barn horsel

Barns hörsel

Barn lär sig språk genom att lyssna på vuxna när de pratar. Har barn nedsatt hörsel kan detta därför leda till att barnet får svårare att lära sig att prata. Barns hörsel testas regelbundet vid kontroller genom BVC.

Barn lyssnar för att lära sig

Barnets hörsel hjälper barnet att utveckla tankeförmåga, ett känslomässigt välbefinnande samt att stimulera den språkliga utvecklingen. Ungefär ett till två barn på tusen utvecklar allvarlig hörselskada under det första levnadsåret. Problem med barns hörsel går ofta att avhjälpa om de bara upptäcks i tid.

Redan på BB erbjuds du idag en hörselundersökning av ditt nyfödda barn, ett så kallat OAE (Oto Akustisk Emission. Genom en liten propp i örat skickas ett klickljud in i örat och svarsimpulserna registreras. Även BVC följer upp och kontrollerar eventuella hörselnedsättningar redan i tidigt skede. Vid sexmånaderskontrollen brukar BVC sköterskan ställa en del frågor kring barnets joller och om hur barnet svarar när föräldrarna pratar med det. Dessa frågor är till för att ta redan om det föreligger någon risk för hörselnedsättning hos barnet. Vid 18 månaderskontrollen görs ytterligare bedömning av språkutvecklingen, som är nära knutet till barnets hörsel.

Vad hör barn?

Barn hör normalt redan från första stund och tar in mängder av information genom att lyssna. Fullt utvecklad är hörseln redan mot slutet av den första månaden. Det tar däremot betydligt längre tid för barnet att få full förståelse och tolkningsförmåga av alla de hörselintryck som når barnet.

I början lyssnar barnet extra noga på ljud och röster som är välbekanta för barnet. Föräldrarnas röst har normalt en lugnande verkan på barnet. Det nyfödda barnet kan även rycka till vid oväntade och höga ljud.

Hur hör man?

Genom ytterörat och sen genom hörselgången fram till trumhinnan, leds ljudvågor som får trumhinnan att börja vibrera. Dessa vibrationer överförs via hörselbenen (hammaren, städet och stigbygeln) fram till snäckan längre in i innerörat. Snäckan är försedd med hårceller som reagerar på ljudvågorna. Dessa hårceller skapar en signal i hörselnerven som till sist når hjärnans hörselcentrum. Vi uppfattar då ett ljud.

Örat och hörsel hos barn

Mer om hur hörseln generellt fungerar hittar du här.

Barns hörselutveckling

I början reagerar barn främst på välbekanta ljud samt rycker till vid plötsliga och höga ljud. Först vid ungefär tre månaders ålder har tinningloben, som är involverad i hörsel, lukt och språk, blivit mer mottaglig för yttre ljud. Nu kan barnet mer aktivt börja prata med dig genom joller eller andra ljud. Ofta tittar barnet också på dig när det hör din röst. Barn i denna ålder är ofta överstimulerade, vilket gör att barn inte kan hålla koncentrationen upp speciellt längre för att lyssna när du pratar. Blir därför inte orolig för barnets hörsel om barnet vänder bort blicken eller tappar intresset efter en stund.

Vid fem månaders ålder kan barn oftast lokalisera ljudkällor och avgöra var ljud kommer ifrån. Du märker säkert hur barnet tittar eller vänder sig mot ljudkällan. Ofta kan barn i denna ålder även känna igen och reagera på sitt eget namn.

Hörselnedsättning hos barnet

Hörselnedsättning är normalt något som följer det naturliga åldrande. Ibland kan dock sjukdomar, skador eller ärftliga förändringar göra att även barn och vuxna drabbas av hörselnedsättningar i förtid (fördjupa dig i hörselnedsättning på vårdguiden eller på Riksförbundet för döva, hörselskadade och språkstörda barn).

