runt forlossning

Allt runt omkring förlossningen

Allt runt omkring förlossningen. Vad är du orolig för? När det är dags för förlossningen händer det otroligt mycket saker runt om i förlossningssalen som man inte har en aning om.

Vad händer på förlossningsavdelningen

När man ska föda barn så händer det även en otroligt massa saker runt omkring själva barnafödandet. Barnmorskan har en otroligt viktigt roll i allt som händer. Trivs du inte med din barnmorska så var inte rädd för att be om någon annan.

Här nedan får ni lite information om hur allt går till från att ni kommer in till förlossningen till att ni åker hem. Läs även mer om vad du bör ha med dig till förlossningen.

Inskrivningen på förlossningen

Först efter att man på förlossningen gjort bedömningen att förlossningen startat blir man inskriven. Ofta görs det när man öppnat sig cirka tre centimeter. När man blir inskriven så ska man visa legitimation. Barnmorskan går sedan igenom de frågor och önskemål som finns inför förlossningen. Du bör ha med dig journalen från mödravårdcentralen (MVC) så att ni kan gå igenom denna och se om där varit några komplikationer under graviditeten. Du bör även ha med dig papper från MVC som visar vilken blodgrupp man har.

runt omkring vid förlossningen

Man undersöker sedan barnet och ser så att han eller hon mår bra. Med hjälp av en CTG-undersökning mäter man barnets hjärtljud under 20-30 minuter. Det kontrolleras sedan av barnmorskan hur barnet ligger och hur mycket man har öppnat sig. Blodtryck kontrolleras och ofta får man även lämna ett urinprov.

Du får ett eget förlossningsrum dit du och din partner eller annan nära anhörig blir visad. Här inne kommer ni att föda barnet. Alla rum ser olika ut, men vill du så brukar det gå bra att besöka förlossningen i förväg för att skapa sig en bild av hur det ser ut. Ring till den förlossning där ni vill föda barnet och hör när det går bra att ni kommer. I rummet finns det en förlossningssäng för den blivande mamman och möbler att sitta i för partner eller anhörig. Ofta finns dusch och toalett i rummet eller också mycket nära.

Barnmorskor och undersköterskor

Barnmorskan arbetar ofta tillsammans med en undersköterska, men det kan även mycket väl vara två stycken barnsköterskor som hjälper er. Barnmorskan är med er under hela förlossningen. I början kommer barnmorskan dock bara att vara där till och från för att kontrollera att allt går som det ska. När ni når andra fasen, då barnet förlöses kommer barnmorskan att vara där hela tiden. Barnmorskan har arbetstid att hålla sig till som alla andra så bli inte oroliga om barnmorskan bytes ut under förlossningens gång. När dennes skift slutar blir barnmorskan avbytt men normalt så informeras du när barnmorskan slutar sitt arbetspass.

Med barnmorskan går du igenom dina önskemål om hur förlossningen ska gå till. Detta kan gälla vilken bedövning/smärtlindring ni vill ha eller vilken förlossningsställning ni vill föda i. Under förlossningen är det viktigt att känna sig trygg och avslappnad. Se därför till att ni har en barnmorska som ni trivs med och var inte rädd att be om att få byta om ni känner att era personligheter inte klaffar. Prata igenom denna eventuella situation redan hemma så ni vet hur ni ska agera och vem som ska säga vad.

Mat och dryck under förlossningen

En förlossning tar på krafterna och man behöver energi. Tänk på att det kan ta många timmar och ibland även ett eller flera dygn. När förlossningsarbetet påbörjats så tömmer inte magsäcken sit innehåll vidare ut i tunntarmen lika snabbt, vilket kan leda till att man kräks under förlossningen.

Det kan kännas lättare att dricka eller att få i sig flytande kost då detta passerar magsäcken lättare än mat. Man bör dricka ungefär ett glas vätska i timmen. Blir det tal om kejsarsnitt ska man dock sluta och dricka helt och hållet. Man övergår då vanligtvis till dropp.

