Babyhjälp logo

Viktuppgång under graviditeten

- Varför går man upp i vikt när man är gravid?

- Vad består viktuppgången av?

När du är gravid så består dina gravidkilon av mer än bara fostrets vikt. Andra saker som bidrar till att du går upp i vikt är moderkakan, bröstvävnad, ökad blodmängd, fostervatten och mycket mer. Som gravid är det viktigt att du aldrig går på en strikt diet eller försöker banta. Är sunt och varierat samtidigt som du motionerar på en lagom nivå.

Hur mycket du går upp i vikt under graviditeten beror på en mängd olika faktorer. En normal viktökning för en svensk kvinna ligger runt 13 kilo, men ofta varierar den mellan 11-16 kilo.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


Vanliga frågor om sin vikt under graviditeten är:

 • Hur mycket är det normalt att gå upp i vikt under graviditeten?
 • Hur mycket väger livmodern?
 • Hur mycket väger fostret?
 • Hur mycket väger moderkakan?
 • Hur mycket väger fostervattnet?

Beräkna din förväntade viktuppgång under graviditeten

Vad orsakar din viktuppgång när du är gravid?

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Mycket av den viktuppgång som du drar på dig under graviditeten är inte fett, utan andra saker som är relaterade till bebisen. Här har du en lista på hur viktfördelningen kan se ut om du gått upp 16 kilo:

 • Bebisen: 3,5 kg
 • Moderkakan: 0,9 - 1,4 kg
 • Fostervattenvätska: 0,9 - 1,4 kg
 • Bröstvävnad: 0,9 - 1,4 kg
 • Ökad blodmängd: 1,8 kg
 • Fettdepåer: 2,2 - 4,1 kg
 • Livmodertillväxt: 0,9 - 2,3 kg

Din vikt under graviditeten

Den ideala viktuppgången har du om du väger lagom mycket innan graviditeten och har en långsam uppgång medan du är gravid. Som gravid kan det ibland kännas som om kroppen gör lite som den vill. Varje kvinna är unik så vad som är normalt för just dig beror mycket på vilken vikt- och kroppsform du hade innan du blev gravid. Vikten kontrolleras ofta vid besök på MVC och om du känner dig osäker på din vikt så ska du inte tveka att fråga om råd.

Väger du för lite innan du är gravid, dvs om du är underviktig, så behöver du normalt gå upp mer i vikt under graviditeten än den som är överviktig. Vad som är en rimlig viktuppgång kan du räkna ut med BMI. Man brukar räkna att själva fostret, placentan och allt annat som har med graviditeten att göra, tillsammans väger runt 7-8 kilo (om du har en normal viktökning runt 13 kilo). Hur snabbt viktökningen sker varierar mycket. Vissa kvinnor ökar periodvis mycket för att nästa period inte öka någonting alls. Vissa ökar först efter vecka 20, osv.

Annons från Posterkid.se - texten fortsätter nedanför

Namntavlor, doptavlorPersonliga barntavlor

Moderna tavlor som pryder väggen i barnrum, sovrum, skötrum eller där du vill fylla rummet med kärlek. Posterkid.se säljer namntavlor, doptavlor, barntavlor och personliga tavlor som skapar en personlig känsla i rummet där de hänger.
Se våra tavlor på Posterkid.se.

Annons - texten fortsätter nedanför

Viktuppgång i genomsnitt under graviditeten

Normalt delar man in graviditeten i tre delar, den första, andra och tredje trimestern.

 • Under fösta trimestern (de första 12 veckorna) är det rimligt att gå upp mellan 1-2 kilo.
 • Under den andra trimestern (mellan vecka 12-28) är det rimligt att gå upp cirka 2 kilo i månaden.
 • Under den tredje trimestern (mellan vecka 29-40) är det rimligt att gå upp mellan 1-3 kilo per månad.


Andra som läste om varför man går upp i vikt under graviditeten läste även mer om säker träning under graviditeten. samt om fostrets längd och vikt under graviditeten.

Barntema
Missfall

Frukt och grönsaker har visat sig minska risken för missfall. En brittisk studie visar att en balanserad kost, där frukt och grönsaker ingår, är mycket viktig för kvinnor under graviditeten. De som äter frukt och grönt regelbundet löper 46 procent mindre risk att få missfall.

» Mer om missfall

Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se

BMI

BMI - Body Mass Index - är ett sätt att skatta om man är överviktig genom att mäta förhållandet mellan vikt och längd. Gör så här: Ta först din vikt i kilo. Multiplicera sedan din längd i meter med din längd i meter. Dividera vikten med den summan.

-BMI under 18,5 är undervikt
-BMI 18,5-24,9 är normalvikt
-BMI 25-29,9 är övervikt
-BMI över 30 är fetma