Babyhjälp logo

Kan man äta mozzarella när man är gravid?

- äta mozzarellaost under graviditeten

Mozzarella är en av alla de ostar som väcker en del frågetecken under graviditeten. Mozzarella är en färskost från Italien som normalt är gjord på opastöriserad mjölk från vattenbuffel.

Tveksamheterna kring om mozzarella kan ätas när man är gravid beror på att osten ofta ätes färsk samt att den är gjord på just opastöriserad mjölk. Opastöriserad mjölk skall undvikas när du är gravid. Orsaken är att den kan innehålla skadliga mikroorganismer.

Mozzarella gravid

Kan jag äta mozzarella ost?

Vid tillverkningen av mozzarella så upphettas mjölken normalt tillräckligt mycket för att eventuell listeria ska försvinna. Om mozzarellan efter upphettningen hanteras hygieniskt och förvaras kallt så bör risken med att äta mozzarellaost under graviditeten vara mycket liten. Många, exempelvis 1177, ger därför rådet att det går bra att äta mozzarella när du är gravid så länge du köper den när den är nyförpackad.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Då risken trots allt förekommer så bör du dock åtminstone begränsa din användning av denna ost. Används mozzarella i matlagning så ska den upphettas till bubblande hett.

Här kan du se livsmedelsverket ostguide.

Läs även: Fetaost under graviditeten eller om parmesanost under graviditeten.

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!


De som läst avsnittet om gravida kan äta mozzarella läste även om resa när man är gravid och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Källa mozzarella under graviditeten: Livsmedelsverket, 1177 samt svar från barnmorskor.

Barntema
När är det dags?

Det finns ett antal signaler du ska känna till för att veta när det är dags att bege dig till förlossningskliniken.
1. Värkarna börjar
2. Vattnet går
3. Slemproppen släpper

» Mer om när det är förlossningsdags

Sex och Gravid

Kan man ha sex under graviditeten?
Många är rädda att graviditeten ska vara en lång period med sextorka. Detta behöver det inte vara utan det finns snarare saker som tyder på att sexlivet kan bli bättre än någonsin. Det som kan vara ett hinder är den växande magen, men detta kan också ses som en anledning att exprimentera.

» Mer om sex under graviditeten