Babyhjälp logo

Onyttigt och farligt

-Undvik detta när du är gravid

Undvik rökning, droger och alkohol under graviditeten. Det kan vara bra att veta vad som kan hända med fostret och barnet om man missbrukar eller överdoserar något under graviditeten. Om inte annats så kan det fungera motiverande.

På denna sidan kan du läsa om saker som du bör undervika för att ditt barn ska utvecklas så bra som bara möjligt.

Alkohol

Även om inte du blir påverkar så blir ditt barn det. Hur mycket du kan dricka utan att det orsakar en skada är omöjligt att säg. Alkohol passerar över till fostret via moderkakan och är känsligare för alkohol än vad du är. Avstå därför från alkohol så snart du tror du kan vara gravid. De skador som kan uppstå på barnet vid missbruk av alkohol är tillväxthämning, hjärnskador och avvikande utseende.

Annons från Posterkid.se - texten fortsätter nedanför

Namntavlor, doptavlorPersonliga barntavlor

Moderna tavlor som pryder väggen i barnrum, sovrum, skötrum eller där du vill fylla rummet med kärlek. Posterkid.se säljer namntavlor, doptavlor, barntavlor och personliga tavlor som skapar en personlig känsla i rummet där de hänger.
Se våra tavlor på Posterkid.se.

Annons - texten fortsätter nedanför

Rökning

Rökning och snusning under graviditeten innebär att fostret får i sig många skadliga ämnen. Konsekvensen kan bli att fostret växer dåligt eller till och med dör. Det ökar även risken för missfall. Har du inte redan slutat så se till att göra det nu!

Läs mer: Rökning under graviditeten.

Droger

Självklart är missbruk av droger skadligt för både fostret och för dig som är gravid. Det är svårt att sluta men nu är det värt det. Klarar du det inte själv så sök professionell hjälp, hör med din barnmorska för råd.

Koffein

Höga doser av koffein hittar man i kaffe och svart te. Koffein kan öka risken för missfall och man bör därför inte få i sig mer än 300 milligram koffein per dag. Detta motsvarar ungefär tre koppar kaffe. Tänk på att även coladrycker och energidrycker, såsom Red Bull innehåller koffein.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Vitamin A

Höga halter av vitamin A kan skada fostret. Du hittar vitamin A i höga doser i lever, leverrätter och i fiskleverolja. Du bör därför undvika dessa livsmedel under graviditeten. Det är dock okej att äta leverpastej som trots namnet inte innehåller så mycket lever.

Kosttillskott, örtprodukter och naturläkemedel

Du bör vara försiktig med alla produkter där det inte framgår av förpackning eller av bipacksedeln att produkterna är ofarliga för gravida. Tar du vitamintabletter så var noga med att följa doseringsanvisningarna och undvik överdosering. Ta en extra titt på hur mycket A vitamin de innehåller, de bör innehålla högst 1 mg per dagsdos. Ginsengprodukter och algprodukter bör du också undvika när du är gravid.

Bakterier och parasiter

Listeria och toxoplasma är två infektioner som kan smitta via mat och som är speciella när man är gravid. Risken för att bli smittad är mycket liten men skulle man bli smittad så kan det i värsta fall orsaka skador på fostret eller bli missfall. Båda infektionerna dör om maten hettas upp ordentligt. Andra råd som livsmedelsverket ger för att minska risken att smittas är att:

 • Förvara kylvaror kallt, gärna +4 grader celcius
 • Undvik rått kött. Genomstek köttfärs, lamm, fågel, gris och vilt
 • Undvik skivat smörgåspålägg och kall färdigmat mot slutet av bäst före datumen
 • Ska du äta torkat, kallrökt eller gravat kött, så rekommenderas det att du fryser det i tre dygn innan du äter
 • Undvik ost gjord på opastöriserad mjölk.
 • Undvik även mögel- och kittost som exempelvis brie, gorgonzola, chévre, vacherol och taleggio. Ost som smältes i matlagning går dock bra att äta
 • Skölj frukt och grönsaker noggrant
 • Tvätta händerna innan du äter och även mellan förberedning av olika råvaror.
 • Undvik att städa kattlådan då toxoplasmaparasiten även kan spridas med kattavföring.
 • Läs mer om listeria under graviditeten.

  Källa: Livsmedelsverket samt råd från barnmorskor


  De som läst avsnittet om vilken mat du ska undvika under graviditeten och även läst om tips på vad barnet ska heta samt om bakterien listeria när man är gravid.

  Kalorier

  Under graviditeten behöver kvinnan få i sig en högre kalorimängd än tidigare. Dock inte så mycket som man tror. Enligt WHO så behöver man under de tre första månaderna få i sig väldigt lite extra kalorier (0,35MJ/d i första trimestern) och som mest under de sista tre månaderna (2MJ/d i tredje trimestern).

  Sponsrat innehåll Barntema

   Vi älskar di små!

  Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

  » Besök Barntema.se

  Julbord

  I december månad äter hundratusentals svenskar julbord. Är du gravid ska du vara lite försiktig med maten på julbordet. Hanteras inte maten som den ska kan det bildas bakterier som kan orsaka missbildning av fostret eller som kan leda till missfall.

  » Mer om julbord

  Barntema
  Baby shower

  Baby shower är något som folk över hela välden anordnar för att fira den blivande mamman. Enligt traditionen är detta en tillställning då kvinnor träffas för att dela med sig av erfarenheter och lärdomar om hur man tar hand om och uppfostrar ett barn. Idag är en baby shower lite mer lättsamt med fokus på omgänge och en "presentdusch" över den blivande mamman.

  » Mer om Baby shower

  Kroppsvikt

  En kvinna går i genomsnitt upp 13 kilo under en graviditet. Svenska kvinnor lagrar under graviditeten mellan 4-5 kilo fett medan västerländska kvinnor endast ökar 3-4 kilo fett. Viktuppgången är starkt kopplad till vad man väger innan man blir gravid. Väger man sedan tidigare för mycket ska man gå upp mindre och är man mager ska man gå upp mer.

  » Läs mer om viktuppgång under graviditeten.