Tänk på att det inte är alltid pappan eller partnern får mat på förlossningen så se till att vara rustade med snabb energi även för pappan / partnern om det drar ut på tiden. Det kanske inte är bästa tiden mitt i förlossningen att kila iväg och köpa mat.

Blandat att veta vid förlossningen

Förlossningsställning väljer man själv efter vad som känns bäst. Man kan sitta, stå eller ligga. Under öppningsskedet ska du undvika att ligga på rygg eftersom hela livmoderns tyngd då hamnar över stora kroppspulsådern och blodtillförseln till moderkakan minskar då. Detta kan ha negativ inverkan på barnets hjärtverksamhet.

Krystning ska ske på rätt sätt så att det fungerar optimalt. Bäst fungerar det om man trycker nedåt med stängd mun, ungefär som när man ska ha avföring vid förstoppning. Lyssna på din barnmorska så hjälper hon dig.

Navelsträngen kan hamna fel under förlossningen och ligga lindad runt barnets hals. Detta kan påverka barnets hjärtljud i slutet av förlossningen men är i flesta fall inget farligt. Barnmorskan för bara navelsträngen över huvudet på barnet i samband med födseln. Om det skulle vara svårt så klipper man av navelsträngen innan barnets kropp har fötts fram helt.

Sugklocka kan ibland behöva användas om värkarna inte är tillräckligt starka. Denna förs in i slidan och hålls mot huvudet så att ett undertryck bildas som suger fast den. Därefter drar läkaren i sugklockan samtidigt som man krystar så att barnets huvud tränger fram. Barnets huvud kan se svullet ut när barnet kommer ut men detta lägger sig inom ett par dagar. I sällsynta fall används istället en tång för att gripa tag i barnets huvud, vilket går snabbare än att använda sugklocka. Läs mer om sugklocka.

De som läst avsnittet om vad som händer runt omkring förlossningen läste även om vad bör du ha hemma efter förlossningen och om kejsarsnitt.

TIPS: Se gärna våra utbildningsfilmer angående smärtlindring och om den nya familjen.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

normaltgravidgravid normalt

Normalt under graviditeten

Vad är normalt under graviditeten? Vi hjälper dig att reda ut vad som är normalt när du är gravid. När man är gravid har man många dagar då man undrar om detta är normalt. Läs alla våra artiklar om vad som är normalt under graviditeten för att känna dig extra trygg.

Läs artikeln »
Nötkött gravid

Rött kött gravid

Nötkött går bra att äta när man är gravid. Man ska dock säkerställa att kött är ordentligt tillagat och inte är rött. Livsmedelsverket ändrad nyligen sina rekommendationer och de råder nu gravida att inte äta nötkött som är rött om det inte varit fryst i minst tre dygn.

Läs artikeln »
gravid utebliven mens

Utebliven mens

Utebliven mens. Har din mens uteblivit så kan det betyda att du är gravid. Utebliven mens är det vanligaste och tydligaste graviditetssymptomet på att du är gravid. Men att mensen uteblir behöver inte betyda att du är gravid.

Läs artikeln »
trippeltest

Trippeltest

Ett trippeltest erbjuds som ett alternativ till KUB-testet. Trippeltestet är en kombination av blodprov och ett snabbt ultraljud. Vad får man då för svar efter ett trippeltest?

Läs artikeln »
gravid zikavirus

Zikavirus och graviditet

Idag är det fastslaget att zikaviruset kan skada fostret allvarligt under graviditeten. Symptomen för om du är smittad uteblir ofta och om du är eller planerar att åka till zikaområden så bör du vara mycket försiktig.

Läs artikeln »
gravidkomplikationer

Gravidkomplikationer som du inte vill uppleva

Tyvärr finns det mycket under en graviditet som kan gå fel. Sannolikheten att man ska drabbas av någon komplikation när man är gravid är dock liten, så försöka att inte tänka för mycket. Graviditetskomplikationer dyker med jämna rum upp i media och skrämmer upp de som är gravida. Oroa dig inte i onödan för gravidkomplikationer.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.