normaltgravidgravid normalt diarre

Diarré under graviditeten – är det normalt

Är det normalt att ha diarré i slutet av graviditeten? Under graviditeten så kan magen vara mer konstig än vanligt. Det är normalt både att man är förstoppad och att man har diarré. Vi ger dig svaret på vad som är normalt när du är gravid.

Är det normalt att ha diarré i slutet av graviditeten?

Vi hjälper dig att reda ut vad som är normalt och inte normalt när du är gravid. Här svarar vi på frågan: Är det normalt att ha diarré i slutet av graviditeten?

Under graviditeten är det generellt mer vanligt med förstoppning än vad det är med diarré. Det är dock inte ovanligt att kvinnor får diarré i slutet av graviditeten. Vissa kvinnor har rapporterar att de har haft mild diarré precis innan de går in i förlossningsprocessen. Om du är gravid i vecka 37 eller tidigare så kan det vara ett tecken på tidig förlossning.

Generellt så kan du få diarré när som helst på grund av magvirus eller matförgiftning. Detta inträffar för alla, gravid eller inte. Får du antibiotika eller annan medicin så kan dessa ibland orsaka diarré. Är det ett magvirus eller en mild form av matförgiftning som du drabbats av så bör du känna dig bättre inom 24 timmar. Se till att dricka mycket vatten och ät gärna kost som är lätt för kroppen att smälta såsom bananer eller ljust bröd.

Om du har diarré som varar i längre än ett dygn eller upplever något av nedan symtom så bör du ringa din barnmorska eller läkare:

  • buksmärta
  • feber
  • ”explosiv” diarré
  • diarré som innehåller blod eller slem
  • muntorrhet eller yrsel

Kontakta din läkare direkt om diarré åtföljs av färre fosterrörelser eller tecken på tidig förlossning, såsom:

  • frekventa sammandragningar
  • flytningar
  • kramper
  • trycket i bäckenområdet

Är du orolig så ring alltid och rådfråga din barnmorska eller en läkare. Här kan du läsa mer om diarré under graviditeten.

Föregående | Nästa

Läs även: Är det normalt att barnet slutar sparka i magen?

Se alla frågor om vad som är normalt när du är gravid!

De som läst avsnittet om det är normalt att ha diarré i slutet av graviditeten besökte även vår samlingssida för alla frågor om vad som är normalt under graviditeten.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

gravid symptom kissnödig under graviditeten

Kissnödighet under graviditeten

Kissnödighet under graviditeten. När man är gravid är det vanligt att man måste gå på täta toalettbesök. Kissnödigheten kan bli besvärande och det är inte ovänligt att det läcker. Den ökade känslan av kissnödighet under graviditeten beror på att foster och livmoder trycker på urinblåsan.

Läs artikeln »
gravidkomplikationer

Gravidkomplikationer som du inte vill uppleva

Tyvärr finns det mycket under en graviditet som kan gå fel. Sannolikheten att man ska drabbas av någon komplikation när man är gravid är dock liten, så försöka att inte tänka för mycket. Graviditetskomplikationer dyker med jämna rum upp i media och skrämmer upp de som är gravida. Oroa dig inte i onödan för gravidkomplikationer.

Läs artikeln »
gravid listeria

Listeria när man är gravid

Hur påverkar listera fostret? Hur påverkar listera graviditeten? Listera är en bakterie som sprids via jord, vatten och dåliga livsmedel. Det finns många återgärder du kan göra för att minska risken för att smittas av listeria. Det handlar inte endast om att undvika vissa livsmedel, utan listera kan även undvikas genom att man är försiktig vid förberedelsen av mat.

Läs artikeln »
kan gravid dricka kaffe

Kaffe gravid

Kan man dricka kaffe när man är gravid? Hur mycket kaffe kan man dricka under graviditeten? Vi ger dig svar på alla dina frågor om graviditet och kaffedrickande.

Läs artikeln »
Åderbråck gravid

Åderbråck under graviditeten

Åderbråck under graviditeten. När du är gravid kan du drabbas av åderbråck på ben, vader eller på könsorganet. Nästan hälften av alla gravida får någon form av åderbråck. Det finns dock sätt att lindra och undvika åderbråck när du är gravid.

Läs artikeln »
fostervattenprov

Fostervattenprov

Fostervattenprov är ett test som kan upptäcka om fostret har något kromosomfel. Fostervattensprovet genomförs tidigast i vecka 15 och det medför en förhöjd risk för missfall. Vad betyder resultat och svar efter fostervattensprovet? Här beskriver vi hur det går till.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.