hej!
Vi har under några månader försökt bli gravida med vårt andra barn. Första barnet gick på första försöket. Men nr 2 har visat sig vara svårare. Då min mens varit väldigt oregelbunden sen jag slutade amma i december 2018. Denna gång tror vi dock det borde gått vägen då jag både plussat på ägglossningstest (vilket bara hänt en gång innan) och vi har haft sex före under och efter ägglossning. Min cykler har varit ganska långa. Alltifrån 33-45 dagar. Jag kör Natural Cycles. Och den brukar vara ganska korrekt. Nu undrar jag om jag kan se att vi är gravida tidigare än normalt. Låt mig förklara.

Jag plussade på ÄL på dag 27. På dag 28 jade jag en temperaturhöjning som nu håller i sig. Så min app säger att jag hade ägglossning dag 28. Idag är jag på dag 32. Appen säger att jag ska ha min mens på dag 37. Alltså följer min kropp inte ”vanliga” mönstret där man har ägglossning ca 14 dagar innan mens. Utan ca 9 dagar innan mens. Nu undrar jag om jag då borde kunna se att jag är gravid (med tidigt gravidtest) redan dag 33 (imorgon) alltså ca 5-6 dagar innan förväntad mens? Anledningen till att jag frågar är för att jag ska på min egen 30årsresa på lördag (dag 34) och vill gärna kunna ta ett glas bubbel eller 3 med mina tjejkompisar. Om det är så att jag är gravid så såklart inte. Men eftersom min cykel är lite konstig, så borde jag kunna upptäcka det snart? Är det så att vi med sena ägglossningar som är nära inpå mensen, rimligtvis kan se om vi är gravida tidigare, eftersom mensen kommer närmare ÄL än vanligt.

Tack för svar.
/L

Svar:

Hej, som svar på din fråga får svaret bli generellt eftersom du ju inte vet om du är gravid. Kvinnor som försöker bli gravida avråds från alkohol och fosterskadliga ämnen från ägglossning till förväntad mens. Detta då det är den tid då de flesta organ anläggs hos embryot, hjärna och hjärta bildas. Får du ett positivt gravtest strax efter resan kommer du sannolikt ha dåligt samvete. Det tar normalt runt 7 månader att bli gravid från det att man börjar försöka. Lycka till.

Mvh Ulrika Friberg, Leg Barnmorska

Fler frågor till vår barnmorska

Blödning / Lutinus

Jag har pco och har gjort IVF, är nu i vecka 8+6. Har tidigare haft lite rosa flytningar, men 8+3 fick jag en liten blödning, lite rött i bindan som slutade lika fort som det började, har inte haft ont.

Läs artikeln »

Hög puls

Jag hör och känner mina egna hjärtslag, ungefär som när jag är sjuk i feber annars. Tog precis pulsen och den låg på ca 100 slag/min.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.