/***här börjar formuläret***/
Babyhjälp logo

Viktökning under graviditeten

- Hur mycket ska man gå upp i vikt när man är gravid

Vad som är en normal viktuppgång under graviditeten beror på dina personliga förutsättningar och vad du vägde innan du blev gravid. En gravid kvinna som var mycket smal innan hon blev gravid går ofta upp mer i vikt än en kvinna som vägde för mycket redan innan graviditeten.

Viktökning under graviditetenDe flesta kvinnor går under graviditeten upp mellan 11 och 16 kilo. En kvinna som är överviktig innan graviditeten behöver normalt gå upp mindre (mellan 6-9 kilo beroende på vikt innan graviditeten), medan en kvinna som är underviktig behöver gå upp mer (13-18 kilo beroende på vikt innan graviditeten). Om du väntar mer än ett barn så behöver du gå upp mer i vikt, normalt mellan 16-25 kilo om du väntar tvillingar.

Grunden för en hälsosam viktökning under graviditeten ligger i en balanserad kost och motion. För de flesta gravida kvinnor så är nedan värden lämpliga riktlinjer för hur mycket man dagligen behöver äta för att ha en sund viktuppgång:

  • 1800 kalorier om dagen under den första trimestern
  • 2200 kalorier om dagen under den andra trimestern
  • 2400 kalorier om dagen under den tredje trimestern

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Räkna ut hur mycket du bör gå upp i vikt under graviditeten

Hur mycket ska man gå upp i vikt när man är gravid? I vår viktökningskalylator här nedan kan du räkna ut hur mycket du bör gå upp i vikt under tiden du är gravid. Du ser även fördelningen, månad för månad, av din viktökning under graviditeten. Alla personer är unika så tänk på att använda nedan värden som riktvärden och inte som en absolut sanning.

Viktökning under graviditet


Längd (ex 1.68)

Använd punkt och inte kommatecken

Vikt (ex 62)

i kg innan graviditet.


Ditt BMI är och den rekommenderade viktuppgången under graviditeten är kg, vilket fördelas per månad under graviditetens nio månader enligt nedan schema.
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Läs även: Vad består din viktöknig av?

Mår du dåligt över dina gravidkilon?

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


Om du tidigare kämpat med din vikt, så kan det vara svårt att acceptera att en viktuppgång nu är okej. Det är fullt normalt att vara lite stressade över sin vikt och viktökning. Du ska dock komma ihåg att en viktuppgång är nödvändig under graviditeten för att ditt barn ska må bra. Dessa extra kilon försvinner sen när du fått ditt barn.

Tänk på att det är normalt att gå upp i vikt när man är gravid, men om man går upp mer än vad som är rekommenderat, så kan det innebära att även ditt barn blir större. Detta kan resultera i en svårare förlossning. En varierar och hälsosam kost, tillsammans med gott om vardagsmotion är det bästa för att säkerställa en hälsosam graviditet och en hälsosam baby.


De som beräknat sin viktuppgång under graviditeten har även läst avsnitten om hur det är att varför man går upp i vikt och om träning under graviditeten.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

bok graviditetÄr du gravid? Dokumentera då din gravidresa.

Den nya boken ”Min graviditet – En veckodagbok” har tagit fasta på att du ska minnas din graviditet. I denna kombinerade faktabok och dagbok kan du både läsa om vad som händer i de olika veckorna samtidigt som du varje vecka kan fylla i hur du mår, vad som händer och dina upplevelser av graviditeten. Boken finns i bokhandeln från och med september 2017.

Köp boken i fysisk bokhandel eller på Adlibris, Bokus eller på CDON.

Annons - texten fortsätter nedanför

Källa: MedlinePlus, Babycenter, Viföräldrar, Energi och vikt vid graviditet och amning av Livsmedelsverket 2008

Barntema
Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se

Missfall

Frukt och grönsaker har visat sig minska risken för missfall. En brittisk studie visar att en balanserad kost, där frukt och grönsaker ingår, är mycket viktig för kvinnor under graviditeten. De som äter frukt och grönt regelbundet löper 46 procent mindre risk att få missfall.

» Mer om missfall

BMI

BMI - Body Mass Index - är ett sätt att skatta om man är överviktig genom att mäta förhållandet mellan vikt och längd. Gör så här: Ta först din vikt i kilo. Multiplicera sedan din längd i meter med din längd i meter. Dividera vikten med den summan.

-BMI under 18,5 är undervikt
-BMI 18,5-24,9 är normalvikt
-BMI 25-29,9 är övervikt
-BMI över 30 är fetma