Babyhjälp logo

Halsbränna under graviditeten

- Halsbränna ett vanligt graviditetsbesvär

Halsbränna under graviditeten kännetecknas av en brännande känsla i halsen, bröstet och runt magmunnen. Halsbrännan kommer nerifrån och stiger upp genom bröstet. Utöver halsbrännan så kan du uppleva rapningar, sura uppstötningar, yrsel och en besvärande känsla i magtrakten.

Halsbränna och sura uppstötningar under graviditeten är väldigt vanligt och drabbar mer än hälften av alla gravida kvinnor. Till din tröst så försvinner halsbrännan strax efter förlossningen. Värst är det oftast när du ligger ner.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


Vad är halsbränna?

Halsbränna kallas även magsaftsreflux och orsakas av att den övre magmunnen inte kan hålla helt tätt utan släpper igenom en del magsaft från magsäcken upp till matstrupen.

Symptom på halsbränna under graviditeten

Halsbränna gravid Ofta visar sig halsbränna när du är gravid som en obehaglig känsla runt mage- och bröst trakten. Vanliga symptom är sura uppstötningar, ont i övre delen av magen och en brännande känsla bakom bröstbenet. Smärtan eller obehaget kan vara i flera timmar och blir ofta värre vid matintag eller när man ligger ner. Halsbränna kan även aktiveras och förstärkas av en stressig livsstil. Direkt efter att man har ätit slappnar ringmuskeln i matstrupen av vilket gör att magsyran lättare tar sig upp.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Varför drabbas gravida av halsbränna?

Halsbränna orsakas av fysiologiska och hormonella förändringar i kroppen, som exempelvis när man är gravid. Under graviditeten stiger halterna av hormonet progesteron och man vet att progesteronet påverkar ringmuskeln i matstrupen så den får svårare att sluta tätt. Utöver förändringar i hormonbalansen så orsakas halsbränna av att fostret och livmodern trycker på buken / magsäcken. Framförallt under den andra hälften av graviditeten så är det trycket som gör att man lider extra mycket av halsbrännan.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

bok graviditetÄr du gravid? Dokumentera då din gravidresa.

Den nya boken ”Min graviditet – En veckodagbok” har tagit fasta på att du ska minnas din graviditet. I denna kombinerade faktabok och dagbok kan du både läsa om vad som händer i de olika veckorna samtidigt som du varje vecka kan fylla i hur du mår, vad som händer och dina upplevelser av graviditeten. Boken finns i bokhandeln från och med september 2017.

Köp boken i fysisk bokhandel eller på Adlibris, Bokus eller på CDON.

Annons - texten fortsätter nedanför

Så undviker du halsbränna under graviditeten

Det finns många saker du kan göra för att lindra halsbränna när du är gravid, men tyvärr är det inte säkert att den helt försvinner. Tänk på att de bästa preparaten du kan köpa på apoteket säkert inte är godkända för användning om du är gravid. Rådfråga alltid din barnmorska eller på apoteket innan du köper någon medicin. Här är lite tips på vad du själv kan göra för att undvika halsbränna under graviditeten.

 • Undvik att ligga ner direkt efter måltider.
 • Drick kalciumrika drycker såsom mjölk eller yoghurt för att neutralisera magsaften.
 • Sov gärna med något höjd huvudända, cirka 15 centimeter. Höj sängen eller använd kuddar för att komma upp en bit.
 • Sover du på sidan så ligg på den vänstra sidan, så kommer maginnehållet inte upp i matstrupen lika lätt.
 • Undvik fet mat, starkt kryddad mat samt kaffe och te. Undvik även stekt eller friterad mat.
 • Undvik mat som innehåller tomat samt begränsa eller avstå från choklad. Undvik även senap och vinäger.
 • Ät hellre många små måltider, än få stora. 5-6 måltider om dagen är lagom.
 • Tugga ordentligt. Desto mer du tuggar, desto mindre måste din mage arbeta.
 • Drick vätska mellan måltiderna och inte till måltiderna.
 • Undvik även att böja dig framåt och att lyfta tungt.
 • Mer om: Graviditetssymptom

  Läkemedel för gravida med halsbränna

  Apoteket.se ger följande rekommendation 2016: Har du halsbränna kan du på egen hand ta antingen Gaviscon eller Galieve som lägger sig som ett lock över magsäcken, eller en medicin som neutraliserar magsyran, till exempel Novalucol eller Rennie. Rådfråga alltid din MVC-sköterska eller på apoteket innan du köper något läkemedel mot halsbränna.

  Hur gör du för att lindra halsbrännan?


  De som läst avsnittet om halsbränna under graviditeten läste även mer i vår graviditetskalender och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

  Källa halsbränna: 1177, pregnancysymptomsweekbyweek.org, apoteket.se, doktorn.se, what to expect.

  Sponsrat innehåll Barntema

   Vi älskar di små!

  Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

  » Besök Barntema.se

  Sex och Gravid

  Kan man ha sex under graviditeten?
  Många är rädda att graviditeten ska vara en lång period med sextorka. Detta behöver det inte vara utan det finns snarare saker som tyder på att sexlivet kan bli bättre än någonsin. Det som kan vara ett hinder är den växande magen, men detta kan också ses som en anledning att exprimentera.

  » Mer om sex under graviditeten

  Barntema