Misstänker du att ditt barn har nedsatt hörsel så kan BVC utföra ett så kallat BOEL-test (blicken orienterar efter ljudet). Detta är ett första steg men inte ett helt tillförlitligt test. Du bör därför vid misstanke om hörselnedsättning få en remiss till landstingets hörselvård och utföra ett riktigt hörseltest. Om det konstateras att barnet har en hörselskada eller dövhet, så får man via landstingets hörselvård den hjälp som krävs för att utreda barnets behov. Detta kan exempelvis vara hörapparater, teckenspråk eller annat.

De flesta barn som föds hör precis som de ska. Högre risk för hörselnedsättning finns hos barn som är för tidigt födda, barn som fick syrebrist eller barn som drabbades av en svår infektion vid födseln. Hörselproblem kan även vara ärftligt. Här följer några enkla hållpunkter som barnet bör klara vid olika åldrar.

  • Barn upp till tre månader bör hoppa till om du klappar händerna bakom barnets huvud.
  • Barn mellan fyra och sex månader bör reagera och vända sig mot ljudkällor. Var uppmärksam på barnets blick eller om det reagerar på andra sätt.
  • Barn mellan sex och tio månader lyssnar normalt till sitt namn. Barn reagerar även på bekanta ljud i hemmamiljö, såsom telefoner som ringer, alarmklockor eller röster från föräldrar och syskon.
  • Barn i åldern tio till femton månader kan normalt peka ut saker som du ser i en pekbok. Om barnet inte reagerar på dina frågor så kan det bero på att barnet inte hör dig.

Alla barn är olika, men misstänker du att barnet har någon hörselnedsättning eller är döv, så är det viktigt att det upptäcks så tidigt som möjligt. Prata med BVC eller kontakta landstinget där du bor. Att upptäcka problemen tidigt kan gynna ditt barns språkutveckling.

De som läst avsnittet om barns hörsel läste även mer om barn med talproblembarns syn och om när barn börjar prata.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

rökning under graviditeten

Rökning under graviditeten

Att röka när man är gravid kan innebära en stor risk för fostret. Rökning under graviditeten ökar bland annat risken för missbildning och hämmar barnets tillväxt. Röker du tidigt i graviditeten men sluter innan vecka 12 så är det positivt för barnet.

Läs artikeln »
matvagran

Matvägran

Matvägran. Barn vägrar periodvis att äta. Hur gör man för att matvägrande barn ska få i sig tillräckligt med mat för att klara sig? När barnet inte vill äta mat är det viktigt att du inte tvingar det. Gör ätandet roligt när det lilla barnet matvägrar.

Läs artikeln »
D-droppar och D-vitamin till barn

D droppar

D-droppar skall ges till barn upp till 2 år. Vet du varför man ger d-droppar till bebisar? Visste du att det tidigare hette AD-droppar? Om du missar en dag med dropparna så bör du inte ge en större dos i efterhand. Allt om d droppar och vitamin D.

Läs artikeln »
diabetes barn

Diabetes barn

Diabetes är en sjukdom som allt oftare drabbar barn. Förr kallades det då för barn- eller ungdomsdiabetes, men idag används beteckningen typ 1-diabetes. Symptom är ofta trötthet, törst, ofta kissnödig, illamående och viktnedgång.

Läs artikeln »
Nötkött gravid

Rött kött gravid

Nötkött går bra att äta när man är gravid. Man ska dock säkerställa att kött är ordentligt tillagat och inte är rött. Livsmedelsverket ändrad nyligen sina rekommendationer och de råder nu gravida att inte äta nötkött som är rött om det inte varit fryst i minst tre dygn.

Läs artikeln »
NIPT test

NIPT test

NIPT är ett test där man analyserar fostrets DNA i den gravida kvinnans blod. NIPT-testet visar sannolikheten för kromosomavvikelser med mycket hög tillförlitlighet. Man tar testet genom ett blodprov i armvecket och det ger ingen ökad risk för missfall. NIPT är frivilligt och kan genomföras från graviditetsvecka 10.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.